Lopov na Plesu ugasio sustav za noćno slijetanje!

Zbog dovođenja u opasnost ljudskih života, muškarac koji je na Plesu krao bakrene žice mogao bi dobiti deset godina zatvora.

6.10.2011.
0:00
VOYO logo

Velikogorička policija u Zračnoj luci ima sve više posla – naime, nižu im se nevjerojatni slučajevi dovođenja u opasnost ljudskih života i imovine. Ponovno je zaprimljena dojava o "napadu laserima" na pilote, a 32-godišnji zaposlenik Zračne luke Zagreb zatekao je 28-godišnjaka pokraj trafostanice aerodroma kako iz šahta krade bakrene žice.

Zbog lopovluka 28-godišnjaka prestao je raditi dio svjetlosnog sustava za noćno osvjetljavanje prilaza sletnoj stazi, točnije prestala je svijetliti svaka druga greda srednje linije svjetlosnoga sustava. Muškarac je preskočio ogradu sa strane Male Kosnice, a do trenutka dok nije uhvaćen već je dio žice prebacio preko ograde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijavljeno novo zasljepljivanje laserom

Iako se sam slučaj može okarakterizirati kao dovođenje u opasnost ljudskih života, još nije poznato hoće li ga odvjetništvo optužiti za takvo djelo zbog kojega bi mogao dobiti i deset godina zatvora.

Ponovljeni slučaj zasljepljivanja zelenim laserom prijavio je pilot prilikom slijetanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija moli građane koji su primijetili laser da im se jave.

Povodom medijskih napisa u nekim medijima, koju su, kako kažu u Zračnoj luci Zagreb, na neutemeljen i neprimjeren način doveli u pitanje sigurnost zračnog prometa, oglasili su se priopćenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode da je rekonstrukcijom događaja utvrđeno da je kradljivac probio ogradu, ušao u krug trafostanice, odrezao kabele sustava svjetlosne signalizacije i to centralne linije, te time uzrokovao djelomično gašenje isključivo centralne linije, što je svjetlosna linija koja se nalazi na sredini uzletno-sletne staze.

"Djelomično gašenje u naravi znači da je svaka druga svjetiljka na centralnoj liniji bila van funkcije, dok je druga rasvjeta ostala u potpunoj funkciji. Sustav svjetlosne signalizacije Zračne luke Zagreb projektiran je na način da postoji više strujnih krugova na istoj svjetlosnoj signalizaciji iz dva nezavisna izvora napajanja iz dvije nezavisne trafostanice i pričuvnim generatorima, što onemogućava gubljenje funkcije i ugrozu sigurnosti zračnog prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zračna luka Zagreb izdala je NOTAM (Notice to Airman) što je uobičajeni sustav publiciranja informacija u zrakoplovstvu, kako bi obavijestio korisnike o djelomičnom prekidu rada centralne linije rasvjete uzletno-sletne staze, odnosno činjenici da je svako drugo svjetlo centralne linije izvan funkcije", navodi se u priopćenju Zračne luke Zagreb. Zaključuju da nikakvog poremećaja u redovitom odvijanju prometa nije bilo, niti je na bilo koji način bila ugrožena sigurnost odvijanja prometa u zagrebačkoj zračnoj luci.

Vezani članci:

arti-201109200425006 arti-201105200165006 arti-201107280816006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo