dugo i toplo ljeto / Lokvarski kalendar: Kakvo nas vrijeme očekuje tijekom 2016. godine?

Čeka nas dosta snijega u veljači, pravo proljeće već u ožujku i dugo toplo ljeto. Tako barem tvrde tvorci Lokvarskog kalendara koji pomnim promatranjem vremenskih prilika tijekom prosinca donose pučku prognozu vremena za predstojeću godinu. Što nas još očekuje i koliko se tom kalendaru može vjerovati, doznajte u prilogu

8.1.2016.
19:00
VOYO logo

Bajkovito mjesto Lokve tijekom adventa posebno živne. U nekoliko se kuća ne spava ni tijekom noći. Treba iz sat u sat pratiti kakvo je vrijeme, jer na temelju toga nastaje prognoza za slijedeću godinu.

"Podijeli se tih 24 sata na 31 dan ili 30 ili 28, koliko je dana u mjesecu, do 40 i nešto minuta i onda se kad se digneš po noći vani gledaš prognostičare“, pojašnjava Mirjana Pleše, predsjednica Udruge Ljubitelji lokvarskih starina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači detaljno i pažljivo pratiti jesu li i u kojoj mjeri vani kiša, snijeg ili vjetar. Svaki je dan zadužen za pojedini mjesec. I na koncu - sve je jasno.

"Da ćemo imati dobru 2016. godinu, da ćemo proljeće imati već u ožujku nakon kojeg slijedi dugo toplo ljeto, toplu jesen, a onda opet prosinac nekakav ćemo si željeti bijeli Božić. Da li će biti, bog zna kako će to izvesti", istaknula je Pleše.

Izvedba ovog kalendara sve je popularnija iako prognoza vrijedi samo za Lokve i okolna mjesta. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne samo Lokvarci, nego i diljem županije, ma čak i u Dubrovnik šaljemo, Zagreb, Bjelovar... Na razne strane. Ljudima je to interesantno i zanimljivo je što i drugi ljudi sada po drugim mjestima tako prate, naučili su", naglašava članica Udruge Ljubitelji lokvarskih starina Andreja Marković.

Stari lokvarski običaj tako se može preslikati na sva mjesta gdje postoje oni koji će advent provesti promatrajući prirodu. Kako doznajemo, to ima osobitu draž. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pregled starih kalendara otkriva zavidnu točnost prognoze. Zapamtiti treba pa provjeriti hoće li snijeg padati u veljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo