LOKALNI IZBORI BIT ĆE NEIZVJESNI: /

Bandiću se opasno trese fotelja, promjene moguće i u ostalim velikim gradovima

Image
Foto: Thinkstock

Tri i pol mjeseca prije lokalnih izbora popunjavaju se glasački listići, a već su sad izvjesne promjene u četirima najvećim hrvatskim gradovima

1.2.2021.
9:44
Thinkstock
VOYO logo

Na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju, bitka za gradonačelničke fotelje bit će, po svemu sudeći, neizvjesna. Moguće je da će Milan Bandić u Zagrebu nakon dva desetljeća vladavine izgubiti vlast, HDZ-u prijeti gubitak Splita, ali zauzvrat bi mogli dobiti Osijek, a u Rijeci se također sprema velika promjena u kojoj glavnu riječ ima jedan nezavisni kandidat.

U Zagrebu su sve karte već posložene. Bandiću skidanjem s vlasti ozbiljno prijete Tomislav Tomašević iz Možemo! i šef Fonda za obnovu nakon potresa, HDZ-ov Damir Vanđelić. Šanse za drugi krug imaju i SDP-ov Joško Klisović i Mostov Zvonimir Troskot. Na glasačkom listiću u metropoli će se naći još Renato Petek, Vesna Škare Ožbolt, arhitektica Marina Pavković, njen kolega Otto Barić...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
I ONA ŽELI NA ČELO METROPOLE: /

Arhitektica Marina Pavković ulazi u utrku za gradonačelnicu Zagreba

Image
I ONA ŽELI NA ČELO METROPOLE: /

Arhitektica Marina Pavković ulazi u utrku za gradonačelnicu Zagreba

U Splitu 'u gusto'

U anketi Ipsosa koju je objavila Slobodna Dalmacija, u Splitu će se voditi tijesna borba. Željko Kerum zasad vodi s 14,9 posto potpore, a novi predsjednik splitskog HDZ-a Vice Mihanović skupio je 14,5 posto. Blizu su i nezavisna Branka Ramljak s 13,1 posto i Ivica Puljak iz Centra s 12,2 posto podrške splitskih birača. Svi ostali su prikupili manje od osam posto podrške. Među njima nema SDP-ovog kandidata, a očekuje se kako bi to mogao biti županijski vijećnik Danijel Kukoč.

Nezavisni prijeti Obersnelovu zamjeniku

SDP-u, pak, u Rijeci opasno prijeti nezavisni bivši ravnatelj KBC-a, Davor Štimac. Prema nekim anketama, on čak vodi ispred Obersnelova zamjenika, SDP-ovog Marka Filipovića, dok mu je, prema drugima, opasno blizu. Štimac je ugledni liječnik koji je oko sebe okupio zanimljivu ekipu kulturnjaka, sportaša i zdravstvenih radnika. S obzirom na to da tvrdi da je "žrtva HDZ-ovog kadroviranja", može računati na glasove centra i lijevog centra. Iz SDP-a su za Jutarnji komentirali kako je njihov kandidat nepoznat te da je lista SDP-a u Rijeci jača od njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Solidne šanse ima i bivši vjeroučitelj, Mostov Marin Miletić. U HDZ-u se nisu još odlučili odabrati svog kandidata. Biraju između predsjednika riječkog HDZ-a Josipa Ostrogovića, predsjednika Lučke uprave Denisa Vukorepe i novog ravnatelja KBC-a Alena Ružića.

Šišljagić okuplja sve

U Osijeku će HDZ kandidirati predsjednika gradske organizacije Ivana Radića, ali njemu neće biti lako. Iako se Krešimir Bubalo neće kandidirati za novi mandat, veliku opasnost predstavlja nezavisni Vladimir Šišljagić koji bi, ako izbori drugi krug, mogao skupiti ekipu od Ivana Vrdoljaka do Branimira Glavaša i sve one koji ne žele pobjedu HDZ-a.

SDP će, doznaje se, kandidirati Gorana Kušeca, profesora s Poljoprivrednog fakulteta, bivšeg pjevaču rock grupe Privatnici i DJ-a u prvom osječkom disko klubu, a bio je i među osnivačima Kohorte. Navodno je stručnjak za kulene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo