Dogovoren sastanak / Ljuti suparnici ili suradnici na vlasti: stoji li predsjednica uz premijera ili mu slabi poziciju?

Predsjednica se ne želi zamjeriti HDZ-u nakon što joj je premijer obećao podršku za novi mandat, tvrde u oporbi

19.5.2018.
20:05
VOYO logo

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković danas su razgovarali telefonski i, kako nam je potvrđeno, dogovorili sastanak u Banskim Dvorima idući tjedan.

Predsjednica je jučer prvi put od izbijanja afere Hotmail, uz sastanak s premijerom,  zatražila i hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. Stoji li predsjednica uz premijera ili mu slabi poziciju? Mediji su podijeljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suradnici na vlasti ili ljuti suparnici. Dok afera Hotmail trese poziciju premijera Plenkovića, predsjednica o njegovoj odgovornosti ne želi govoriti. 

"Premijer se sastao se s tom skupinom, ali treba utvrditi autentičnost mailova", odgovorila je predsjednica na pitanje vidi li odgovornost premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto predsjednica tek sad od izbijanja afere - traži sastanak s premijerom - pitaju se u oporbi.

"Prvo nije rekla ni riječ, a onda je kad je odlučila nešto reći onda je ponovila riječi premijera u kontekstu 'vrati pare'. To znači da je određeni sporazum postignu", smatra Anka Mrak Taritaš, predsjednica GLAS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U SDP-u se pitaju zašto Grabar-Kitarović sada žuri i sa sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost? 

"Vrijeme za sjednicu je bilo davno. Ako će potvrditi ono što je rekao i premijer i predsjednica da je rješenje problema da savjetnici vrate novce, onda ako oni trebaju vratiti novce, onda i Vlada i premijer koji su im to omogućili trebaju vratiti i svoj mandat", kazao je Ivo Jelušić, član Predsjedništva SDP-a

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica se kažu ne želi zamjeriti HDZ-u, nakon što joj je premijer javno obećao:  "Ukoliko ona želi biti kandidat na prerdsjedničkim izborima na kraju 2019. dobit će potporu svih u HDZ-u uključujući i predsjednika", otkrio je Plenković u nedavnom intervjuu.

Razlog je to smatra oporba što je predsjednica čekala, a onda jučer dramatično otkazuje službena putovanja i traži sastanke. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Predsjednica da želi riješiti tu dramu bi inicirala sazivanje novih izbore i pad ove Vlade. To trabunjanje je smiješno tko ima imalo mozga u glavi", tvrdi Krešo Beljak, predsjednik HSS-a.

Predsjednica i premijer sastaju se idući tjedan. A sljedeći vikend je izvještajni sabor HDZ-a na kojem će možda biti jasnije kako premijer, nakon afere, stoji u vlastitoj stranci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ZA ELISU
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo