Zvijezde društvenih mreža / Kako su političari postali celebritiji: 'Više nas zanima što radi pas Kika na Pantovčaku nego predsjednica'

Ivan Pernar, ali i Kolinda Grabar-Kitarović, imaju više pratitelja nego, primjerice Jelena Rozga

30.1.2019.
7:00
VOYO logo

U nekim zemljama Europe oni su nevidljiva nit koja radi svoj posao, a njihova imena gotovo su nepoznanica. U SAD-u gostuju po televizijskim emisijama i prešetavaju se crvenim tepihom.

Trend da su političari "slavni" zahvatio je i Hrvatsku. No, zašto su i kako političari postali popularniji čak i od najpopularnijih domaćih estradnjaka? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovi životi zbivaju se pred kamerama, fotoaparatima, mikrofonima, diktafonima. Političari su ti koji se svađaju, pjevaju, postaju zvijezde društvenih mreža, ali se i nađu u središtu navodnih seks skandala.

"Oni su apsolutno postali zvijezde broj 1, 2 i 3.  Sve one estradne zvijezde koje su žarile i palile našom estradom zapravo su bačene u drugi plan", smatra komunikacijski stručnjak Petar Tanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Estradne teme i peripetije nisu više toliko česte ni pretjerano zabavne. S druge strane, predsjednica kao zvijezda editorijala časopisa Marie Claire, Jadranka Kosor na fotografiji iz mladih dana, bivši, ali i sadašnji premijeri koji pokazuju nove linije - to je sadržaj koji je tražen i zanimljiv.

"Naša predsjednica koja je smršavjela, to je bio jedna od najčitanijih članaka na portalu. Čitatelja je jako zanimalo kako je izgledala prije šest mjeseci i kako se mijenjala njezina figura. Također, ljude više zanima što radi njezin pas Kika na Pantovčaku nego čime se sve bavi naša predsjednica", kazala je Mateja Gajnik, urednica portala Vijesti.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od krivaca za estradizaciju politike, ističu stručnjaci, jesu i društvene mreže. To su vrata u sasvim novi svijet, često jeftin put do srca birača. Neki to maštovito koriste. Ivan Pernar, ali i Kolinda Grabar-Kitarović, imaju više pratitelja nego, primjerice Jelena Rozga.

"Primjerice, ako će Pernara iznijeti iz sabornice možda je to top njemu, ali ja smatram da je to potpuno pogrešno, jer mi trebamo znati za kakve se poruke on zalaže, a ne kakav je cirkus taj dan napravio u saboru", rekao je Tanta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uvijek bolje prolaze priče koje se tiču naših političara u neformalnom okruženju nego one priče koje se tiču konkretno nekih političkih događaja i političkih zbivanja", kazala je Gajnik.

I onda tu nastaje  problem. Zbog društvenih mreža, medija, ali i vlastite koristi, više nas ni najčudniji šoubiznis skandali ne mogu šokirati. Jer, sve smo već vidjeli i čuli u politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo