LJETO NA ČEKANJU, STIŽE NEUGODNA PROMJENA: / Zahladnjenje, pljuskovi i grmljavina; Niti idući tjedan neće biti bolje?

Image

Sredinom dana i popodne u unutrašnjosti su mogući lokalni pljuskovi, a sutra će se naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom do sredine dana proširiti na veći dio zemlje,

16.7.2020.
8:46
VOYO logo

Nakon kratkotrajnog razdoblja diljem Hrvatske suhog i barem djelomice sunčanoga vremena - slijedi nam nova promjena. U četvrtak će kiše i grmljavine biti samo ponegdje u kopnenom području, posebice na zapadu, te na sjevernom Jadranu, a kišovitije će biti tijekom oblačnijega i većinom svježijeg petka, kada su pljuskovi i grmljavina mogući i u Dalmaciji. Na sjevernom će Jadranu ponovno zapuhati umjerena i jaka bura, podno Velebita mjestimice vjerojatno i s olujnim udarima.

Tijekom vikenda ponovno u većini krajeva više sunčanog vremena i porast dnevne temperature zraka uz slabljenje bure, ali još posvuda ne i suho, piše meteorolog HRT-a Zoran Vakula u svojoj prognozi vremena za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljeto zasad na čekanju

Meteorologinja N1 televizijeTea Blažević javlja kako se oblaci gomilaju sa sjeverozapada, približavanjem hladne fronte. Iako je zasad suho, upozorava da u nastavku dana treba računati na oborinu, moguće i grmljavinu, najizglednije u sjeverozapadnoj unutrašnjosti, na širem karlovačkom području, u Gorskom kotaru, na širem riječkom području. Pokoji, prolazni pljusak moguć je i u Posavini, zapadnoj Slavoniji, unutrašnjosti Istre.

U noći će se oborina intenzivirati sa sjeverozapada, pa nas sutra kiša i pljuskovi očekuju diljem zemlje. Lokalno će na kontinentu biti obilnije oborine. Pogoršanje će poštedjeti samo dio obale srednjeg i južnog dijela Jadrana, ali će na moru zapuhati bura i bit će olujna na udare.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjetar će ponovno spustiti temperature mora, ali mnogo izraženije bit će zahladnjenje na kopnu. U petak će maksimalci biti oko 20, što je manje od vrijednosti uobičajenih za ovo doba godine. Ljeto je zasad na čekanju, a čini se da će tako biti i u sljedećem tjednu, tvrdi Tea Blažević.

Oblačniji i nestabilniji četvrtak

U detaljnijoj prognozi za HRT, mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a, javlja kako će u četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i vrlo toplo. Sredinom dana i poslijepodne uz umjeren i jak razvoj oblaka može biti lokalnih pljuskova, osobito u zapadnoj Slavoniji. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 16 °C, a najviša dnevna između 27 i 29 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Malo manje toplo bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje će prijepodne biti djelomice sunčano, a od sredine dana porast naoblake i mogućnost za pljuskove i grmljavinu. Potkraj dana i u noći na petak jače pogoršanje sa češćom kišom. Vjetar slab, poslijepodne i umjeren sjeveroistočni.

U gorskim krajevima promjenjivo oblačno, povremeno s kišom, osobito poslijepodne i navečer. Na sjevernom Jadranu prijepodne djelomice sunčano, a poslijepodne uz umjeren razvoj oblaka ponegdje pljuskovi i grmljavina. Ujutro uz obalu slab burin, a zatim tijekom dana slab do umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 11 do 13 °C, uz obalu između 19 i 21 °C, a najviša dnevna od 21 do 23 °C, na moru između 25 i 27 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije barem djelomice sunčano i vrlo toplo, mjestimice i vruće. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 16 °C, uz obalu između 20 i 22 °C. Najviša dnevna uglavnom od 27 do 30 °C.

U petak i subotu ponegdje kiša

U petak u unutrašnjosti promjenjivo i svježije, s kišom, ponegdje vjerojatno i izraženijim pljuskovima. U subotu djelomice sunčano, a kiše još ujutro može biti na istoku, poslijepodne na zapadu. U nedjelju barem djelomice sunčano i toplije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Jadranu do subote djelomice sunčano, ali posvuda ne i suho. U petak će mjestimičnih pljuskova i grmljavina biti osobito u Dalmaciji, a u subotu ujutro većinom na južnom Jadranu. U nedjelju pretežno sunčano. U petak će na sjevernom dijelu zapuhati umjerena i jaka bura, koja će se u noći na subotu proširiti na veći dio obale, a prema otvorenome moru sjeverozapadnjak. Od nedjelje vjetar većinom slab, prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Naoblačenje, pljuskovi i grmljavina

U većini krajeva djelomice sunčano, a sredinom dana i popodne u unutrašnjosti su mogući lokalni pljuskovi, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za četvrtak. Navečer i potkraj dana jače naoblačenje s pljuskovima i grmljavinom u sjeverozapadnim predjelima. Kiša će se u noći na petak proširiti na veći dio zemlje, a izraženija će biti u gorju i središnjoj Hrvatskoj. U Dalmaciji i na krajnjem istoku i dalje sunčano. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni, a na moru uglavnom jugozapadni i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura uglavnom između 25 i 30 stupnjeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz DHMZ-a za sutra najavljuju naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koja će se do sredine dana proširiti na veći dio zemlje. Pritom u središnjim i istočnim područjima kiša može biti obilna.

Popodne se sa zapadu očekuje smirivanje uz djelomično razvedravanje, a do kraja dana i drugdje. Najmanje oborine, moguće čak i uglavnom suho bit će u Dalmaciji, osobito u južnoj gdje će veći dio dana prevladavati sunčano. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana umjerena do jaka, podno Velebita na udare olujna bura, a na južnom većinom zapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 12 do 16, na Jadranu od 18 do 22, a dnevna između 19 i 24, na Jadranu 25 i 28 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo