Lista na kojoj Hrvatska pokazuje pozitivan pomak

I ove je godine objavljena lista najmiroljubivijih nacija koju je sastavio Institut za ekonomiku i mir (IEP).

12.6.2012.
11:51
VOYO logo

Pri slaganju ljestvice u obzir su uzete statistike o zločinima u zemlji, popunjenost zatvora, potrošnja na vojsku i obranu, aktualni sukobi te razina poštovanja ljudskih prava. Prvi na listi su ove godine Island (drugu godinu zaredom), druga je Danska, a na trećem se mjestu nalazi Novi Zeland. Posljednja na listi je drugu godinu zaredom Somalija, te Afganistan (157. mjesto) i Sudan (156. mjesto).

Hrvatska je u ovogodišnjem izvješću dobila prosječnu ocjenu 1,6. Najlošije je ocijenjena dostupnost oružja (prosječna ocjena 4,0 – što je ocjena veća, stanje je lošije), a s jedinicom je ocijenjeno stanje sigurnosti u zemlji, broj ubojstava i terorizam. Politička nestabilnost je ocijenjena s 2,3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od naših susjeda najmiroljubiviji su Slovenci

Od naših susjeda najbolje je ocijenjena Slovenija, koja je osma na listi. Mađarska je na 17. mjestu, Italija na 38., Srbija na 64., Bosna i Hercegovina na 65., a Crna Gora na 81. mjestu.

SAD se smjestio na 88. mjestu, a Rusija na 153.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, istraživanje je pokazalo da je najveći pad zabilježen u Siriji, za čak 30 mjesta, te se ta zemlja sad nalazi na 147. mjestu ljestvice. Subsaharski dio Afrike po prvi put nije najnemirnije područje svijeta, nego je to postao Bliski istok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo