Lista neistina o poplavama koje kruze po drustvenim mrezama

21.5.2014.
16:59
VOYO logo

Iz ministarstva kazu da se drustvenim mrezama i elektronskom postom prosirila gomila dezinformacija koje uzbunjuju siru javnost, pa su odlucili pojasniti sto su tocne informacije.

1. Na poplavljenom podrucju nije proglasena karantena i nije naredeno ubijanje zaostalih zivotinja. Pojasnjenje: Odredeni dijelovi poplavljenih podrucja zatvoreni su za civile jer je na tim dijelovima zbog opasnosti naredena prisilna evakuacija. Od 19. svibnja 2014. zabranjeno je kretanje poplavljenim podrucjima bez dozvole Ministarstva unutarnjih poslova. Strucne sluzbe i sluzbe spasavanja i dalje provode evakuaciju zivotinja i obilaze poplavljeno podrucje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Lovci nisu dobili nalog ubijati divljac i zivotinje koje se jos uvijek nalaze na poplavljenom podrucju. Pojasnjenje: Lov i odstrel divljaci strogo je zabranjeno u vrijeme i na podrucju poplava jer je divljac, u bijegu pred vodenom bujicom iznimno osjetljiva. Lovci se redovito ukljucuju u pomoc pri zbrinjavanju divljaci i premjestanju na sigurna podrucja, hranjenju i pracenju zdravstvenog stanja. Lovci po potrebi takoder sudjeluju i u evakuaciji stoke i ostalih zivotinja na poplavljenim podrucjima.

3. Zivotinje spasene s poplavljenih podrucja nece zavrsiti u klaonicama i ministar Tihomir Jakovina nije i nece donositi takvu odluku. Pojasnjenje: Domace zivotinje koje su spasene i koje se jos uvijek spasavaju s poplavljenih podrucja smjestaju se u za to pogodne prazne objekte privatnih vlasnika koji su velikodusno ponudili svoju pomoc. Ovom im prilikom na tome jos jednom zahvaljujemo. Takoder, spasenim zivotinjama utvrduju se vlasnici i o tome se vodi evidencija, prati se njihovo zdravstveno stanje. Stocnu hranu ponudili su poljoprivrednici iz cijele Republike Hrvatske. I njima smo zahvalni na pomoci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Kucni ljubimci se ne ubijaju i nije zabranjena njihova evakuacija. Pojasnjenje: Ministarstvo poljoprivrede uputilo je danas apel udrugama ljubitelja zivotinja i volonterima jer nedostaje smjestajnih kapaciteta za zbrinjavanje kucnih ljubimaca s poplavljenih podrucja o kojima vlasnici trenutno ne mogu brinuti. Iznimno je vazno da se svi privremeni udomitelji jave dezurnim veterinarima radi evidencije i utvrdivanja vlasnistva zivotinja. Takoder, na terenu nedostaje i hrane za spasene pse i macke. Donatori se mogu javiti kriznim stozerima u poplavljenim mjestima radi dostave pomoci.

Iz Ministarstva su jos porucili gradanima da redovito objavljuju dostupne i provjerene informacije o stanju na poplavljenim podrucjima koje mogu pronaci na njihovim web stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo