Turistički lipanj završili smo u minusu!

10.8.2012.
14:59
VOYO logo

Nakon što se ministar turizam razbacivao brojkama kako očekuje sedam milijardi eura prihoda od turizma nakon ovogodišnje turističe sezone, iz Državnog zavoda za statistiku stigao je i hladan tuš - lipanj smo završili u minusu.

Kako su pokazali rezultati, u svim komercijalnim smještajnim objektima u Republici Hrvatskoj broj dolazaka turista u lipnju ove godine manji je za 0,2 posto u odnosu na lipanj prošle godine, a broj noćenja turista manji je za 2,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Turisti su ostvarili 7.597.318 noćenja. Od toga su 7,5 posto ostvarili domaći, a 92,5 posto strani turisti.

Domaćih turista gotovo 10 posto manje!

Posebno valja zabilježiti kako je u lipnju 2012. u odnosu na lipanj 2011. broj noćenja domaćih turista manji za čak 9,6 posto, a broj noćenja stranih turista manji je za 1,9 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U strukturi noćenja stranih turista najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke (25,7 posto), Slovenije (11,1 posto), Austrije (10,7 posto), Češke (9,5 posto), Italije (6,2 posto), Rusije (4,1 posto) te Poljske (3,9 posto), što je ukupno 71,2 posto.

Turisti iz ostalih zemalja ostvarili su 28,8 posto noćenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Državni zavod za statistiku jučer je objavio optimistične turističke brojke za prvih šest mjeseci ove godine. Prema njima je u ovoj godini u svim komercijalnim smještajima ostvareno 4,6 posto više dolazaka i četiri posto više noćenja turista. Veljko Ostojić prštao je zadovoljstvom i optimizmom. Oko najnovijih, a negativnih rezultata iz lipnja još se, pak, nije očitovao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo