Lika se pripaja zagrebačkim izbornim jedinicama?!

Predsjedništvo HDZ-a usuglasilo je izmjene Zakona o izbornim jedinicama. Prijedlog će početkom tjedna predstaviti koalicijskim partnerima, a nakon toga može se očekivati i u saborskoj proceduri.

27.3.2011.
20:35
VOYO logo

Jadranka Kosor nije željela govoriti o detaljima te je samo ustvrdila da zakon dozvoljava odstupanja u broju birača do pet posto, a da je prema prijedlogu koji je prihvatio HDZ odstupanje 2,78 posto.

Neslužbeno se može čuti kako će iz najbrojnije devete izborne jedinice 'ispasti' Lika, koja bi se trebala pripojiti jednoj ili čak dvjema tzv. zagrebačkim izbornim jedinicama. Ovakvo prekrajanje, naravno, ide na ruku HDZ-u jer u devetoj jedinici odakle će izbaciti Liku, stranka neće imati problema, a Lika pokorna Darku Milinoviću dobro će doći pripojena šestoj, ali možda i sedmoj izbornoj jedinici. Neki čak spominju pripajanje prvoj jedinici, u kojoj se HDZ već godinama neuspješno bori s oporbom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će se sedma izborna jednica protezati od Jaruna do otvorenog mora kod Lošinja i Raba, a druga od mađarske granice na sjeveru do granice s BiH na jugu. Zagrebačke gradske četvrti i dalje su podjeljene bez ikakve logike. Južni dio Zagreba i Zagrebačke županije postaju sasvim nova šesta izborna jednica u kojoj nema niti Siska niti Velike Gorice.

Četvrtoj jedinici pripojit će se Daruvar, Grubišno Polje i okolica, dok deveta izborna jedinica ostaje bez Like koja se dodaje sedmoj. Deseta izborna jednica ostat će bez Solina, a po nekim tvrdnja i bez Imotskoga koji će se pripojiti devetoj jedinici. Dio prve izborne jedinice pripojit će se trećoj, a prva bi se trebala 'dopuniti' dijelovima druge ili šeste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prekrajanje izbornih jednicima bila je preporuka Ustvanog suda koji je lani ustvrdio da među pojedinim izbornim jedinicama postoje prevelika odstupanja u broju birača. Zakon dopušta odstupanje od 5 posto, a primjerice na izborima prije četiri godine 9. Zadarska izborna jednica imala je gotovo 30 posto više birača nego 4. Osječka. Stoga ne čudi da će upravo iz 9. jedinice biti izdvojena Lika. HDZ se u prekrajanje izbornih jednica upustio unatoč pravilima i preporukama koje je Ustavni sud dao Saboru, a prema kojima je 11. ožujka bio krajni rok za izmjene vezane uz izbore.

Da će se unatoč tome HDZ mjenjati izborne jedinice i da u tome ne vidi ništa sporno bilo je jasno prije tjedan dana. Tada je potpredsjednik HDZ-a Vladimir Šeks tumačio kako je Ustavni sud samo dao preporuku, ali kako ni zakon ni Ustav ne priječe da se izborne jedinice prekrajaju i nakon tog roka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još tada je oporba upozorila kako bi mijenjanje izbornih jednicima nakon ulaska u izbornu godinu bio izborni inženjering, piše Jutarnji list.

Vezani članak:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo