saborski zastupnik srpske manjine / Lik i djelo Milorada Pupovca: Ne vole ga ni ljevica ni desnica, a bez njega ne mogu

Pupovac će ostati jedan od najdugovječnijih aktera na političkoj sceni koji se nalazi pod pritiskom i desnice i ljevice

1.10.2018.
22:36
VOYO logo

Premijeri su se mijenjali samo je on uvijek bio dio vladajuće većine, kako u lijevim, tako i desnim vladama. Stav da je to prirodna pozicija manjinskih zastupnika nikada nije mijenjao.

"Ne bi bilo korektno da se zastupnike nacionalnih manjina, čak ni pojedinačno, a kamoli grupu od šest koje mi nastojimo konsolidirati, uvjerava da oni trebaju prvi napraviti izbor", govorio je Milorad Pupovac još 2007.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S dvojicom premijera sa suprotnih strana čak je simbolično sastavljao razbijenu latinično-ćiriličnu ploču. No, kod tanke većine znao se naći u poziciji da svojim glasom održava Vladu. Bilo je tako već u mandatu Ive Sanadera, kada je SDSS imao i svoga potpredsjednika, što tadašnjem ministru Tomislavu Karamarku, za razliku od danas, nije nimalo smetalo.

Rodom iz Ceranja Donjeg kod Benkovca, u Zagrebu živi od dječačkih dana, u studentskim danima i s neobičnim poslom - godinu i pol radio je kao kondukter, u prvoj generaciji studenata koji su radili u zagrebačkom tramvaju. Na Filozofskom fakultetu je doktorirao, a u politiku ga je uveo njegov profesor Žarko Puhovski, koji sada već 25 godina prati Pupovčeva nastojanja da normalizira odnose hrvatske većine i srpske manjine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se nakon svega toga može dogoditi da ga se simbolički smješta u smeće, tako da ga se gađa otpatcima, onda to znači samo jednu stvar - da nitko u Hrvatskoj od srpske strane tko se bavi politikom nije za Hrvatsku prihvatljiv. Jer nitko nije više toga progutao od Milorada Pupovca", kazao je Puhovski

A ove je godine možda i najviše toga morao gutati. Prvo kod posjeta srpskog predsjednika Vučića Zagrebu, prije kojeg je objašnjavao zašto ne očekuje njegovu ispriku zbog ratnog huškanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nerazumni ljudi smatraju da je potrebno najprije da se ispričamo da bismo mogli razgovarati. Idemo razgovarati i stvoriti pretpostavke za ozbiljnu gestu izmirenja", kazao je tada Pupovac.

Vučić ga je u Zagrebu javno prozvao što je podržao Zakon o braniteljima. "A što, Milorade, nisi glasao protiv, dođe mi 15 puta da ga pozovem i pitam, nisam ga pozvao nijednom. Nisam ga pozvao jer znam da je njemu teže nego meni, jer znam da je meni lako iz Beograda da mu solim pamet", poručio mu je Vučić u Lisinskom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije reagirao, iako su to mnogi očekivali, na to što je Vučić Hrvatsku usporedio s nacističkom Njemačkom. Obljetnicu Oluje je dočekao u Bačkoj Palanki, a braniteljske udruge tražile su saborsku raspravu o Pupovčevu javnom djelovanju.

"Nisam u šestom mandatu u hrvatskom Saboru zbog toga da bih nakon tolikih godina ispunjavao nečije zahtjeve za potpisivanjem ili davanjem lojalnosti. Prisegao sam šest puta na hrvatski Ustav, onaj kojem to nije dovoljno neka se zamisli u čemu je problem", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milorada Pupovca vođa konkurentske srpske stranke vidi ga kao političkog trgovca.

"On nije bio politički trgovac za interese srpske zajednice, nego je bio politički trgovac za interese neke svoje politike i onoga što on vidi. Mi možemo reći da je to bilo izgrađivanje kulta ličnosti ili slično, no to njegovo viđenje nije donijelo Srbima mnogo dobra", kazao je Srđan Milaković, predsjednik Demokratskog saveza Srba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Žarka Puhovskog Milorad Pupovac je hrvatski domoljub, čovjek koji je učinio više dobra za državu nego 90 posto aktualnih saborskih zastupnika.

"Uvjeren sam, paradoksalno, da bi Milorada Pupovca mnogo manje napadala nacionalistička desnica da je rušio Vladu. Prvo, zato što ta desnica i sama želi srušiti Plenkovića jer ga smatram preprekom svom nadiranju prema vlasti, a s druge strane zato što bi se postavile čiste fronte pa bismo rekli, tu su Srbi, a tu Hrvati", kazao je Puhovski.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Andrej Plenković je incident na Dolcu odmah osudio. "Trebamo učiniti sve da preveniramo bilo kakve tenzije u društvu, govor mržnje. Gradimo Hrvatsku 2018, kao društvo koje je uključivo u kojem većina treba štiti manjinu uključujući i predstavnike srpske manjine u Hrvatskoj", kazao je Plenkovič.

No u ovom slučaju izgleda da je najveći problem Milorada Pupovca i s lijeve i s desne strane što kao predstavnik manjine, u Saboru podržava većinu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo