Uzimaju ga tisuće Hrvata / Liječnik objasnio koja je razlika između novog i starog lijeka koji je digao buru zbog nuspojava

'Ja kod svojih pacijenata nisam zabilježio takve nuspojave niti iznenađujuće oscilacije u nalazima', kazao je Jelčić

22.1.2020.
19:26
VOYO logo

Euthyrox, lijek koji piju tisuće Hrvata zbog poremećaja rada štitnjače, s novom formulacijom ovih dana digao je pravu buru. Mnogi su se javili s nuspojavama i prestali uzimati lijek.

Pojavile su se i dezinformacije da je lijek u Francuskoj zabranjen i povučen. Iz Agencije za lijekove umiruju, prijavite sve nuspojave, a nova formulacija lijeka je sigurna i djelotvorna. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

One koji uzimaju lijek u razgovoru za RTL Danas umirio je i endokrinolog Jozo Jelčić.

"Svi pacijenti su na novoj formulaciji, od 1. listopada je lijek kod nas. Bio je prisutan desetljećima, a promijenio se jedan dio lijeka na koji se veže sam hormon. Doza i vrsta hromona je identična, a ono što se promijenilo je podloga, gdje je umjesto laktoze stavljen manitol jer velki dio ljudi ima intoleranciju na laktozu, mogu potencijalno zbog toga imait drugačiju apsorpciju lijeka i zato je promijenja formulacija. Dodat je citat, povećana je stabilnost lijeka koji sad ima dulji rok trajanja i zapravo je cilj bio da se dobije stabilniji dugotrajniji lijek", rekao je Jelčić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da u svojoj praksi dosad nije imao problema s novom formulaciji.

"Ono što sam vidio, to je najprije bilo u Francuskoj pred dvije godine, u to vrijeme je bio bum nuspojava, no to se sada stišalo. Ja kod svojih pacijenata nisam zabilježio takve nuspojave niti iznenađujuće oscilacije u nalazima", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se počne uzimati novi lijek, preporuča se napraviti kontrolne nalaze nakon mjesec dana. "Ako se i nađe promjena u nalazima, to ne bi trebao biti problem, to se korigira dozom, a doze korigiramo svakodnevno".

Neki pacijenti su ipak odlučili potražiti stari lijek na tržištu i uzimaju ga nakon što su uzimali novi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče lijeka, on je identitačn, nema bojazni. Ako je netko lakše podnosio stari lijek, onda je to u redu, ali stalne promjene nisu dobre", rekao je Jelčić.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo