NOVA FAZA BORBE PROTIV KORONE /

Liječnik i župan Milinović cijepio prvu osobu u Lici: 'Mali korak za Mariju, ali veliki za čovječanstvo'

Stigao je iskorak u borbi protiv pandemije - u Hrvatskoj je počelo cijepljenje protiv koronavirusa

27.12.2020.
18:28
VOYO logo

Stigao je iskorak u borbi protiv pandemije - u Hrvatskoj je počelo cijepljenje protiv koronavirusa!

9750 doza cjepiva raspoređeno je diljem države i to pod strogim mjerama osiguranja. Danas su cijepljene ključne skupine - rizične osobe i zdravstveni radnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva osoba koja se cijepila je iz Zagreba, a taj povijesni trenutak pratili su predsjednik Vlade, gradonačelnik Zagreba i vodstvo Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. 

Baka Branka se prva cijepila

Baka Branka kojoj je 81 godina ušla je u povijest kao prva osoba u Hrvatskoj koja se cijepila protiv koronavirusa. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo presretni da smo izabrani, taj naš dom, i da sam ja prva. Da konačno se cijepimo i da stvarno krenemo neki normalniji život. Ovo cijepljenje nisam ni osjetila, kao da ništa nije bilo. Mi se možemo vratiti našim druženjima u domu", kazala je Branka Aničić.

Image
'Nema straha od cjepiva' /

Cijepio se predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva: 'Spočitnuli su da se borimo mjerama iz 19. stoljeća. Od danas imamo mjeru iz 21.'

Image
'Nema straha od cjepiva' /

Cijepio se predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva: 'Spočitnuli su da se borimo mjerama iz 19. stoljeća. Od danas imamo mjeru iz 21.'

Baku je u Domu za starije Trešnjevka cijepio liječnik Miroslav Hanževački, i on je upisan kao prvi liječnik u Hrvatskoj koji je dao nekome cjepivo. 

"Naprosto je jedini racionalan izbor cijepiti se, kako je rekla naša pacijentica Aničić kako bi se vratili normalnom životu mi nemamo ništa učinkovitije od cjepiva", kazao je Hanževački. 

"Danas smo vidjeli svjetlo na kraju tunela"

Doze cjepiva koje su jutros isporučene po svim županijama pratili su naoružani policajci. Kako ga nema u potrebnim količinama, glavni logistički zadatak svake države je osigurati cjepivo. 93-godišnja Dubravka Pavlović prva je Riječanka koja je cijepljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svatko neka se cijepi i da jedan puta dođemo u neke mirnije vode. Jer ovo je stvarno bilo nemoguće", kazala je Pavlović. 

U Varaždinu su prvog cijepili bivšeg vojnog liječnika i epidemiologa. "Danas smo vidjeli svjetlo na kraju tunela, i ovo svjetlo mi moramo maksimalno da iskoristimo da cijepimo se svi i radi sebe i radi svojih najbližih", kazao je Panteleimon Proskura. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mali korak za gospođu Mariju...

84-godišnju Mariju u Domu za starije u Otočcu cijepio je ličko-senjski župan, ujedno i liječnik Darko Milinović. "Mi smo napravili mali korak za gospođu Mariju, ali nadam se veliki korak za čovječanstvo i ovo je, ja sam uvjeren, početak pobjede nad korona virusom", rekao je Milinović.

"Vjerujem da će biti bolje u sve vas. To sam sama odlučila i da vam budem iskrena ja sam provjerila kod bratične ona je doktorica. Reko Snežana šta bi ja jel bi ja odustala ili ne, kaže nemoj teta bit će bolje da primiš nego da ne", kazala je Marija Ivanišević iz Otočca. 

Za gospodina Biluša iz Splita cijepljenje je bio svečani trenutak. "Primio sam puno poruka ohrabrenja, dobrih želja, od mojih ragbijaša pogotovo. Tako sam odlučio i mislim da je to dobra stvar. Prvo mi je čast da sam prvi Splićanin, a s drugom dozom cjepiva sam u drugom mjesecu slobodan čovjek", rekao je Zoran Biluš iz Splita. 

Nemamo potrebe za velike dvorane

Slobodi se nadaju svi, a prvenstveno rizične skupine i zdravstveni djelatnici koji su na prvoj crti. U idućoj, drugoj, skupini bit će cijepljeni kronični bolesnici i osobe starije od 65, a sam tempo cijepljenja ovisit će o isporukama doza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za sada nemamo potrebe organizirati velike dvorane, ali kada počnemo cijepiti opće stanovništvo i ako budemo imali dovoljno doza mi smo spremni napraviti punktove i mobilne timove", rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak

9750 doza cjepiva bit će brzo potrošeno, a uskoro stižu nove pošiljke. Početkom siječnja očekuje se odobrenje i trećeg cjepiva protiv koronavirusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otkucaji srca
NOVA SERIJA
VOYO logo