smrt mladića u zaprešiću / Liječnička komora odlučila: Pokreću se disciplinski postupci protiv Kujundžića i Petrova

Image
Foto: Marko Lukunić/Patrik Macek/Pixsell

Zahtjev za pokretanje postupka protiv Kujundžića podnio je Jovanović i to zbog izjave nakon smrti Mattea Ružića

14.3.2019.
16:21
Marko Lukunić/Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Časni sud Hrvatske liječničke komore u kolovozu 2018. zaprimio je zahtjeve za pokretanje disciplinskih postupaka u vezi s izjavama danim u javnosti putem medija o okolnostima smrti Mattea Ružića iz Zaprešića te je navedene zahtjeve proslijedio Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju HLK na prethodni postupak.

Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju HLK nakon provedenog prethodnog postupaka donijelo je pozitivno mišljenje, odnosno  zauzelo je stav da je zahtjev doc. dr. sc. Željka Jovanovića za pokretanjem disciplinskog postupka protiv prof. dr. sc. Milana Kujundžića opravdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

U odnosu na zahtjev za pokretanjem disciplinskog postupka kojeg je Ministarstvo zdravstva podnijelo protiv dr. sc. Bože Petrova, Povjerenstvo je također zauzelo stav da je zahtjev opravdan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Kujundžić je u jeku afere koja je nastala nakon smrti mladića u Zaprešiću kazao kako sa "Ines Strenjom Linić i Božom Petrovim ne može razgovarati na stručnoj razini, jer tako nismu frekvenciju ne može postići." 

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ugledna tzv. doktorica iz Sabora i doktor iz Sabora, Linić i Petrov u hrvatskoj u hrvatskoj medicini znače manje nego ja u hrvatskoj poljoprivredi", rekao je tada Kujundžić.

Mišljenja Povjerenstva dostavit će se Časnom sudu HLK na daljnji postupak. Časni sud HLK svojom odlukom zahtjev podnositelja, između ostalog, može odbiti, liječnika može osloboditi odgovornosti ili ga proglasiti odgovornim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju proglašavanja odgovornim, liječniku se može izreći neka od disciplinskih mjera koje su propisane  Pravilnikom o disciplinskom postupku HLK.

Protiv odluke Časnog suda HLK moguće je podnijeti žalbu Visokom Časnom sudu HLK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nejasni i nedosljedni kriteriji Hrvatske liječničke komore 

Nakon odluke o pokretanju postupka, oglasio se i ministar zdravstva Milan Kujundžić čiju izjavu donosimo u nastavku:

"Kao ministar zdravstva imao sam zakonsku i moralnu obvezu prijaviti Hrvatskoj liječničkoj komori dr. Božu Petrova, dr.  Ines Strenju Linić i dr. Željka Jovanovića  jer su komentirali tragični smrtni slučaj, iz dnevno-političkih razloga koristeći smrt mladog čovjeka u Zaprešiću, ne čekajući nalaz o uzroku smrti, unoseći nemir, nesigurnost i strah među hrvatske građane i turiste, pri čemu su blatili sve hrvatske liječnike i djelatnike hitne medicinske pomoći, te nepotrebno i štetno širili nepovjerenje u hrvatski zdravstveni sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neugodno sam zatečen činjenicom da je Hrvatska liječnička komora različito procijenila ista djela, procesuirajući dalje dr. Petrova, a oslobađajući od odgovornosti dr. Jovanovića i dr. Strenju Linić. S druge strane, mene namjeravaju procesuirati za verbalni delikt, jer sam političkim jezikom odgovorio na politikantstvo navedenih liječnika. Vjerujem da će nejasni i nedosljedni kriteriji Hrvatske liječničke komore zasigurno potaknuti  raspravu među hrvatskim liječnicima i u široj javnosti."

Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo