uspješan postojeći model / Liječnici upozoravaju: 'Vargin novi zakon povećat će stopu predoziranja i kriminala'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Više ovisnika bit će na cesti, više će ih se predozirati, porast će stopa kriminala, takvu dramatičnu budućnost predviđaju liječnici koji se bave ovisnostima zbog novog zakona Siniše Varge. Kažu da Hrvatska ima rijetko uspješan model liječenja ovisnika u svjetskim razmjerima, a novi će ga zakon upropastiti

28.5.2015.
18:42
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Heroinski ovisnici na ulicama bez pomoći - takvog scenarija boje se liječnici u budućnosti. Danas se u sustavu liječi oko 50 posto ovisnika, njih oko 6.000.  

"Nama je problem što će se promijeniti hrvatski model liječenja ovisnika. Ovisnici dolaze s ceste, ne moraju imati zdravstveno, znaju gdje se mogu javiti", kazala je voditeljica Službe za prevenciju ovisnost, Dr. Andrija Štampar Mirjan Orban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve mijenja novi zakon. Umjesto u zavodima za javno zdravstvo, gdje se njima bave multidisciplinarni timovi, po novome će se liječiti u domovima zdravlja - i to kod psihijatara.  

"Zagreb i Rijeka neće biti problem, ali sva druga mjesta imaju manjak psihijatara", upozorava Orban. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protiv novog zakona ustali su svi liječnici koji se bave ovisnicima. Boje se najgoreg. 

"Moglo bi se dogoditi da ćemo imati veću stopu predoziranja, kao i to da će se povećati stopa sitnog kriminala šverca, pojačati stopa zaraženosti hepatitisa B i C", naglasio je dopredsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti Zoran Zoričić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Obuhvaća više od polovice ovisnika što je svjetski raritet.  50 posto ovisnika je u sustavu, inače imamo i vrlo razvijene sustave u svijetu gdje je svega 10 do 20 posto u sustavu", hvali hrvatski model liječenja od ovisnosti Ante Bagarić, voditelj Zavoda za liječenje ovisnosti Vrapče.

Međutim, ministar zdravlja Siniša Varga uvjerava kako će biti bolje nego sada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji 20 županijskih zavoda za javno zdravstvo, a 48 domova zdravlja. Prema tome, mi za više od duplo povećamo mjesta i centre gdje će liječenje ovisnosti biti dostupno. Tranzicija je tri do pet godina. Naravno da će se početi s jednim centrom - i model će se tako istestirati", pojasnio je Varga.

Od napada na nove zakone Varga se brani svakodnevno - pa je napisao i javno pismo u kojem jamči da mu je cilj poboljšati kvalitetu zdravstva. No, čini se da mu rijetki vjeruju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo