LIJEČNICI U KLAIĆEVOJ DJEVOJČICU (10) LIJEČE BEZ MAJČINA PRISTANKA: / 'Ne razumije prirodu bolesti i ozbiljnost situacije'

Image
Foto: Martina Popovčić/PIXSELL

Majka djevojčice kaže da je kemoterapija lijek te da ubrzava bolest. Malenu želi odvesti na liječenje u inozemstvo

1.10.2018.
21:15
Martina Popovčić/PIXSELL
VOYO logo

Djevojčicu oboljelu od teškog oblika raka kostiju liječnici u zagrebačkoj Klaićevoj bolnici liječe bez majčina pristanka. Bolnica se već mjesec dana pokušava s njezinom majkom dogovoriti o liječenju. Naime, majka djevojčice (10) se protivi kemoterapiji, koja je dio protokola liječenja osteosarkoma, raka kostiju od kojeg malena boluje, piše Jutarnji list.

Image
DRAMA U KLAIĆEVOJ: /

Majka oboljele djevojčice ne dopušta kemoterapiju, BBB i Torcidu pozvala da pajserima dođu u bolnicu

Image
DRAMA U KLAIĆEVOJ: /

Majka oboljele djevojčice ne dopušta kemoterapiju, BBB i Torcidu pozvala da pajserima dođu u bolnicu

Majka kemoterapiju smatra otrovom i želi da se njezina kći liječi alternativnim metodama. Kada je djevojčica oboljela, njezina je obitelj pokrenula Facebook inicijativu kako bi skupila novac za njezino liječenje u Njemačkoj ili Turskoj, gdje liječenje ne uključuje kemoterapiju. No, liječnici u Klaićevoj tvrde da je protokol svuda isti te da bi djevojčica u inozemstvu bila liječena na isti način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječe je bez majčina pristanka

S obzirom na to da je riječ o opakoj bolesti, a majka nije dozvoljavala liječenje kemoterapijom, liječnici su djevojčicu počeli liječiti bez njezinoga pristanka, iskoristivši odredbu Obiteljskoga zakona koja im to omogućuje.

"Ako je riječ o neodgodivoj medicinskoj intervenciji, primjenjuju se odredbe posebnog propisa kojim se uređuje zaštita prava pacijenata, što znači da tim liječnika nastavlja liječenje bez obzira na pristanak - u ovom slučaju roditelja, kad je nužno za zaštitu zdravlja i života maloljetnog djeteta, na osnovi čega je bolnica i nadalje nastavila liječenje", kazala je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Zagreb za 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da liječnici nakon te odluke moraju o svemu obavijestili nadležno Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te nadležni centar za socijalnu skrb. Pozvali su se na čl. 88, st. 4 Obiteljskog zakona.

'Kemoterapija je otrov'

Neki mediji pišu da je majci oduzeta roditeljska skrb u segmentu liječenja, no ona to demantira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lažno je napisano, ništa mi nije oduzeto i ovo je maslo bolnice jer ih javno prozivam zbog svega što se radi po bolnici, a ljudi nemaju pojma ništa", napisala je majka bolesne desetogodišnjakinje na Facebooku.

“Moja je djevojčica prije dva mjeseca normalno ušetala u bolnicu, s kosom do struka. Danas leži u krevetu, u pelenama, polomljene noge, bez obrva, trepavica i kose, sva se trese. Ogorčena sam. Ja ne želim opstruirati liječenje, dapače. Ali ne želim kemoterapije. Pročitala sam sve živo o njima, dokazano je da se radi o otrovu koji ne ubija rak, nego ga još dodatno širi. Postoje drugi načini liječenja, u ljekarnama postoje vitamini koji koštaju 100 eura i koji pomažu organizmu da sam ubija stanice raka. Ali moja kći je maloljetna i ja sam nemoćna, ruke su mi vezane. Ne mogu poduzeti ništa. Da sam znala, nikad je ne bih dovela u bolnicu”, priča majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Roditelji katkad ne prepoznaju važnost liječenja'

Iz uprave Klinike za dječje bolesti Zagreb su potvrdili da liječe djevojčicu bez pristanka njezine majke.

"Potvrđujemo da se na Zavodu za dječju onkologiju i hematoonkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb trenutačno na stacionarnom liječenju nalazi malodobna pacijentica s dijagnozom zloćudne bolesti. Liječenje malodobne pacijentice provodi se u potpunosti prema pravilima struke, unatoč neadekvatnoj suradnji i nerazumijevanju prirode bolesti i ozbiljnosti situacije od strane majke malodobne pacijentice, a o čemu smo izvijestili sve nadležne institucije. Više detalja o navedenom slučaju nismo u mogućnosti iznositi, a u najboljem interesu malodobne pacijentice", objavili su iz Klinike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na žalost, nekada roditelji u svom očaju i strahu ne prepoznaju važnost liječenja i vremena", komentirao je slučaj ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Ovo nije prvi takav slučaj

Sličan slučaj potresao je Hrvatsku prije tri godine kada su roditelji devetogodišnjeg dječaka doveli u riječku bolnicu. Malenome je dijagnostticiran non-Hodgkinov limfom i liječnici su molili roditelje da ga ostave u bolnici. No, roditelji su se na to oglušili i odbili liječenje kemoterapijom te su dječaka odveli kući nakon samo tjedan dana u bolnici. Dječak je preminuo nekoliko tjedana kasnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Klaićeve objašnjavaju da roditelj ne može samovoljno prekinuti liječenje i odvesti dijete iz bolnice ukoliko bi prekid liječenja doveo do ozbiljne opasnosti od težeg oštećenja zdravlja ili ugroze života pacijenta. Ako roditelj to ipak učini, bolnica je dužna o tome izvijestiti nadležni centar za socijalnu skrb te nadležnu policijsku upravu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo