rtl dosje / Liječnici prosvjeduju protiv nje i kažu da Vladu drži u šaci, optužena je za fizički sukob, a ministar tvrdi da je i njemu prijetila: Tko je Dijana Zadravec?

Je li ova žena borac za bolji sustav koja je cijeli postojeći okrenula protiv sebe ili je zloglasna šefica zbog koje liječnici daju otkaze?

9.5.2021.
22:00
VOYO logo

Protiv nje liječnici izlaze na ulice govoreći da je s njom nemoguće raditi. Optužena je i za fizički sukob, a ministar tvrdi da i njemu prijeti. Kažu da Vladu drži u šaci, a spominjala se i kao potencijalna ministrica. Dijana Zadravec, pak, kaže da je žrtva pritisaka iz HDZ-a jer ukazuje na nepravilnosti i korupciju. Tko je žena koja je uzburkala cijeli zdravstveni sustav?

Je li ova žena borac za bolji sustav koja je cijeli postojeći okrenula protiv sebe ili je zloglasna šefica zbog koje liječnici daju otkaze? Liječnici Klinike za tumore prije 3 dana izašli su na ulicu u znak protesta protiv načina na koji Dijana Zadravec upravlja klinikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je moja kuća i ovo su moji ljudi. Dajte nas samo pustite da radimo. Ništa drugo mi ne tražimo“, rekla je 6. svibnja 2021. radiologinja Klinike za tumore Karolina Bolanča Čulo.

Samo da rade, kaže Zadravec, traži i ona, ali brže i učinkovitije, a ne da liječnici pacijente iz privatnih praksi na pretrage preko reda dovode u bolnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Deset onkoloških pacijenata u 8 sati radnog vremena je optimalan, ako ne i premali radni zadatak za jednog liječnika jer su liste čekanja puno prevelike da se takav posao ne bi odradio", rekla je Zadravec.

"Ja im često prva kažem da imaju karcinom, meni ljudi plaču, po 15 minuta mi plaču. Pa neću ja te ljude sterati. Ona mene pita koliko traje biopsija?!", izjavila je Karolina Bolanča Čulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
jasno i glasno /

HUBOL: 'Koji je razlog da dr. Zadravec drži u šaci jednu kliniku, KBC, njegovu upravu i Upravno vijeće, jednog ministra zdravstva?'

Image
jasno i glasno /

HUBOL: 'Koji je razlog da dr. Zadravec drži u šaci jednu kliniku, KBC, njegovu upravu i Upravno vijeće, jednog ministra zdravstva?'

Bila je to eskalacija verbalnog sukoba doktorice Bolanče Čulo i predstojnice klinike profesorice Zadravec. I dok zaposlenici kažu da je to bio prosvjed protiv nje, Zadravec ima drugačiju verziju razloga okupljanja.

"Doktor Milas, s kojim sam ja razgovarala jutros je rekao da se ispred KBC-a Sastre milosrdnice ove Klinike za tumore, jer je ona sastavni dio, odvija skup podrške odlasku troje radiologa klinike za tumore", kazala je Dijana Zadravec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od deset radiologa koliko ih je na Klinici za tumore radilo 2013., danas ih je ostalo troje i svi troje su na bolovanju. Odgovornost za nedostatak  liječnika ministar Beroš prebacio je na ravnatelja bolnice. 

"Na ravnatelju je da osigura sve ono što je u njegovoj mogućnosti, a to je adekvatan broj radiologa na čemu se sad i radi, adekvatan broj aparata. Ministarstvo u tome daje apsolutan support", tvrdi ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A Zadravec ima povijest i s ministrom Berošem i sa spomenutim ravnateljem bolnice Sestara milosrdnica Mariom Zovakom. Ona i Zovak su se prijavili na natječaj za mjesto ravnatelja te bolnice, a svih troje povezuje i članstvo u HDZ-u. Prije nešto manje od godinu dana u javnosti se pojavila snimka razgovora Zadravec s Berošem.

Snimka razgovora Vilija Beroša i Dijane Zadravec:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Beroš: "Dijana, hvala ti, hvala ti"
Zadravec: "Ma nije hvala ti. Pa hoću, vidjet ćeš. Imat ćeš skandal pred izbore. Jel to stranci treba?" 
Beroš: "Gledaj, ja nisam stranka, ja nisam predsjednik stranke, ja nisam vodstvo stranke" 
Zadravec: "Hoćeš reći da je Andrej blagoslovio koruptivni natječaj?" 
Beroš: "Gledaj, ono što ti ja hoću reći je da je vrh stanke, uključujući Andreja, tebi poslao jasnu poruku. Dijana moja, ja više od ovoga ne mogu" 
Zadravec: "Ja ću te danas zvati kad ću razgovarati i biti s Andrejem" 
Beroš: "Dapače, vrlo rado, očekujem tvoj poziv"
Zadravec: "Da li je Andrej decidirano rekao da će Zovak biti ravnatelj? Jel to kažeš?" 
Beroš: Dijana, ja s tobom ne želim razgovarati na ovaj način, JA S TOBOM NE ŽELIM RAZGOVARATI NA OVAJ NAČIN!!! A što se tiče ovog drugog smatram prijetnjom."

Tko je snimao i objavio razgovor u kolovozu prošle godine u kojem Zadravec pita Beroša i o navodnim problemima s imovinskom karticom, još nije otkriveno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja nisam bila upoznata da sam snimana, meni to ministar Beroš nije rekao, isto tako nisam znala da sam ja slušana od šestero ljudi. Naravno da ću tužiti ministra Beroša“, tvrdi Zadravec.

"Nisam snimao razgovor, stavio sam ga na spikerphone upravo zbog toga da i druge upoznam s tonom, načinom, pritiscima, insinuacijama na određene problematične stvari", ističe Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uplitanje predsjednika Vlade u odabir osobe na čelu bolnice demantirao je i Zovak, čovjek kojeg je Zadravec, tvrdi, godinama prozivala za nepravilnosti u radu.

"Predsjednik Vlade, još jedanput ću ponovit, po svojoj funkciji je daleko, daleko iznad ovoga radara, odnosno iznad postavljanja ravnatelja bolnica“, izjasnio se 25. kolovoza 2020. godine v. d. ravnatelja KBC-a Sestre Mario Zovak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukazujem pismeno i ministru Berošu, i Upravnom vijeću, i DORH-u. Ništa se nigdje ne događa, samo se mene proganja, prijeti, mene se šikanira, omalovažava“, smatra Zadravec.

"To su velike riječi i velike riječi će se dokazati", poručio je Zovak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natječaj je poništen, na novi su se najavili prijaviti i Zovak i Zadravec, ali on još uvijek nije raspisan. Zadravec je bila i u središtu skandala koji je, navodno, uključivao fizički sukob s voditeljicom Odjela nabave medicinskih proizvoda iste bolnice. Ona kaže da je žrtva pritisaka dok ukazuje na kršenje zakona.

"Imam više poruka u kojima mi se zapravo zabranjuje izlazak u medijima, gdje me se proziva da štetim stranci kad ukazujem na korupciju", izjasnila se Zadravec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadravec je svojim djelovanjem uzburkala zdravstveni sektor kojem ni bez nje ne manjka problema. Prijeti se smjenama, optužuje za pritiske, a sve skupa bi moglo epilog imati i u sudskim procesima.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo