OPTUŽUJU GA ZA NADRILJEČNIŠTVO / Liječnici osuđuju Pernarove savjete: 'Unošenje visokih doza vitamina C može biti opasno'

Pernar je svojom objavom o čudotvornom vitaminu na Facebooku izazvao osudu struke.

8.1.2019.
21:40
VOYO logo

O C vitaminu kao lijeku za gripu ni riječi od prvog čovjeka u obrani od gripe u Hrvatskoj. Možete vjerovati njemu ili nadriliječniku, kako ga je nazvao ministar zdravstva, saborskom zastupniku Ivanu Pernaru.

On je naime svojom objavom o čudotvornom vitaminu na Facebooku izazvao osudu struke. I nakon brojnih primjedbi i prozivki, Pernar ne odustaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ujutro, popodne i navečer - trećinu čajne žličice. Recimo, ako imate tešku upalu pluća ili probajte odmah. Odnosno, čim krene upala pluća počnite to uzimati. Ja vam garantiram da ćete idući dan biti zapravo zdravi", kazao je Pernar u snimci. Najteže bolesti liječi soda bikarbona, depresiju šetnja šumom, a teške upale pluća i gripe - obični C vitamin. Tvrdi to jedan od najosebujnijih saborskih zastupnika Ivan Pernar.

"Liječiti gripu samo visokim dozama C vitamina zasigurno nije pametno"

U ljekarnama još nije porasla prodaja C vitamina nakon ovog Pernarova savjeta. "Liječiti gripu samo visokim dozama C vitamina zasigurno nije pametno, ne preporuča se i moderna medicina to ne podržava u tom smislu", kazala je  Tena Tarade, magistra farmacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Višak C vitamina uglavnom se izmokri, ali to nipošto ne znači da su visoke doze bezazlene. "Osobe koje imaju bubrežne kamence, dijabetičari, znači oboljeli od šećerne bolesti i oni koji imaju nekih ozbiljnijih problema sa bubrezima zasigurno ne bi smjeli unositi visoke doze C vitamina jer bi to za njih možda moglo biti i opasno. Ne možda, nego sigurno", kaže Tarade. 

Isto tvrdi i naš vodeći stručnjak za gripu. "Takvi savjeti da se gripa, kašalj i prehlada pogotovo male djece liječe C vitaminom ne postoje nigdje u svijetu, niti u bilo kojem zdravstvenom sustavu. Počevši od Amerike, Australije preko Hrvatske. Prema tome smatramo to jednom vrstom nadrilječništva", rekao je Vladimir Draženović, specijalist virusolog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadrilječništvo se kažnjava i zatvorom

A nadrliječništvo se u Hrvatskaoj kažnjava i zatvorom. O slučaju se morao oglasiti i ministar. "Uistinu je neuobičajeno i prilično ozbiljno i neprimjereno tako da je to nešto što je u najmanju ruku čudnovato i za osudu", kazao je ministar zdravstva Milan Kujundžić. 

Zato smo se obratili liječničkoj komori. No oni su mogućnosti postupati samo prema njihovim članovima, prema liječnicima. "Liječnička komora moli medijski eksponirane osobe da se suzdrže davanja liječničkih savjeta ukoliko nisu liječnici", poručila je Jadranka Pavičić-Šarić iz Hrvatske liječničke komore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Pernar nije liječnik, ali jest medicinski tehničar s nešto staža u ordinacija vlastite majke. No, ni on, kao ni drugi tehničari ili sestre ne smije preporučivati liječenje. Njegovo članstvo u komori medicinskih sestara i tehničara je-zamrznuto. No unatoč tomu, mogu protiv njega pokrenuti postupak koji čak može dovesti i do uzimanja licence. Samo ga netko, kažu iz komore,  prije toga treba prijaviti. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo