problemi u zdravstvu / Liječnici opće prakse napali Grbu Bujević, pacijenti na njenoj strani: '99.1 posto građana misli tako'

Image
Foto: POOL

UHP danas ističe kako mišljenje o nemiješanju javnog i privatnog nije samo kod stručnjaka

16.5.2020.
14:12
POOL
VOYO logo

Udruga hrvatskih pacijenata (UHP) u subotu je otvorenom pismu podržala mišljenje ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu dr. Maje Grbe Bujević da treba ukinuti koncesije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i vratiti liječnike koncesionare u domove zdravlja. 

UHP ističe da  solidarno javno zdravstvo mora biti cjelovito i jedinstveno, sastavljeno isključivo od liječnika koji su plaćeni na isti način. Sadašnje stanje u kojemu su, kako navode, neki privatnici s ekstremnim primanjima i privilegijama, a drugi liječnici tek obični javni djelatnici koji žive samo od svoje plaće, nije ni pošteno, ni moralno, ni ekonomski održivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) osudila je u petak izjavu dr. Grba Bujević u Glasu Istre te je prozvala da koristi visoku poziciju, članice Nacionalnog stožera, kako bi zastupala nečije interese. Grba Bujević je izjavila da su poplava u Gunji, migrantska kriza i borba protiv koronavirusa pokazale veliku fragmentacija javno-zdravstvenog sustava. Poručila je da to treba hitno mijenjati i sugerirala da treba ukinuti koncesije i vratiti liječnike koncesionare u domove zdravlja.  

UHP danas ističe kako mišljenje o nemiješanju javnog i privatnog nije samo kod stručnjaka nego i njihovo i drugih udruga s kojima surađuje, ali i  99.1 posto hrvatskih građana, prema Liderovoj anketi iz 2016..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dr. Maja Grba-Bujević osoba je s prve linije zbrinjavanja pacijenata te se u dobroj vjeri nadamo da je itekako upućena u probleme o kojima govori, a osobito u probleme koji proizlaze iz rada liječnika nekih privatnika u primarnoj zaštiti", naveo je, uz ostalo, UHP.

Na kraju ta udruga pacijenata kaže da se s liječnicima privatnicima ipak slaže u jednom, a to je da je "političko upravljanje preko nekih liječnika, zagovorenika (lobista) privatizacije solidarnog javnog zdravstva urušilo cijeli solidarni javni zdravstveni sustav".
"Stoga naša udruga i predlaže potpunu depolitizaciju solidarnog javnog zdravstva (slično kao što je slučaj u policiji i vojsci) i prepuštanje vođenja zdravstvenim ustanovama samim liječnicima i pacijentima. Vjerujemo da bismo tako stvorili sustav koji bi bio bolji, pošteniji, stručniji i koji bi bio na zadovoljstvo i nas pacijenata kao i liječnika koji u njemu rade", ističe UHP.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo