MINISTARSTVO ŠUTI, A SPREMA SE KAOS / Upozorenje i poziv na buđenje: 'U idućih pet godina pola Hrvatske neće imati obiteljskog liječnika!'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U Šibeniku se održava 13. kongres Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pod nazivom: Obiteljski doktori - Eksperti potpuno drugačiji od drugih

20.6.2022.
11:20
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U Šibeniku se održava 13. kongres Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) pod nazivom: Obiteljski doktori - Eksperti potpuno drugačiji od drugih. O kongresu, reformi zdravstva i nedostatku liječnika za HRT je govorila predsjednica KoHOM-a Nataša Ban Toskić.

Naglasila je kako obiteljski liječnici nisu zadovoljni načinom na koji 'ide' najavljena zdravstvena reforma. Radna skupina za izradu novog zakona održala je samo 4 online sastanka prije dva mjeseca a sve se događa bez našeg znanja i sudjelovanja, izjavila je Ban Toskić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako o svemu slušaju iz medija i uopće ne znaju što im se sprema, a njihovi prijedlozi se ne uvažavaju.

'U idućih 5 godina pola stanovnika Hrvatske će ostati bez obiteljskog liječnika'

"Naše projekcije su da će u idućih 5 godina pola stanovnika Hrvatske ostati bez obiteljskog liječnika, liječnika prvog kontakta. U ovom trenutku ne vidimo da se išta događa što bi nam ulijevalo optimizam", kaže Ban Toskić te napominje kako se komunikacija s ministrom zdravstva Vilijem Berošem odvija 'uglavnom putem medija'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje kako je situacija u obiteljskoj medicini - katastrofalna - od 2200 ordinacija njih više od stotinu je prazno, a više od 700 liječnika je starije od 60 godina, dok njih 190 ima preko 65 godina.

Ministarstvu upućeni brojni dopisi i prijedlozi - odgovora nema

"Mi smo potpuno drugačiji od drugih. Naša uloga je često neprepoznata, ali smo jedini liječnici u sustavu koji kontinuirano pratimo naše pacijente od rođenja do smrti. Starimo zajedno s našim pacijentima i duboko poznajemo njihovu zajednicu i okruženje", dodala je te naglasila kako su ministarstvu službenim putem uputili mnoge dopise i prijedloge, ali odgovor nisu dobili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, kazala je - njihove primjedbe u e-savjetovanju nisu uvažene. Naglasila je kako su otvoreni za suradnju, ali to ovisi isključivo o institucijama.

Glavne teme kongresa su zdravlje žene, seksualnost, svakodnevni posao liječnika, komunikacija kao osnovni alat u radu, zaštita pacijenata od nepotrebnih dijagnostičkih i terapijskih postupaka te algoritmi - KoHOM postupnici u rješavanju navećih problema u ordinacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo