"naš posao nije detektiranje terorista" / Liječnici bijesni na dopis policije: 'Opet od nas traže da budemo špijuni koji prokazuju pacijente'

Image
Foto: Shutterstock, Patrik Macek/PIXSELL

'Doista nije u redu da mi liječnici prozivamo svoje pacijente samo zato što su duševno bolesni'

25.8.2019.
17:40
Shutterstock, Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Osječko-baranjska policija u nedjelju je izvijestila kako je dopis osječkom Domu zdravlja da izvijeste policiju ako kod osoba s duševnim smetanjama primjete oblike radikalnog ponašanja ili sklonosti ideologijama terorističkih organizacija nije nikakva nova obveza liječnika, niti zadire u prava pacijenata.

Radi se, tvrde, o preventivnoj aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mo, liječnici nisu oduševljeni. Naprotiv.

"Među duševnim bolesnicima ima najmanje terorista. Ne znam otkud MUP-u ideja da to pošalje baš nama, obiteljskim liječnicima na području Osijeka. Objašnjenje nismo dobili, kaže dr. Vikica Krolo, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine i dopredsjednica Hrvatske liječničke komore, osvrćući se na dopis koji je u Dom zdravlja Osijek stigao iz MUP-a, pišu 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom se dopisu navodi da je u cijeloj Europi trend da teroristi vrbuju duševne bolesnike pa MUP traži od obiteljskih liječnika, ali i psihijatara, da detektiraju među svojim pacijentima s duševnim smetnjama one koji imaju terorističke namjere i da o tome odmah izvijeste policiju.

"Nije posao liječnika da detektira teroriste. Znamo da se među njima regrutiraju povodljive osobe i oni slabijeg karaktera, ali to ne znači da su duševno bolesni. Teza MUP-a uopće ne stoji, a od nas se opet traži da budemo špijuni koji prokazuju pacijente i odaju liječničku tajnu. Uostalom, svi mi, kao građani, imamo dužnost prijaviti sumnju na terorističku aktivnost, neovisno o tome je li ta osoba duševno bolesna ili nije. A doista nije u redu da mi liječnici prozivamo svoje pacijente samo zato što su duševno bolesni", kaže dr. Krolo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo