LIČKE BABE NAKURNJAČE ČUVAJU TRADICIJU; Njihovi pleteni nakurnjaci su zvijezde u Japanu: / 'Veličine su X, XL, XXL i - Ličanin'

Image
Foto: screenshot Dnevnik Nove TV

Kreativne bake pletu nakurnjake od domaće vune te su interes za ovim suvenirom pokazali Japanci

18.12.2020.
16:30
screenshot Dnevnik Nove TV
VOYO logo

Osim ličkog krumpira i prirodnih ljepota, babe nakurnjače definitivno su simbol Like. Ove bake čuvaju tradiciju kao zmija noge, a popularne su čak i u dalekom Japanu. Kako su ispričale za Dnevnik Nove TV, one izrađuju nakurnjake, a najveća im je veličina "Ličanin".

Nakurnjak, pravi lički suvenir proizvode žene iz Ličkog Petrovog sela, sa svega stotinjak stanovnika. Kreativne bake pletu nakurnjake od domaće vune te su interes za ovim suvenirom pokazali Japanci. Božica Leka iz Ličkog Petrovog sela otkriva da je imala otprilike 13 godina kada je svašta počela presti i plesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Baka Božica ni 70 godina poslije vunu ne ispušta iz ruke. Iako ličke bake vezu sve, nakurnjaci su ih lansirali među zvijezde.

'Nakurnjake punimo vunom da dobijemo volumen'

"Joooj, svašta, čarape, coklje, džemperi. Ovo je nakurnjak! Napunimo ga vunom da dobijemo volumen", objašnjava Božica za Dnevnik Nove TV. "Mi smo poznate više kao babe nakurnjače! Tako nas zovu jer to radimo", govori Anka Olga Prica kroz smijeh, također žena iz Ličkog Petrovog sela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Baš kao što se to plelo nekoć, tako i danas one pletu nakurnjake. Inače, nakurnjak je bio obavezni dio miraza koji je žena donosila u suprugovu kuću. Isplele su više od tisuću nakurnjaka, a nakon što je došla grupa Japanaca u kombiju koja je mahala s ovim časopisom u ruci, prva osoba na koju su naletjeli bila je Manda Luketić koja je izašla u časopisu.

'Ličanin nam je mjera'

Na marketingu, zaradi i promidžbi ovim bakama bi mogli zavidjeti mnogi. Predsjednika udruge Tara, Sonja Leka, kaže da veličine njihovih nakurnjaka idu od X, XL, XXL i do Ličanina - koji je najveća veličina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo uzeli kao Ličanin da bude nam mjera ovaj mlinac za kavu, tu smo negdje to odredili da bude nam mjera", veli Olga Prica.

Image

Ličke bake odlučile su tradiciju čuvati od zaborava bez da sjede skrštenih ruku. Sonja Leka govori da su udrugu osnovale s jednim ciljem - da se žene osnaže ekonomski. Njima lička zima ne smeta jer vrijeme krate pletući uz vatru, a tu i tamu iz pokoju rakiju. Priznaju da im u početku nije bilo lako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najprije smo to skrivale, al' pošto smo sad babe ostale same, sad slobodno pletemo, nitko nam ništa ne smeta", komentirala je Anka za Dnevnik Nove TV.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike