LIČKA JANJETINA DOBILA OZNAKU IZVORNOSTI: /

Evo kako ćete znati da je na tanjuru ona prava

Image

Europska komisija u srijedu je objavila da je još jedan hrvatski proizvod, "lička janjetina", upisan u europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla

31.10.2018.
14:35
VOYO logo

Oznaka "lička janjetina" podrazumijeva meso janjadi od izvorne hrvatske pasmine ovce, ličke pramenke. Janjad ličke pramenke za proizvodnju „Ličke janjetine“ kolje se u dobi od 90-160 dana pri tjelesnoj masi od 22 do 36 kg.

Uzgaja se na zemljopisnom području Like, koja se većim djelom nalazi u Ličko-senjskoj županiji, a manjim dijelom u Zadarskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lička pramenka je hrvatska izvorna pasmina ovaca izražene otpornosti, čvrste građe i snažne konstitucije, a obitava na planinskim područjima Like. Uzgaja se na tradicionalan način: na pašnjacima provode veći dio godine tijekom dana, a tijekom noći se smještaju u nastambe.

Tijekom zime tradicionalno držanje ličke pramenke ne uključuje selidbu u ravničarske predjele već su u tom razdoblju smještene u stajama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska unija je još 1992. stvorila prve stabilne sustave za zaštitu i podizanje vrijednosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s oznakom izvornosti i oznakom zemljopisnog podrijetla, odnosno oznakom tradicijskog ugleda hrane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
gospodin savršeni aus
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo