Letica u RTL Direktu: /

'Konobari i kuhari su nakon sezone otišli u Austriju. Stanje je alarmantno'

Image

Predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franz Letica gostovao je u RTL Dirketu.

6.11.2018.
22:58
VOYO logo

Predsjednik Udruženja zagrebačkih ugostitelja Franz Letica gostujući u RTL Direktu komentirao je poruke s današnjeg Forumu zagrebačkih ugostitelja gdje je kazano da bi se nedostatak radne snage uskoro se mogao odraziti na turističku ponudu Zagreba, ali i cijele Hrvatske, a ugostitelji će zbog toga sve češće zatvarati svoje objekte.

Dosta dramatični apeli su se čuli danas s vašeg Foruma. Zar ste stvarno u situaciji da netko mora zatvoriti lokal jer nema radne snage?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo to nego je riječ o dvokratnom radnom vremenu ljudi, a neki ugostitelji rade samo isključivo jednu smjenu. Neki još nisu ni otvorili.

Ne mogu otvoriti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nemaju radne snage, ne mogu ni otvoriti. Nisu sposobni sami raditi jer jednostavno nema radnoga kadra.

Neki kažu povećajte plaće pa ćete privući radni kadar.

Mogli bi povećati plaće kada bi bruto osnovica bila oko 8 tisuća kuna, a da radnik dobije barem 7 tisuća kuna.  Da doprinosi iznose maksimalno tisuću kuna do razine 7 ili 8 tisuća kuna neto.

Koji je maksimalna razina plaća u ugostiteljstvu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona se kreće za konobare oko 5, za baremene 6, kuhare 7, 8, 9 ili 10 tisuća kuna, zavisno o tome kojeg je ranga kuhar. 

Kažu da na Jadranu kuhari dobivaju i do 15 ili 16 tisuća kuna?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su sezonci, odnosno, radnici koji rade u sezoni i koji rade u sasvim drugačijim uvjetima nego u Zagrebu. Sada imamo problem, taj kadar koji je došao s mora zaobilazi Zagreb i ide na austrijska skijališta, a u Zagrebu nemamo konobara, barmena i kuhara. Samo je u ovoj godini u Zagrebu traženo 782 kuhara, 1493 konobara. Popunjeno je tek 35 posto kuhara i 53 posto konobara što je stvarno alarmantno.

Kako riješiti nedostatak radne snage?

Na današnjem Forumu ugostitelja donijeli smo zaključke i prema Vladi uputili niz zahtjeva, da se doprinosi na plaću bitno smanje, da se stopa PDV-a na hranu u ugostiteljstvu smanji na 13 posto.  

Zašto je bitan PDV na hranu?

Percepcija javnosti je da je taj PDV bio na sve ugostiteljske usluge, a on je bio 13 posto samo na hranu. Prvo 10 pa 13 posto. Da bi bili konkurentni u odnosu na ostale zemlje moramo imati isti alat u utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PDV ionako plaćaju kupci, što vi imate s tim?

Zašto ne bi bili jeftiniji prema svojim kupcima pa da i mali građani mogu svoju suprugu odvesti na večeru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kad je porez bio 13 posto, cijene nisu bile jeftinije?

Nisu bile jeftinije jer su u tom trenutku svi trgovački lanci podigli naše nabavne cijene. svake godine u prvom mjesecu sve komunalije poskupljuju od 3 do 6 posto, sve nabavne cijene pića i hrane isto idu gore u rasponu od 3 do 10 posto.

VEZANI ČLANAK

Vama je problem što ćete imati mali ulazni predporez i visoki izlazni porez?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, tu nam ništa nisu napravili. U neravnopravnoj smo utakmici s hotelijerima koji imaju 13 posto uslugu na smještaj. I oni se bore skupa s nama, ali nedovoljno. 

Kakav je odgovor Vlade, uputili ste neke prijedloge?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili smo s ministrom Marićem na razgovoru. Pitali smo ga jesu li ta vrata skroz zatvorena ili barem malo odškrinuta, a on nam je rekao da će ih nagodinu širom otvoriti. Čekamo treći krug porezne reforme  

Obično se smatra da su ugostitelji u Zagrebu u boljoj poziciji nego oni na Jadranu jer vama sezona traje cijele godine, a njima samo dva mjeseca. Kakvo je dakle stanje u zagrebačkom ugostiteljstvu? 

Sezona u Zagrebu se produžila na 270 dana i to je stvarno plus. Ove godine smo imali i dobru nogometnu seriju naše reprezentacije koja je stvarno pomogla zagrebačkim ugostiteljima, ali i više trgovačkim lancima jer su neki naši korisnici gledali utakmice u svojim domovima. Opet su najviše profitirali trgovci.

Kažete da je to nelojalna konkurencija što se tiče trgovačkih lanaca?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislimo na bavljenje ugostiteljskim djelatnostima u trgovačkim lancima. Sve se može obaviti u trgovačkom lancu. 

Kako je to vani regulirano?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vani uz trgovački lanac postoji restoran do trgovačkog lanca. Naravno, u samom trgovačkom lancu ne. Zakon o ugostiteljstvu i Zakon o trgovini treba jasno razgraničiti. 

Ima li previše restorana u Zagrebu, stalno se otvaraju neki novi, a ni ovima starima baš ne ide?

Trend je promjene vlasnika na istoj adresi. Dogodi se da je vlasnik propao jer je uložio velika sredstva kada je PDV bio dolje i sada ga više ne može vraćati te ga je zatvorio. No, opet se nađe "netko pametan" i kaže ja znam bolje i više i ja ću sada probati... Svatko danas može biti ugostitelj, samo treba otvoriti j.d.o.o., ne morate imati ni majstorki ispit, ne trebate biti niti chev, niti kuhar, niti konobar. Možete jednostavno odmah raditi.

Obično kažu da smo preregulirana država?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U našem sektoru nismo. 

Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo