IVAN LUKIĆ ZOLJA / Legendarni vukovarski branitelj o dolasku Porfirija: 'Ovo je zločesto od mog Vukovara i moje države'

'Niti jedan čovjek iz Generalskog zbora nije u Vukovaru. To su moji suborci, ali ovo je zločesto prema žrtvi Vukovara', kazao je Lukić

16.10.2022.
20:00
VOYO logo

O tužnoj obljetnici kao i tajmingu dolaska srpskog patrijarha Porfirija u Vukovar RTL-ov Andrija Jarak razgovarao je s legendarnim vukovarskim braniteljem Ivanom Lukićem Zoljom.

Na pitanje je li dolazak Porfirija smišljena provokacija, Lukić odgovara da je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nitko od nas branitelja i građana Hrvatske ne spori nacionalnoj manjini ili Srbima u Hrvatskoj da obilježavaju sve kulturne, vjerske i ostale obrede koje žele. Vjera ne čini zlo, nego čovjek koji se krije iza vjere. Čovjek koji može odlikovati Šešelja, govoriti retorikom protiv Hrvatske, mislimo da on ne zagovara vjeru kakva bi trebala biti, kao pomirba u Vukovaru. Prvi sam reagirao kroz objavu kad sam vidio da gospodin dolazi u Hrvatskoj, mislim da je to deplasirano. Netko je trebao reagirati i zaustaviti to", kazao je.

Kazao je i da je postojalo toliko datuma kada je patrijarh Porfirije mogao doći te da ne bi bilo prigovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas su poginuli Blago Zadro i Alfred Hill. To je ono što Hrvatska iznimno poštuje i cijeni. Na današnji dan skretati pozornost s tog događaja, kao što ga skrenu prije okupacije Vukovara, uvijek izmisle performans koji nije u skladu s onime što bi Hrvatska trebala raditi. Bježanje od kolektivne krivnje postaje opasno i nije ništa dobro za nastavak dobre suradnje Hrvata i Srba u Vukovaru", kazao je.

"Jedan dio tih političara Srba drži dobar dio poštenih Srba u getu. Što će oni raditi i uzimati novce iz države ako Hrvati i Srbi dođu na razinu prije Domovinskog obrambenog rata. Politika je ona koja taj dio srpskog pučanstva u Hrvatskoj drži daleko od onoga što bi trebali raditi. Hrvatsku moraju ispoštovati, to je njihova domovina", kazao je

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko profitira od tenzija, Lukić je samo kazao kako je dnevna politika čudo.

"Nisam političar nego sportaš. Sport je nešto čudno i tu se uspijemo slagati s njima bez ikakvih problema. Politika je ona kojoj ne odgovara. Niti jedan čovjek iz Generalskog zbora nije u Vukovaru. To su moji suborci, ali ovo je zločesto prema žrtvi Vukovara i generalu-bojniku Blagi Zadri koji me naučio sve postulate kojima živim, a naročito kako se voli Hrvatska", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o Blagi Zadri, Lukić je kazao da je on bio hrabar i pošten čovjek.

"Kad vidite shvatite da ste toliko mali kada ga gledate i shvatite koliko je velik. Njegovo djelo iza njega je daleko veće od ovoga što je danas politika i što je Vukovar dopustio da se danas šeće patrijarh Porfirije. Ovo je zločesto od mog Vukovara i moje hrvatske države", kazao je Lukić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo