organizirana ekipa / Lažni poslodavci: 'Uzimaju novac, imaju odgovore na sva pitanja i teško ih je prepoznati'

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ovo nije prvi sličan ciklus događanja, ali trenutno je povećan broj onih koji su nasjeli na laži prevaranata

27.9.2018.
9:50
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) ovog je mjeseca zaprimio veći broj prijava o lažnim poslodavcima koji prije ukrcaja od pomoraca traže pozamašne novčane iznose, doznaje Slobodna Dalmacija. 

Riječ je o dobro organiziranoj "ekipi" koja ima spremne odgovore na sva pitanja kandidata, predstavljaju se kao zaposlenici stvarnih kompanija i s članovima posada potpisuju ugovore o zapošljavanju, pa je teško pomisliti da bi se moglo raditi o prijevari. Kako ističu u SPH, "poslodavci" od pomoraca traže uplatu za različite naknade te im tako uzimaju novac, a u većini slučajeva nakon prve uplate traže dodatne iznose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo nije prvi sličan ciklus događanja, ali trenutno je povećan broj onih koji su nasjeli na laži prevaranata. Naglašavamo da je prema MLC konvenciji zabranjeno uzimati naknadu za zapošljavanje pomoraca, a skupina koja "operira" i među našim pomorcima obično traži naknadu za radnu dozvolu.

Apeliram na pomorce da obrate pažnju na detalje, primjerice na domenu elektroničke pošte s koje im stižu mailovi (trebala bi biti domena kompanije, a ne druge, poput gmaila ili outlooka) te da budu oprezni ako se od njih traži bilo kakva naknada za ukrcaj ili preslici povjerljivih dokumenata ili podataka. U slučaju bilo kakvih sumnji neka se slobodno obrate Sindikatu pomoraca Hrvatske ili inspektorima Međunarodne federacije transportnih radnika (ITF)", naglasio je Romano Perić, ITF-ov koordinator za Hrvatsku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo