NAJVEĆA TAJNA LAVANDE / Mnogi misle kako raste u priobalju, no ona sasvim dobro uspijeva i u hrvatskoj žitnici

Čak 80 posto lavande koja se može kupiti u jadranskim suvenirnicama dolazi iz slavonske ravnice

10.7.2021.
18:02
VOYO logo

Iako su Mediteran, odnosno južni krajevi Hrvatske kolijevka najpoznatije mirisne biljke, vrijedi znati da lavanda uspijeva u cijeloj Hrvatskoj. S dolaskom turista, pune se suvenirnice na obali, između ostalog i lavandom te njenim proizvodima. No, 80 posto lavande dolazi iz kontinentalnih krajeva Lijepe naše, piše RTL.

Slavonska joj zemlja, čini se, idealno odgovara. Ondje cvate i miješa boje s ostalim kulturama. Ovih se dana nedaleko od Vukovara odvija žetva. Iako je pakleno vruće, lavanda je poznata po svom smirujućem učinku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Lakše je u mirisu, tom ambijentu, društvu i nije teško", objasnila je Jelena Bartulović iz Bogdanovaca.

Nije zahtjevna za uzgoj

Lavanda nije zahtjevna za uzgoj. Nju se može obrađivati i bez velikih strojeva. No, bez alata nema zanata, pa je tako potrebno oštriti srpove svakih sat ili dva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što još treba napraviti kako bi lavanda uspjela, zna Tihomir Ćorluka, Slavonac koji se, umjesto pšenice i kukuruza, prije šest godina odlučio za nešto sasvim drugo. "S ovom količinom zemljišta kojeg imamo, 14 jutara, dakle 8 hektara, unosniji je od bilo koje, ovdje u Slavoniji, žitarice, uljarice ili nečega", govori on.

Blagotvorni afrodizijak

Njegova lavanda na kraju završi u svom prirodnom okruženju, na Jadranu, kao buket, eterično ulje ili sušeni cvijet u vrećici. Ona je toliko umirujuća da se ne brine oko plasmana ove sezone. "Ha, nadamo se da će biti barem pola one 2019. Dvadesetu nećemo uopće spominjati. Ona je takva kakva je", komentirao je Ćorluka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lavanda je blagotvorna, jer ublažava glavobolju te opušta. Uz to je i afrodizijak. Kleopatra je, okupavši se u njoj, zavela Cezara. Najvažnije od svega - štiti od komaraca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo