Amadeus fest / Lani su u Bjelovaru nakon 40 godina prvi put izveli operu, a ove godine donose jazz verzije Mozartove glazbe

Image

Sutra počinje festival koji preko videoprijenosa prate i u Južnoj Koreji te u SAD-u

11.10.2022.
15:31
VOYO logo

Lani su u Bjelovar prvi put nakon 40 godina izveli operu i to Mozartov "Figarov pir", reakcija publike bila je za pamćenje, njihovo oduševljenje pokazalo je da festival komorne zlazbe "Amadeus fest" ima svijetlu budućnost.

Peti po redu festival svečano će se otvoriti sutra, u srijedu, u u Domu kulture gdje će ponoviti uprizorenje skraćene verzije "Figarova pira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Producent festivala, Nikola Mihaljević, otkrio nam je zanimljivost kako su za ime festivala odabrali ime "Amadeus" po glazbenom velemajstoru. "Bjelovar je, zapravo, osnovan prema naredbi same carice Marije Terezije za potrebe tadašnje Vojne Krajine. Tko otkriva i zašto su ulice grada 'posložene' pod pravim kutom, a grad je osnovan iste godine kada se rodio i Wolfgang Amadeus Mozart. Zato smo i festival nazvali 'Amadeus'", otkriva nam Mihaljević.

Ove godine na festivalu će imati četiri koncerta, a ulaz na sve koncerte besplatan je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Glazbeni spektakl /

Peto izdanje KalaKula Festivala: Evo koji domaći glazbenici su 'zapalili' pozornicu

Image
Glazbeni spektakl /

Peto izdanje KalaKula Festivala: Evo koji domaći glazbenici su 'zapalili' pozornicu

Naš sugovornik kaže da su posebno ponosni što na festivalu daju priliku mladim glazbenicima. Tako će i ovogodišnji "Figarov pir izvoditi Orkestar Luke Sorkočevića iz Dubrovnika predvođen dirigentom Slobodanom Begićem, a nastupit će i Opera Pannonica iz Osijeka. "Posebnost festivala je da se daje prilika upravo mladima da izvode, tako i ovu operu", kaže Mihaljević.

Sam festival osnovani su glazbenici porijeklom iz Bjelovara, danas sviraju u orkestrima diljem Hrvatske i inozemstva. Njihova želja je bila vratiti "dug" gradu i donijeti mu zvuke glazbenih velikana. "U želji da se oduže svom gradu osnovali su 'Bjelovarsku udrugu glazbenih umjetnika' (BUGU, a idejni začetnici festivala današnji su umjetnički ravnatelj prof. Hrvoje Pintarić i njegov kolega Aleksandar Jakopanec koji je ujedno i autor imena. Festival njeguje glazbu jednog od najznačajnijih svjetskih kompozitora, Wolfganga Amadeusa Mozarta, a tijekom festivala uvijek se izvode i njegova djela", otkriva Mihaljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Lani se publika oduševila izvedbom Figarova pira

Ovogodišnji festival održava se od 12. do 16 listopada. Prvi dan izvodit će se opera "Figarov pir" s početkom u 20 sati, 13. listopada u isto vrijeme nastupa klavirski trio "Dubrovnik" i na rogu Hrvoje Pintarić te će izvoditi "Klavirski trio u G-duru, K.564".

U subotu, 15. listopada u 20 sati nastupit će B’s FUNIstallation te će izvoditi jazz obrade skladbi W. A. Mozarta. A u nedjelju festival završava nastupom Zagrebačkih mladih filharmoničara uz dirigenta Tonči Bilića te će izvoditi "Serenadu br. 10 za puhače u B-duru "Gran Partita"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Zanimljivost festivala je što će se moći pratiti i videoprijenosom u živo i to preko Facebook stranice Amadeus festa te na YouTubeu. Lani su tako festival pratili gledatelji diljem Europe, čak i u Seulu u Južnoj Koreji te u SAD-u.

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike