o konverziji švicarca / Lalovac: 'Ne oformi li se brzo nova vlada, imat ćemo velikih problema s proračunom'

"Naći ćemo se u situaciji u kojoj Hrvatska nikad nije bila, morat ćemo dva puta imati u neka privremena financiranja za što nemamo ni zakonske ovlasti", istaknuo je Lalovac

12.11.2015.
22:37
VOYO logo

Ustavni sud u četvrtak je na konferenciji za novinare objavio da je pokrenuo postupak za ocjenu ustavnosti zakona o kreditnim institucijama i o potrošačkom kreditiranju, koji reguliraju pitanje konverzije kredita u 'švicarcima' u eurske te da je odlučio da će do konačne odluke oba osporena zakona biti na snazi.

Gost RTL Direkta bio je Boris Lalovac, ministar financija koji je pobjednik prve runde bitke s bankama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jeste li očekivali ovakvu odluku?

"Očekivao sam da se ovako dobro završi. Ja sam cijelo govorio da budemo mirni i doći će do pozitivnog ishoda. Građani su dugo čekali, agonija je trajala pet, šest godina, no ako uspijete usrećiti nekoga, a mi smo usrećili oko 200.000 ljudi, nema nikog sretnijeg od mene." 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li to možda i najveći uspjeh koji ste postigli u godinu i pol svog mandata?

"Svakako."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je bilo najteže u tom procesu? 

"Najteže je bilo pregovarati s bankama, a onda shvatite da oni cijelo vrijeme drže figu u džepu i da uopće nisu istinski htjele tu konverziju, nego su samo odugovlačile proces. Mi smo ušli u to sa istinskim vrijednostima i namjerom da pomognemo građanima, a na kraju se ispostavilo da su oni samo špekulirali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi kažu da su dobili te nove ugovore sa klauzulom da ugovor ne vrijedi ako Ustavni sud jednog dana presudi da je zakon neustavan?

"Ministarstvo financija je u suradnji s ministarstvom pravosuđa reklo da ugovori s takvom klauzulom nisu važeći i vrlo jasno smo poslali bankama koji izdaju takve ugovore da izbace te članke iz njih i da ponovno tiskaju nove anekse ugovora bez tog članka, mislim da građani ne moraju brinuti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali proces na Ustavnom sudu nije gotov. Ako presudi da je neustavan država će bankama morati platiti odštetu od šest milijardi kuna? Bojite li se tog ishoda? 

"Ja se tog procesa ne bojim, to će u konačnici morati platiti banke. Meni je birno da su građani odahnuli i da ljudi već sada mogu dobiti manje dnevne obračune."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kolike vam probleme stvara situacija oko izbora, jer vi se sada ne smijete zaduživati?

"Tako je, ovo je jedna vrlo ozbiljna situacija. Ukoliko se formiranje nove vlade otegne, doći će do velikih problema s proračunom. Nadvit će se velik upitnik nad javne financije, dakle za financiranje cijele države, i zato molim sve koji sudjeluju da budu maksimalno ozbiljni jer ukoliko bude novih izbora imat ćemo velikih problema s proračunom. Naći ćemo se u situaciji u kojoj Hrvatska nikad nije bila, morat ćemo dva puta imati u neka privremena financiranja za što nemamo ni zakonske ovlasti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bili ste najpopularniji ministar Milanovićeve vlade. Ukolilo lijeva koalicija formira vladu, hoćete li nastaviti s tim poslom? 

"Ukoliko mi ministar ukaže to povjerenje, naravno da ću prihvatiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više doznajte u videoprilogu. 

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo