BALERINE KAO PEPELJUGE /

Labuđe jezero u WC-u. Riječke balerine čistile zahode jer nema čistačica. Intendant za RTL: 'Čistite li i vi WC doma?'

Prije nego što počnu vježbe, balerine tamo doslovno ribaju zahode. Njima "Pepeljuga" više nije predstava, nego stvarnost

9.12.2021.
8:00
VOYO logo

Naporni treninzi, krvave papučice, odricanje i željezna disciplina...

Svi znamo da je život balerina težak i daleko od bajkovitih scena u kakvim ih vidimo u predstavama. Ali, ovo što moraju balerine u riječkom HNK-u, to vjerojatno ne mora nitko nigdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nego što počnu vježbe, balerine tamo doslovno ribaju zahode. Dobro ste čuli, njima "Pepeljuga više" nije predstava, nego stvarnost. I to zato jer je nekoliko čistačica zbog COVID potvrda otišlo na bolovanje.

"Sada neki tumače da to nije baš tako strašno, da nitko od njih nije zahtijevao da ribaju podove, nego da ih se samo pitalo mogu li možda pomoći dok se ne pronađu čistačice."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A intentant je našu Idu Balen pitao da li i ona kući čisti zahode, kao da to ima ikakve veze s ičime. Izvolite. Labuđe Jezero u zahodu...

Ovako otprilike izgledaju radni dani balerina i baletana u riječkom HNK-u. Ne zato što nastupaju u baletu "Pepeljuga", već zato što su uoči proba i nastupa morali čistiti zahode, tuševe i dvoranu.

Pred riječkim je kazalištem, prigodno, i Pepeljugina kočija, a baletani i balerine čistili su zahode, tuševe i dvoranu tri tjedna. U početku je stajao raspored s članovima ansambla na kojem je stajao raspored kako tko čisti. Kasnije je on maknut i čistili su oni kojima to navodno nije problem. 

Je li Tea Rušin, članica baletnog ansambla, čistila sve to?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne, došla sam jedno jutro ranije pomoć Maši i kolegama, ali već je bilo sve gotovo. Maša nas je preduhitrila, tako da sam samo zapravo pomogla pomesti stubište i to je bilo to", odgovorila je.

A kako se osjeća zbog toga?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Po meni to nije degradirajuće, zato što nas nitko nikada nije prisilio na to da uhvatimo močo. Nisu nam zaprijetili da će se išta loše desiti."

Dobro. Misli li da svi drugi dijele njeno mišljenje?

"Ne."

Maša o kojoj govori, je ravnateljica Baleta. Nije, kaže, htjela da program propadne zbog odlaska čistačica pa je sve zamolila da pomognu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Baleta "Ivana pl. Zajca" Maša Kolar:

"Kako u tom trenutku nitko nije imao ništa protiv, mi smo složili raspored da svi ne volontiraju isti dan, već da svakog eventualno se zadesi jedanput da volontira u toj djelatnosti. Drugi dan sam dobila poruku cijelog ansambla, apsolutno cijelog ansambla, da su umorni, da imaju stalno..., da se ne slažu s tim čišćenjem. Tako da sam nastavila prostor čistiti sama, uz pomoć producentice i nekih plesača koji su volontirali."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da balerine i ravnateljica Baleta čiste zahode, zvuči suludo svima, osim nervoznom intendantu koji pak tvrdi da je cijela priča laž.

"Mislim to, kako je ta tema konstruirana u Jutarnjem i Nacionalu, je za mene skandalozno", kazao je Marin Blažević, intendant.

Znači nisu čistili WC-e?

"Naravno da nisu! Oni su volonterski...", ustrajao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, jesu li volonterski čistili?

"To možete pitat nju! Mislim, da li vi čistite WC kod kuće? Mislim, čistim ga i ja, ali ako se nalazim u situaciju da me netko pita mogu li pomoći usred pandemije... Tu je ravnateljica koja vam tvrdi da nisu čistili WC-e. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnateljica Baleta je rekla i ovo:

"Ono što znam da sam zadnji put prostor očistila u ponedjeljak i da sam oborila vlastiti rekord i da od jučer smo dobili profesionalne spremačice."

Spremačice koje imaju COVID potvrde su stigle, "Labuđe jezero" na zahodu je gotovo. 

Michele Pastorini, član baletnog ansambla:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mlada grupa plesača i umjetnika, koji nisu ni lokalni umjetnici, odabrali su podržati kazalište, a time grad i građane, da nastave nastupati na pozornici. Koliko je zadivljujuć i častan taj postupak."

Riječki baletni ansambl večeras premijerno izvodi "Orašara". Iako ni sami vjerojatno više nisu sigurni što je stvarnost, a što predstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo