NOVIH 36 SLUČAJEVA, OD TOGA 22 NA BRAČU; / Zaraženo je i petero štićenika kao i jedan djelatnik Doma za starije u Koprivnici

Image

Europa lagano izlazi iz karantene pa su tako mjere 'olabavljene' u gotovo svim zemljama, no pripreme za ublažavanje mjera kreću i u Australiji.

8.5.2020.
7:42
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je 1.689 osoba izliječena od Covida-19, dok je 86 osoba preminulo
  • Na respiratoru se nalazi 13 osoba, a 184 osobe su u bolnici
  • U svijetu je potvrđeno 3.747.504 zaraženih, do sada je izliječeno 1.251.032, a umrlo je 258.974
  • Broj preminulih od koronavirusa u SAD-u se popeo na 75.000
  • Dok Talijani tvrde da imaju cjepivo za koronavirus, znanstvenik Ivan Đikić tvrdi da bi Hrvatska mogla biti prva država s lijekom

PRATITE TIJEK DOGAĐAJA:

17.23 - Prema informacijama Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije, na području Podravine i Prigorja u posljednja 24 sata koronavirusom je zaraženo šest osoba.

Riječi je o pet štićenika i jednom djelatniku Doma za starije i nemoćne osobe u Koprivnici. Od covida-19 istodobno je izliječeno dvoje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno je na području te županije koronavirusom zaraženo 49 ljudi. Od početka epidemije u Koprivničko-križevačkoj županiji ukupno je oboljela 81 osoba, a 26 ih je ozdravilo.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policija završila izvide u Domu umirovljenika u Splitu

16.05 - Splitska policija u petak je Općinskom državnom odvjetništvu poslala posebno izvješće nakon što su dovršili izvide u Domu za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u koji je početkom travnja ušao koronavirus, nakon čega je 18 štićenika preminulo.

"Točno je da smo danas završili izvide te o mjerama i radnjama koje smo proveli tijekom tih izvida izvijestili u posebnom izviješću Općinsko državno odvjetništvo", kratko je kazala Željka Radošević iz splitske policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da je za slučaj sada nadležno državno odvjetništvo.

Općinsko državno odvjetništvo je točno prije mjesec dana splitskoj policiji naložilo da provode izvide i utvrde što se točno događalo u epidemiji koronavirusom u Domu za starije i nemoćne osobe iz kojeg je do danas preminulo 18 štićenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


U Varaždinskoj županiji nema novozaraženih

14:57 - U Varaždinskoj županiji u petak nema novozaraženih koronavirusom, a s tek dva oboljela u posljednja dva tjedna epidemiološka je situacija izrazito zadovoljavajuća, rečeno je na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite. Načelnik stožera Robert Vugrin izvijestio je da u petak nema novooboljelih, a još tri osobe su ozdravile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukupan broj dosad oboljelih tako je ostao na 47 osoba, a ozdravilo je 39 osoba, odnosno 83 posto. Na liječenju u Općoj bolnici Varaždin još je pet osoba, a tri osobe s našega područja liječe se u Klinici za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' u Zagrebu", rekao je Vugrin na konferenciji održanoj ispred trijažnoga šatora u Općoj bolnici Varaždin.

Obraćanje Nacionalnog stožera civilne zaštite

14:10 - Na početku pressice Nacionalnog stožera civilne zaštite je načelnik i ministar unutarnjih poslova, Davor Božinović, iskazao sućut obitelji poginulih pilota. K tome, čestitao je Hrvatskom crvenom križu Svjetski dan Crvenog križa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnjoj pressici Nacionalnog stožera civilne zaštite izneseni su novi podaci o zaraženima pa je tako rečeno da je 36 novozaraženih koronavirusom. Ukupno to je 2.161 bolesnik, a učinjeno je preko 3.000 testiranja, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš te dodao da preminulih jučer nije bilo. Kazao je da je 13 bolesnika na respiratoru te da je hospitalizirano 184 pacijent, dok je otpuštenih 651, što je 21 više nego jučer. Kod kuće je oporavljenih 1.038, što ukupni broj oporavljenih čini 1.689. Potvrdio je da je 22 od 36 novozaraženih s Brača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Epidemija nije završila, opuštanja nema. Moramo se pridržavati mjera, jedan krivi korak je dovoljan. Pozivam i svoje otočane da se pridržavaju mjera, to onemogućava virus", kazao je ministar.

Ravnatelj HZJZ-a, Krunoslav Capak, kazao je da je brojka od 36 novozaraženih dokaz da se preko noći sve može promijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imali smo danima jednoznamenkaste brojke, danas imamo 36. Ne radi se ovdje o posljedicama popuštanja mjera, na Braču su tri epidemologa i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Radi se, kako sad stvari stoje, o pacijentu koji se vratio iz splitske bolnice, kojeg su posjetili prijatelji, rodbina. U Dubrovniku imamo dva novozaraženih", rekao je Capak.

Capak je dodao da će Stožer nakon konferencije, kako je već dogovoreno s dvoje epidemiologa HZJZ-a, otići sutra u pomoć u Split. "Epidemiološka situacija je takva", rekao je. Ministar Beroš je osjetio potrebu da dodatno pojasni situaciju s navodnim testiranjem nultog pacijenta s Brača:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Navodno je jučer testran it taj potencijalni nulti bolesnik koji se vratio iz splitske bolnice. On je bio u bolnici od 11. i 17. travnja. On je navodno negativan na koronavirus, no treba još vidjeti nalaz. Da nije bilo toliko posjeta, ne bi se ovo dogodilo. Moramo paziti kako se ponašamo."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome razmišlja li se stavljanje Brača u Karantenu, Capak je rekao da treba vidjeti može li se prekinuti komunikacija i prijenos virusa. Dodao je da tek kada to vide moći će ocijeniti treba li Brač u karantenu. "Ako se može prekinuti kontakt između mjesta, onda ćemo se svakako odlučiti za karantenu", objasnio je šef HZJZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pressici je i ministrica socijalne skrbi Vesna Bedeković koja je objasnila nove mjere sustava socijalne skrbi. Ministrica Bedeković je iznijela novosti u vezi domova za starije. Kazala je da svi zaposlenici u sustavu zdravstvene skrbi mijenjali praksu i primijenjivali preporučene mjere.

"Nove mjere se odnose na domove, na dostupnost izvaninstitucionalnih institucija i na centre za socijalnu skrb. Od 11. svibnja svim korisnicima domove bit će dozvoljeno da im obitelj dostavi namirnice i stvari, uz stoge mjere. Bit će omogućeno pružanje fizikalne terapije. Od 11. će biti omućen i posjet djeci u domovima. Bit će dozvoljen boravak na otvorenom. I dalje će se primati korisnici na žurni smještaj. Od 18. svibnja će biti omogućen prihvat novih korisnika, uz stoge mjere te posjet korisnicima domova uz stroge mjere. Prelazi se na rad u četverodnevnim smjenama. Sve ostale epidemiološke mjere ostaju na snazi, a u slučaju potrebe će se opet uvesti strože mjere", rekla je Bedeković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Popuštanje ne smije biti opuštanje", rekao je ministar Božinović i kazao da je današnje povećanje vezano uz Brač i Osijek. Objasnio da se u Osijeku radi o poznatim kontaktima dok je situacija na Braču nešto što je značajnija promjena u odnosu da protekle dane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo nastaviti s mjerama popuštanja, situacija na jednom otoku u ovom trenutku nije opredjeljujuća za ono što radimo na razinii cijele države", rekao je Božinović pa odgovorio na pitanje o eventualnom ukidanju propusnica: "Nekoliko dana smo najavljivali da ćemo ići u smjeru liberalizacije. Po zaključku Vlade je naveden 11. svibanj kao dan kada razmatramo pitanje e-propusnica i to ćemo napraviti. Ukoliko se pokaže potreba da se na određenom lokalitetu njihova primjena nastavi i to će se napraviti. Idemo u smjernu potpune liberalizacije i odluka o tome će se donijeti sljedećih dan, dva. Sve je ovisno o općoj epidemiološkoj situaciji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Što se tiče cjelokupnog kompleksa prijelaza granica, to je jedno od najsloženijih pitanja za cijelu Europsku uniju. Danas je sastanak na tu temu ministara unutarnjih poslova koji će vjerojatno donijeti odluku o produženju graničnih kontrola za još mjesec dana. U skoro vrijeme ćemo donijeti odluku za granične prijelaze. Cijela situacija će se morati dodatno propisati kroz preporuke HZJZ jer i ovaj slučaj povratak radnika iz Švedske nam pokazuje da je to jedno vrlo osjetljivo pitanje", komentirao je ministar Božinović.

Ministar Beroš je poručio da se razmišlja o novčanoj nagradi medicinskim radnicima na prvoj crti obrane od koronavirusa. No, to ovisi o financijskim mogućnostima, rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji troje novozaraženih

13:43 - "Prema zasad dostupnim podacima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, a riječ je o bliskim obiteljskim kontaktima nedavno potvrđenih pozitivnih pacijenata iz Dubrovnika", stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Preostali nalazi od srijede, kao i 29 uzoraka poslanih na analizu u četvrtak su negativni. Ukupno je 118 zaraženih, 65 izliječenih te osam umrlih. Od početka pandemije na analizu u Zagreb poslano je 2160 uzoraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Sloveniji samo jedan novi slučaj zaraze; najavljeni 'biciklistički' prosvjedi

13:23 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena samo jedna zaraza novim koronavirusom, objavila je u petak slovenska vlada, dok s postupnim ublažavanjem mjera raste nezadovoljstvo samom vladom pa se najavljuju i novi "biciklistički" prosvjedi.

U Sloveniji je ukupno zaraženih 1450, a među zaraženima bilo je 100 preminulih. Stanje u domovima za starije i nemoćne, gdje su bila glavna žarišta, postupno smiruje. Na dnevnoj razini obavljeno je 1049 testova, a od početka epidemije ukupno je izvedeno 61.270 testiranja.

No, s općim poboljšanjem epidemiološkog stanja i postupnim ublažavanjem mjera, raste nezadovoljstvo protiv vlade i njenih rigoroznih mjera, koje su neki smatrali pretjeranima, pa se tako, unatoč zabrani, za petak navečer najavljuju novi "biciklistički" prosvjedi u više gradova protiv koalicijske vlade koju vodi Janez Janša.

Nulti pacijent s Brača nije testiran prilikom izlaska iz bolnice?

13:19 - Šef Kriznog stožera otoka Brača, Nikola Martinić, za Index je rekao da otočanin iz općine Nerežišća, koji bi mogao biti nulti pacijent, nije testiran priikom izlaska iz KBC-a Split.

"Ono što znam je da on nije testiran po izlasku iz bolnice. To je informacija koju imam sigurno. On je jedina logična poveznica između ostalih zaraženih (...) Mi od jučer, prije nego što su sami nalazi došli, pokušavamo rekonstruirati stvari. Naše su aktivnosti koncentrirane na njega, jer on je jedina logična poveznica između ostalih zaraženih. To je ono što sad znamo i to se u konačnici ne mora pokazati točnim, ali baziramo se na tome. Koliko znamo, on je duže vremena bio u bolnici, a zadnje na kardio-vaskularnom odjelu. Trenutno radimo na izolaciji novozaraženih, tražimo njihove kontakte. Znamo da je do 17. travnja koristio usluge KBC-a Split i da je potom otpušten prvo na kućnu njegu, a zatim u starački dom u Supetru. U svemu ovome dobro je da je u istom staračkom domu bio smješten sam u zasebnom krilu, pa je opasnost u domu minimalna, a voditelji doma su postupili maksimalno pametno", govori Martinić za Index.

No, epidemiolozi još ne znaju tko je nulti pacijent.

Brazilski predsjednik i dalje koronavirus ne smatra ozbiljnim

13:14 - Unatoč tome što u Brazilu raste broj oboljelih od koronavirusa i što se brojka novozaraženih jučer popela na 610, predsjednik Jair Bolsonaro i dalje koronu ne smatra ozbiljnom prijetnjom. Inače, jučerašnji broj zaraženih je najveći do sada zabilježen u 24 sata u Brazilu.

I sam Bolsonaro bio je pozitivan na koronavirus te se nije pridržavao mjera samoizolacije, a sada je obolio i njegov glasnogovornik Otavio Santana do Rego Barros. Kako javlja CNN, Bolsonaro je izjavio da je najgore prošlo. Kako prenosi CNN, s obzirom na brojke zdravstveni stručnjaci očekuju da samo gore razdoblje epidemije čeka Brazil.

Lijekovi za nezrugašavanje krvi pomažu izglede za preživljavanje korone?

13:06 - U preliminarnim nalazima liječnika iz najvećeg bolničkog sustava u New Yorku kažu da bi liječenje bolesnika zaraženih koronavirusom lijekovima protiv zgrušavanja krvi moglo poboljšati njihove izglede za preživljavanje. Independent prenosi da se analiziralo 2.733 pacijenta, a istraživanje je objavljeno u časopisu "American College of Cardiology".

Koronavirus pronađen u ejakulatima

12:22 - Novi koronavirus može se zadržati u ejakulatu i nakon što su se muškarci počeli oporavljati od covida-19, utvrdili su kineski znanstvenici a to povećava izglede za spolno prenošenje virusa, piše CNN.

Image
Foto: Marko Prpić / PIXSELL
Image
Foto: Marko Prpić / PIXSELL

04.04.2020., Zagreb - Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andija Stampar" uveo je "drive in" dijagnostiku koronavirusa kako bi se ubrzalo dijagnosticiranje i povecao broj testiranih osoba. Osobe pri ovom testiranju ne izlaze iz automobila, što povecava razinu sigurnosti osobe koja se testira i zdravstvenog djelatnika. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Tim iz bolnice Shangqiu testirao je 38 pacijenata u jeku pandemije covida-19 u Kini u siječnju i veljači. Oko 16 posto njih imalo je tragove koronavirusa u ejakulatu, izvijestili su znanstvenici u radu objavljenom u časopisu JAMA Network Open. Četvrtina je bila u akutnoj fazi bolesti, a gotovo devet posto u fazi oporavka, naveli su.

"Utvrdili smo prisustvo virusa SARS-CoV-2 u ejakulatu pacijenata s covidom-19 i virus SARS-CoV-2 mogao se još uvijek otkriti kod onih koji se bili u fazi oporavka", napisao je u radu Diangeng Li iz vojne bolnice u Pekingu. "Čak i ako se virus ne može razmnožiti u muškom reproduktivnom sustavu, on može opstati - moguće zbog teže dostupnosti testisa djelovanju imunosnog sustava", dodaje tim.

Otkriće nije iznenađujuće jer mnogi virusi mogu živjeti u muškom reproduktivnom traktu. Virusi ebole i zike otkriveni su u ejakulatu, ponekad mjesecima nakon što se muškarac oporavio. Nije jasno može li se koronavirus širiti tim putem. Pronalazak tragova virusa još uvijek ne znači nužno da je zarazan.

Zaposlenici Facebooka i Googlea mogu raditi od kuće do kraja godine

12:10 - Kako javlja Guardian, zaposlenici Facebooka i Googlea moći će raditi od kuće do kraja 2020. Premda će Facebook svoje urede otvoriti u srpnju, kompanija radnicima dopustila rad od kuće te će im još isplatiti bonus u iznosu od 1.000 dolara i naknadu za djecu.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 14 zaraženih

12:02 - NZJZ Splitsko-dalmatinske županije izvijestio je da je tamo 14 novozaraženih koronavirusom. Niti jedna osoba nije zdravstveni djelatnik, dok su četiri zaražena osobe iz samoizolacije.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji evidentirano 14 slučajeva.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji nema novooboljelih

11:49 - Deseti dan za redom u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema novozaraženih koronavirusom. No, i dalje je 40 osoba zaraženo te je jedna hospitalizirana.

Novooboljelih nema ni u Šibensko-kninskoj županiji

11:47 - Broj novooboljelih od koronavirusa u Šibensko-kninskoj županiji ne raste, što znači da je šesti dan za redom ta županija bez novih pacijenata.

Zagrebačka županija bez novih slučajeva zaraze

11:44 -Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije objavio je da na području županije nema novih slučajeva zaraze. To pak znači da 10 dana zaredom u Zagrebačkoj županiji nema novozaraženih. Preko 10 osoba je izliječeno.

U Osječko-baranjskoj županiji šest novozaraženih

11:40 - Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije objavio je da su u posljednja 24 sata u toj županiji zabilježena šest nova slučaja zaraze koronavirusom. Među zaraženima se nalaze i dvije osobe iz Našica.

Među novooboljelima je i jedno dijete iz Dječjeg doma Klasje koje je prije dva tjedna došlo u dom i prema protokolima stavljeno u samoizolaciju, javlja SiB.hr. Pri zadnjem testiranju pred izlazak iz samoizolacije je bilo pozitivno na Covid-19. Dijete nema simptome, a o njemu su brinuli odgajatelji koji nisu imali kontakt s drugom djecom.

Policija nije zabilježila kršenja mjera samoizolacije. Više pročitajte ovdje.

Image
DIJETE IZ OSJEČKOG DJEČJEG DOMA ZARAŽENO KORONAVIRUSOM: /

Nema simptome, dijete prije dva tjedna došlo u 'Klasje'

Image
DIJETE IZ OSJEČKOG DJEČJEG DOMA ZARAŽENO KORONAVIRUSOM: /

Nema simptome, dijete prije dva tjedna došlo u 'Klasje'

Španjolska razmišlja gdje 'olabaviti' mjere

11:35 - Španjolska je u pandemiji koronavirusa bila jedno od žarišta s velikim brojem preminulih. Sada ova država razmatra u kojim regijama treba povući mjere.

Tako primjerice stanovnici Barcelone danas mogu otići na plažu u razdoblju od 6 do 10 ujutro kako bi trčali ili se okupali. Naravno, sve uz nadzor policije.

Pandemija prepolovila Siemensovu tromjesečnu dobit

11:30 - Njemački industrijski konglomerat Siemens izvijestio je u petak da mu je dobit u drugom fiskalnom tromjesečju prepolovljena zbog pandemije koronavirusa koja će u narednim tjednima "još snažnije utjecati" na poslovanje.

Nizozemski restoran isprobava staklene odjeljke

11:25 - Nizozemski restoran smislio je kako ponuditi otmjeni objed na otvorenom u vrijeme koronakrize - male staklene odjeljke za dvoje ili troje koji stvaraju intimno područje na terasama restorana. Konobari u rukavicama i prozirnim maskama na dugim poslužavnicima donose hranu u separe kako bi se održala udaljenost od gostiju restorana.

Iako koncept trenutno iskušavaju samo na obiteljima i prijateljima zaposlenici restorana ETEN, koji je u sastavu umjetničkog centra Mediamatic, kažu da djeluje glamurozno jer gosti uživaju u obroku uz svjetlost svijeća s pogledom na vodu.

Nizozemski restorani bit će zatvoreni do 19. svibnja.

Šesti dan zaredom u Rusiji novih više od 10 tisuća oboljelih od covida-19

11:20 - U protekla 24 sata broj novih slučajeva zaraze koronavirusom u Rusiji narastao je za 10.699 slučajeva te iznosi 187.859, rekao je krizni stožer za koronavirus u petak.

Ovo je šesti dan zaredom da je broj slučajeva porastao za više od 10 tisuća, no broj je manji od onoga zabilježenog u četvrtak koji je iznosio 11.231.

Prijavljeno je i 98 smrti od Covida-19, zbog čega ukupan broj smrti u Rusiji iznosi 1.723.

Sa širenjem pandemije Covid-19 raste popis simptoma

11:14 - Svakog tjedna, čini se, popis simptoma kod oboljelih od koronavirusne bolesti, od onih neugodnih do smrtonosnih, sve je veći.

Ono što je počelo kao bolest nalik gripi s tresavicom, glavoboljom i povišenom temperaturom proširilo se tijekom protekla tri mjeseca u katalog sindroma koji pogađaju gotovo sve organe od mozga do bubrega. Novi koronavirus može izazvati dramatičnu reakciju imunosnog sustava, pokrećući neselektivni napad poznat kao citokinska oluja, u kojemu stradaju i virusi ali i vlastito tijelo.

"Većina virusa može izazvati bolest na dva načina", kaže Jeremy Rossman, viši predavač virologije na sveučilištu Kent. "Mogu oštetiti tkivo u kojemu se virus umnožava ili mogu izazvati štetu koja je posljedica borbe imunosnog sustava s bolesti".

Image
Image

Liječnici primjerice sumnjaju da se covid-19 skriva iza hospitalizacija nekoliko desetaka djece u New Yorku, Londonu i Parizu u proteklih nekoliko tjedana kod kojih je postavljena dijagnoza rijetkog upalnog poremećaja sličnog toksičnom šok sindromu.

Najčešće napada malu djecu i radi se o bolnom stanju koje napada stijenke arterija i može izazvati zakazivanje organa. Deseci medicinskih studija proteklih tjedana opisali su druge potencijalno letalne utjecaje među kojima i moždane udare i oštećenja srca.

Znanstvenici s katedre za urologiju medicinskog fakulteta Nanjing ovog su tjedna u časopisu Nature Reviews opisali pacijente kod kojih se razvila rijetka urinarna komplikacija i akutno zatajenje bubrega. Uočili su i "dramatične promjene" u muškim hormonima.

Broj zaraženih u Južnoj Koreji opet u porastu

11:11 - Iz južnokorejskog ministarstva zdravstva stižu informacije da istražuju mali, ali rastući porast zaraženih koronavirusom. Kako prenosi Guardian, usredotočeni su na pregršt noćnih klubova u Seulu jer žele provjeriti pojavu zaraze dok zemlja ulazi u manje restriktivne mjere socijalnog distanciranja, piše Reuters.

Image
Foto: Mark RALSTON/AFP/Profimedia
Image
Foto: Mark RALSTON/AFP/Profimedia

Passengers wear face masks to protect against the spread of the Coronavirus as they arrive on a flight from Asia at Los Angeles International Airport, California, on January 29, 2020. A new virus that has killed more than one hundred people, infected thousands and has already reached the US could mutate and spread, China warned, as authorities urged people to steer clear of Wuhan, the city at the heart of the outbreak.

Korejski centri za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC) priopćili su u petak da je najmanje 15 novooboljelih od koronavirusa povezano s klubovima u Itaewonu, susjedstvu popularnom Korejcima i strancima u gradu.

Južna Koreja je prijavila samo nekoliko slučajeva posljednjih dana, a većina njih se odnosi na osobe koji dolaze iz inozemstva. Očekuje se da će zaraza noćnim klubovima porasti i doći u vrijeme kada je zemlja ublažila ograničenja socijalne distanciranja.

U splitskim vrtićima i školama u ponedjeljak 474 djece

11:03 - Od ponedjeljka u splitske vrtiće i osnovne škole ponovno će krenuti 474 djece, potvrđeno je u uredu grada Splita. U splitske vrtiće će krenuti 345 djece koja će biti raspoređena u 53 skupine, 14 jasličkih i 39 vrtićkih, u 25 objekata.

Što se tiče učenika nižih razreda roditelji su prijavili 129 djece koja će nastavu pohađati u školskim zgradama. Od toga je 47 učenika u produženom boravku, a najviše ih je u Osnovnoj školi Žnjan - Pazdigrad, 28. U gradu kažu kako u 14 škola nijedno dijete neće krenuti na nastavu, a riječ je o školama Bol, Kman - Kocunar, Lokve - Gripe, Lučac, Marjan, Mejaši, Plokite, Pujanke, Ravne Njive, Slatine, Srinjine, Stobreč, Sućidar, Visoka.

Osnovne škole i vrtići spremni su za rad, a odgajatelji i učitelji o načinu na koji će sve funkcionirati obavijestili su roditelje, a sve su informacije dostupne i na internetskim stranicama škola i vrtića, poručili su iz grada.

Od ponedjeljka počinju voziti putnički vlakovi u unutarnjem prometu

10:58 - Od ponedjeljka, 11. svibnja uspostavlja se željeznički putnički prijevoz u unutarnjem prometu, pa će vlakovi voziti sukladno voznom redu - radnim danom vozit će 642, subotom 379, a nedjeljom i neradnim danom 288 vlakova.

Image
Image

14.12.2015., Bjelovar, Zeljeznicki kolodvor - Novi vozni red Hrvatskih zeljeznica zgrozio je i ogorcio bjelovarske zeljeznicare, iz razloga sto se prema njemu cak 12 od 16 izravnih (direktnih) vlakova Bjelovar - Zagreb ukidaju, a sto znaci da ce putnici morati presjedati u Krizevcima. Zbog toga su zeljeznicari od danas pokrenuli i peticiju koju gradjani mogu ovog tjedna potpisivati na Gradskoj trznici i korzu. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Iz HŽ Putničkog prijevoza u petak su priopćili da se sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, s ciljem smanjenja rizika od prenošenja zaraze, putnicima preporučuje održavanje razmaka od najmanje jednog metra.

Preporuča ima se i korištenje zaštitnih maski i dezinfekcija ruku pri ulasku u vlak kako bi svi sudionici u prijevozu bili zaštićeni u najvećoj mogućoj mjeri.

HŽPP je u vlakove i vagone postavio dozatore s dezinfekcijskim sredstvom te će putnici pri ulasku u vlak dezinficirati ruke.

U BiH Još osam umrlih od koronavirusa, do sada 98 mrtvih

10:45 - Osam smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom potvrđeno je u protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini, a čak 6 preminulih je u Banjoj Luci, gradu u kojemu se posljednijh dana učestalo bilježe tragični ishodi epidemije, izvijestili su u petak iz bolničkih izvora.

U bolnici u Doboju umrle su dvije starije žene, a banjolučki Klinički centar potvrdio je kako su tamo od četvrtka umrla četiri muškarca i dvije žene starosti između 65 i 90 godina. Svi su bili kronični bolesnici.

Na ovoj klinici u četvrtak su imali tri smrtna slučaja povezanih s koronavirusom, a dan ranije šest. Ukupan broj smrtnih slučajeva prouzročenih zarazom koronavirusom u BiH sada je povećan na 98.

Međimurje 'korona free' županija

10:43 - Međimurska županija od petka je "korona free” županija bez oboljelih od koronavirusa.

Načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Josip Grivec rekao je na konferenciji za novinare u Čakovcu da je svih osam zraraženih ozdravilo, izrazivši nadu da će takva situacija i ostati.

"Danas je 47. dan od prve oboljele osobe, to je bilo 23. ožujka, cijelo vrijeme smo imali jako dobru situaciju u odnosu na okolnosti, u odnosu na to da je Međimurje relativno blizu svih žarišta u susjednim zemljama”, kazao je Grivec.

Napomenuo je i da u Međimurju ima puno dnevnih migranata zaposlenih na tim područjima, te da je ova županija tranzitno područje.

Zadarska županija bez novozaraženih

10:37 - Novi slučajevi zaraze nisu zabilježeni u Zadarskoj županiji.

"Trinaesti dan zaredom nema novooboljelih osoba od koronavirusa na području Zadarske županije, a broj ozdravljenih popeo se na 72. Do sada je testirano 1983 uzoraka, a tijekom jučerašnjeg dana 59 uzoraka", napisali su iz županijskog stožera na Facebooku.

Karlovačka županija bez novih slučajeva kao i Sisačko-moslavačka županija

10:34 - Stožer Karlovačke županije objavio je podatke koji kažu da tamo nema novooboljelih od koronavirusa. Jučer je testirano 28 osoba te su svi rezultati negativno. Na kućnom liječenju nalaze se četiri osobe dok je u Zagrebu na liječenju jedna osoba. Izliječene su 24 osobe.

Stožer Sisačko-moslavačke županije objavio je da nema novooboljelih.

Primorsko-goranska i Istarska županija bez novooboljelih

10:32 - Prema najnovijim informacijama epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ, u Primorsko-goranskoj županiji nema novooboljelih. To znači da je u toj županiji samo 21 osoba zaražena. Dobre vijesti stižu i iz Istarske županije gdje također nema slučajeva novooboljelih.

Krapinsko-zagorska županija bez novih slučajeva

10:26 - Stožer Krapinsko-zagorske županije objavio je da u području te županije već deseti dan nije zabilježen niti jedan novi slučaje zaraze koronavirusom. U protekla 24 sata ozdravile su čak četiri osobe što ukupan broj zaraženih diže na 97.

Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze iznosi 41. Čekaju se rezultati za šestero osoba.

U Požeško - slavonskoj županiji nema novooboljelih, u Brodsko - posavskoj jedan slučaj

10:25 - Stožeri županija u Slavoniji iznijeli su najnovije brojke u vezi oboljelih od koronavirusa. Tako u Požeško - slavonskoj županiji nije zabilježen novi slučaj zaraze, a u Brodsko - posavskoj županiji je jedna osoba oboljela.

NP Brijuni od ponedjeljka ponovno otvoren za individualne posjetitelje

10:20 - Nacionalni park (NP) Brijuni u ponedjeljak 11. svibnja ponovno se otvara za individualne posjetitelje, a s obzirom na pandemiju način rada provodit će se u skladu s uputama Vlade, Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Iz NP-a su u petak priopćili kako istoga dana opet započinju organizirani izleti na otok Veliki Brijun uz vodstvo stručnih vodiča, po promotivnim, povoljnijim cijenama ulaznica od 95 kuna za odrasle i 50 kuna za djecu.

Šef UN-a kaže da je pandemija oslobodila 'cunami' govora mržnje

9:51 - Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u petak je pozvao na globalni napor da se utiša "cunami mržnje i ksenofobije, neprijateljstva i širenja neistina" koji je postao sve učestaliji pojavom pandemije koronavirusa.

"Sentimenti protiv stranaca događaju se online i na ulicama, šire se antisemitske teorije zavjere te su se pojavili antimuslimanski napadi povezani s Covidom-19", rekao je Guterres u video poruci.

Image
Image

U.N. Secretary General Antonio Guterres speaks at a press conference at U.N. headquarters in New York on March 10, 2020, announcing the building will be closed to the public from the following day to March 31 due to the spread of the new coronavirus. (Kyodo) ==Kyodo, Image: 505248751, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Kyodo/Newscom / Newscom / Profimedia

"S obzirom na to da su starije osobe najranjivije, parodije pune mržnje pojavile su se sugerirajući da su oni i najbeskorisniji."

Rekao je da se migrante i izbjeglice "zlostavlja kao izvor virusa", onemogućujući im pristup liječenju, dok se novinare, zdravstvene radnike i zagovornike ljudskih prava također napada.

Šef UN-a pozvao je političke čelnike da pokažu solidarnost sa svim članovima društva, no i da društvo pokaže solidarnost prema ranjivim ljudima.

Dok su milijuni mladih ljudi online, a "ekstremisti samo vrebaju na potencijalno očajne", škole bi se trebale koncentrirati na digitalnu pismenost, rekao je.

Također je pozvao kompanije koje su vlasnici društvenih mreža da se bore s rasističkim, mizoginim i štetnim sadržajem.

"Moramo djelovati sada kako bismo učvrstili imunost naših društava protiv virusa mržnje", rekao je Guterres.

Na Braču devet novih slučajeva zaraze; gradonačelnica Supetra poziva na raspuštanje lokalnog stožera

9:46 - Prvi rezultati briseva koji su uzeti jučer potvrdili su nove slučajeve zaraze na Braču, javlja Krizni stožer otoka. Kako javlja N1, od do sada obrađenih uzoraka njih devet je potvrđeno kao pozitivno.

Svi zaraženi nalaze se u samoizolaciji te su u stalnom kontaktu sa zdravstvenim djelatnicima i pod nadzorom policije. Ovi podaci razljutili su gradonačelnicu Supetra Ivanu Marković koja se građanima obratila na Facebooku i zatražila raspuštanje lokalnog stožera.

"Ono što znamo i što je potvrđeno da je nulti pacijent ipak taj koji je otpušten iz bolnice te je isti pozitivan. Ja ne znam tko će u ovim slučaju biti odgovoran ili će biti 'nitko nije kriv', 'kriv je virus', 'nije bilo propusta' ali apeliram prema Nacionalnom stožeru da raspusti županijski stožer i dovede profesionalce koji će znati nositi se s ovom situacijom.

Naš otok se suočava se epidemijom te molim sve naše stanovnike da su na velikom oprezu i da narednih dana ostanu što više u kućama.

Također, sam i ja do daljnjeg u samoizolaciji jer sam bila u bliskom kontaktu s jednom od osoba koja je u bliskom kontaktu sa zaraženim te sam raspustila gradsku upravu koja do daljnjeg razvoja događaja i novih informacija ne radi. Hvala svima na razumijevanju. Čuvajte se svi!", poručila je Marković na Facebooku.

Više pročitajte ovdje.

Hrvatski učenici u školske klupe vraćaju se 11. svibnja

9:32 - Osmi tjedan nastave na daljinu u Hrvatskoj završava, a dok su škole u Danskoj, Njemačkoj i Norveškoj su već otvorene. U Italiji će škole krenuti tek na jesen. U Hrvatskoj će se đaci u školske klupe vratiti 11. svibnja, ali i vrtići će otvoriti vrata. Glavni savjetnik ministrice Divjak, Marko Košiček, u gostovanju na HRT-u pojasnio je kako će nastava izgledati.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

11.10.2018., Zagreb - Okrugli stol o prijedlogu Zakona o udzbenicima i drugim obrazovnim materijalima u osnovnoj i srednjoj skoli. Okrugli stol moderirala je ministrica znanosti i obrazovanja Blazenka Divjak, a u uvodnom izlaganju glavni savjetnik ministrice Marko Kosicek predstavio je glavne smjernice zakona. O temi su raspravljali i Zdenko Ljevak kao predstavnik Grupacije nakladnika skolskih udzbenika, predstavnica strucne radne skupine Djurdja Trupinic, Goran Hajdin s Fakulteta organizacije i informatike u Varazdinu i edukatorica Zeljka Babic. Marko Kosicek. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

"Svjesni smo da je ovo prvi korak prema normalizaciji, dakle ne radi se o normalnom povratku u školu. Vraćamo se postepeno u školu po jednom novom režimu, kao što se i svi vraćamo u neki normalni život na radno mjesto i svim ostalim stvarima korak po korak (...) Ono što je najvažnije je da se smanji interakcija između razreda. Dakle, oni će u različito vrijeme ulaziti u školu, odnosno vrtić. Odmore će imati u različito vrijeme, neće međusobno komunicirati - držat će se kao male proširene obitelji", rekao je Košiček u HRT-ovoj emisiji "Dobro jutro Hrvatska".

Komentirao je i higijenske mjere te rekao da su one u Hrvatskoj svedene na osobnu higijenu.

Zucchero pjevao ljubavi na napuštenom Trgu sv. Marka

9:31 - Talijanski rock pjevač Zucchero sjedi za klavirom u neobična vremena na pustom Trgu sv. Marka i pjeva o ljubavi.

Image
Image

Piazza San Marco closed, from 16.30 to 21.30 on Saturday 2 May for the shooting of a promotional and communication video by Zucchero Fornaciari. l of La Misericordia. In the summer of 2018 - it seems an era ago - he had held a concert right in Piazza San Marco. Piazza San Marco closed for a video appeal by Zucchero, Venice, Italy - 02 May 2020 On the first day of free exit for a walk, after the decrease in regional travel restrictions, arrived in San Marco, the square was found closed by the ordinance, signed to avoid crowds of onlookers (even in a city still semi-deserted for anti-coronavirus rules) and ensure silence to performance. Zucchero Fornaciari has a home in Venice and is a personal friend of Mayor Brugnaro, a guest at the first citizen's birthday and New Year's private parties, in his Granda School of La Misericordia. In the summer of 2018 - it seems an era ago - he had held a concert right in Piazza San Marco., Image: 517583977, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: mbtarget/IPA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Takve slike s najpoznatijih svjetskih trgova, obično prepunih turista a sada pustih, pripadaju najupečatljivijim dojmovima iz Italije tijekom pandemije koronavirusa.

Četvorica nogometaša Sampdorije pozitivni na koronavirus

9:28 - Četvorica nogometaša talijanskog prvoligaša Sampdorije pozitivni su na koronavirusa, a jedan od njih već drugi put, objavio je u četvrtak talijanski klub.

"Trenutačno su bez simptoma i u karanteni su te će ih se pratiti u skladu s protokolom", objavljeno je na klupskim stranicama.

U Našicama dvije novozaražene osobe

9:26 - U Našicama su dvije novozaražene osobe, govore najnoviji podaci našičke bolnice. TV Našice javlja da je riječ o dvije ženske osobe iz Našica. Jedna od pacijentica (1948. godište) upućena je na testiranje od strane obiteljskog liječnika zbog lakših respiratornih simptoma.

Image
Image

15.11.2008., mjesto Fericanci, Nasice - Poznati pjevac Krunoslav Kico Slabinac naletio je svojim automobilom na pjesaka te ga na mjestu usmrtio. 48-godisnji muskarac je bio u alkoholiziranom stanju, hodao je uz cestu gurajuci bicikl te u jednom trenutku izgubio ravnotezu, zanio se i pao na Kicin automobil. Kico je u soku prevezen u Nasicku bolnicu. Oko 20 sati Krunoslav Slabinac dovezen je u nasicku bolnicu gdje je dao mokracu i uzeti su mu uzroci krvi Photo: Dragutin Santosi/Vecernji list

Druga pacijentica (1992. godište), testirana je radi protokola koji je uvela bolnica. Pacijentica je trebala na zahvat te je u sklopu prijeoperativne pripreme rađen bris na koronavirus koji se pokazao pozitivnim. Mlađa pacijentica nema nikakve simptome zaraze.

Sveukupno sada brojimo sedam oboljelih pacijenata - tri osobe s područja Koške, jednu osobu s Valpovačkog područja te tri osobe s područja Našica. Svi pacijenti nalaze se na kućnom liječenju te imaju lakše simptome. Ukupno je u našičkoj bolnici testirano 387 osoba.

Zbog korona-krize njemački izvoz bilježi najgori pad još od 1990. godine

9:10 - Njemački izvoz bilježi najgori mjesečni pad od ponovnog ujedinjenja Njemačke 1990. godine. Pad izvoza u ožujku bio je čak 11,8 posto.

Pad je bio daleko strmiji nego što je predviđalo pet posto analitičara koje je Bloomberg anketirao.

Ponovno počinje raditi mobilna poslovnica Zagrebačkog holdinga

9:00 - Od ponedjeljka s radom ponovno počinje mobilna poslovnica Zagrebačkog holdinga, nakon stanke zbog epidemiološke situacije uslijed pandemije koronavirusa i preventivnih mjera.

Image
Foto: Željko Lukunić / PIXSELL
Image
Foto: Željko Lukunić / PIXSELL

sjedište Zagrebačkog holdinga

Iz Holdinga su u petak priopćili kako će njihova mobilna poslovnica do daljnjega tijekom radnog dijela tjedna obilaziti dvije gradske lokacije, ali će se u naseljima zadržavati dvostruko dulje u odnosu na raniji raspored.

Tijekom prijepodneva građanima će biti na raspolaganju od 8 do 12 sati te u poslijepodnevnom terminu od 14 do 18 sati. Također, specijalizirano vozilo dostupno je i subotom.

Bjelovarsko-bilogorska županija bez novih slučajeva zaraze

8:52 - U protekla 23 sata u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze koronavirusom, objavila je za županija na Facebooku.

Kako navode, jučer su testirane 32 osobe i njihovi su nalazi negativni. Od početka pandemije u toj županiji zabilježeno je 10 slučajeva zaraze dok je devet osoba ozdravilo.

U Meksiku najveća smrtnost uzrokovana koronom od početka pandemije

8:46 - U Meksiku se svakodnevno bilježi sve veća smrtnost od infekcije Covid-19. U četvrtak je potvrđen 1.982 novi slučaje zaraze dok je smrtnih slučajeva jučer bilo 257. Inače, to je najsmrtonosniji dan otkada je epidemija stigla do druge najveće države u Latinskoj Americi.

WHO: 190.000 ljudi u Africi će umrijeti zbog korone

8:43 - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je istraživanje čiji rezultati govore da bi 190.000 osoba moglo umrijeti u Africi od Covid-19.

Kako prenosi Guardian, znanstvenici su temeljito analizirali 47 zemalja u regiji te su upozorili da bi se virus godinama mogao "topiti" na afričkom kontinentu.

U Indiji vlak pregao 16 radnika koji su dobili otkaz zbog karantene

8:40 - Indijski vlak u petak je pregazio migrantske radnike koji su spavali na pruzi, usmrtivši najmanje 16-oricu, koji su navodno bili na putu prema svojim selima, kazalo je ministarstvo željezničkog prometa i mediji.

Deseci tisuća ljudi krenuli su svojim kućama pješke iz velikih indijskih gradova nakon što su izgubili poslove zbog karantene kojom se pokušalo spriječiti širenje koronavirusa od kraja ožujka.

Image
Image

migrant labourers with their family members sit near a train window as they arrive from the Western Indian state of Rajasthan through a special train organised to bring back migrant labourers and pilgrims to their hometowns at the Dankuni Railway station after the government eased a nationwide lockdown imposed as a preventive measure against the COVID-19 coronavirus, some 25 Km north of Kolkata on May 5, 2020., Image: 517078455, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Dibyangshu SARKAR / AFP / Profimedia

Vozač je pokušao zaustaviti teretni vlak kad je vidio radnike na tračnicama u zapadnoj saveznog državi Maharashtra, rekao je ministar željezničkog prometa Piyush Goyal, dodavši da je naredio istragu.

"Upravo sam čuo tužne vijesti o radnicima koje je pregazio vlak, u tijeku je spašavanje", rekao je ministar na Twitteru.

Pod karantenom je obustavljen sav javni prijevoz, tako da su migrantski radnici koji su krenuli kućama često morali prevaljivati velike udaljenosti kako bi onamo i stigli.

Vlada je produžila karantenu do 17. svibnja.

Više pročitajte ovdje.

Europa u karanteni skromno obilježava 75. godišnjicu pobjede nad nacizmom

8:35 - Zemlje diljem Europe spremaju se za skromne proslave Dana pobjede nad fašizmom, 75. godišnjicu pobjede nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, nakon što su brojne važne obljetnice otkazane zbog globalne pandemije koronavirusa.

U Berlinu su u petak planirani veliki javni događaji kod Brandenburških vrata i drugih povijesnih mjesta u njemačkoj metropoli, sa stotinama tisuća ljudi koji su trebali prisustvovati ceremoniji. Međutim, javna obilježavanja su otkazana početkom travnja, a sredstva su uložena u digitalnu proslavu obljetnice.

Pročitajte više.

Antarktika i dalje najsigurnije mjesto

8:29 - Dok se ostatak svijeta i dalje bori s pandemijom koronavirusa, Antarktika je i dalje jedini kontinent koji je uspio ostati potpuno bez zaraze. Zato se Antarktika smatra "najsigurnijim mjestom na svijetu", bez ikakvih potvrđenih slučajeva zaraze, prenosi CNN.

Image
Image

Night view of glaciers at Chiriguano bay in the South Shetland Islands, Antarctica on November 08, 2019., Image: 485409813, License: Rights-managed, Restrictions: TO GO WITH AFP SPECIAL REPORT, Model Release: no, Credit line: Johan ORDONEZ / AFP / Profimedia

Tamo trenutno počinje zima i kontinent će postati posve odsječen, što će tako i ostati tako. Premda zaleđeni kontinent nema ljudske stanovnike, ondje trenutno boravi oko 5.000 ljudi, većinom znanstvenika i istraživača koji su raspodijeljeni na 80 ili više baza.

Čak 75.000 Amerikanaca bi moglo izvršiti samoubojstvo zbog korone

8:25 - Čak bi 75.000 Amerikanaca moglo umrijeti zbog droge, alkohola i samoubojstva zbog pandemije koronavirusa, prenosi CNN. Do tog zaključka došli su znanstvenici iz nacionalne grupe za javno zdravstvo Well Being Trust.

Image
Image

Znanstvenici svojim otkrićem žele apelirati na to da se zbog korona-krize koja donosi nezaposlenost, nestabilnu ekonomiju, stres i neizvjesnost povećavaju smrtnost u pogledu samoubojstva. Na ove informacije trebale bi reagirati državne, federalne i lokalne vlasti.

Kim Jong Un čestitao Kini na uspješnoj borbi s epidemijom

8:20 - Sjevernokorejski diktator Kim Jong Un je osobno čestitao kineskom predsjedniku Xiju Jinpingu na uspješnoj kontroli širenja koronavirusa u Kini, prenosi Mirror.

Image
Foto: Riccardo Milani / AFP / Profimedia
Image
Foto: Riccardo Milani / AFP / Profimedia

Illustration and screenshot of Kim Jong-un, North Korean statesman, supreme leader of North Korea. Successor of his father Kim Jong-il who himself had succeeded his father Kim Il-sung, he is the third representative of the line of Mount Paektu. Screen capture on smartphone. April 2020. Illustration et prise d ecran de Kim Jong-un, homme d Etat nord-coreen, dirigeant supreme de la Coree du Nord. Successeur de son pere Kim Jong-il qui lui-meme avait succede a son pere Kim Il-sung, il est le troisieme representant de la lignee du mont Paektu. Capture d ecran sur smartphone. Avril 2020., Image: 515281576, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Naime, Kim je kineskom predsjedniku poslao glasovnu poruku.

Grba Bujević govorila o propusnicama

8:00 Šefica Hitne u HRT-ovoj emisiji 'U mreži Prvog' rekla je kako se posljednjih tri dana dosta priča o e-propusnicama te da malo nedostaje da ta odluka ode u povijest. "Ne mogu reći hoće li to biti do ponedjeljka. Danas je to na sjednici Stožera i sigurno ćemo objaviti danas na presici detalje o tome", kazala je.

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Što se trgovačkih centara tiče, rekla je da su te mjere problematične. "Može se raditi unutra, može se raditi vani", kazala je.

Kuhar u Domu za starije na Hvaru pozitivan na virus

7:50 Kuhar u Domu za starije i nemoćne u Starom Gradu na Hvaru je pozitivan na koronavirus. Index piše kako je bio u petnaestodnevnoj izolaciji, testiran je pred povratak na posao i utvrđeno je da je pozitivan. Bio je asimptomatičan. Djelatnik nije bio u domu pa zasad razloga za zabrinutost nema.

7:40 U RTL Direktu gostovala je novinarka Nataša Škaričić koja godinama prati zdravstvo, a priprema i doktorat iz medicinske etike. Osvrnula se na pandemiju Covida-19 te je prokomentirala epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite. Opširnije

Velika Britanija razmatra popuštanje mjera svaka dva tjedna

7:30 - Britanski premijer Boris Johnson želi procijeniti učinkovitost mjera, poput socijalnog distanciranja, na stopu zaraženih prije nego što još dodatno ublaži mjere. Kako piše Mirror, stručnjaci su rekli da će biti potrebna dva tjedna da se dobiju pouzdani podaci.

Image
Foto: Mark Thomas / Shutterstock Editorial / Profimedia
Image
Foto: Mark Thomas / Shutterstock Editorial / Profimedia

Izvor iz vlade za Daily Telegraph kaže da to znači da će ukidati mjere ograničenja jednom u dva tjedna, a ne da se razmišlja o ponovnom uvođenju mjera svaka tri tjedna. Ovo se sve događa nakon što je britanska vlada optužena za slanje zbunjujućih poruka u javnosti jer je karantena zbog korone formalno produljena unatoč planovima za ublažavanje mjera, što je trebalo krenuti od ponedjeljka.


Znanstvenicima i dalje nepoznanica zašto korona više napada etničke manjine

7:22 - Znanstvenici su došli do zaključka da stanje sa zdravljem u potpunosti ne objašnjava zašto su crnci i etničke manjine u većoj opasnosti od zaraze koronavirusom. Kako piše Independent, u najvećoj takvoj studiji u Engleskoj ispitani su zdravstveni kartoni više od 17 milijuna ljudi i 5.700 smrti od infekcije Covid-19.

Image
Image

, Image: 514812790, License: Rights-managed, Restrictions: Contributor country restriction: Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide, Worldwide. Contributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods, Direct mail and brochures, Indoor display, Internal business usage, Commercial electronic. Contributor media restriction: {1E513B6C-15CB-40BA-9F61-BD271BAFA17D}, {1E513B6C-15CB-40BA-9F61-BD271BAFA17D}, {1E513B6C-15CB-40BA-9F61-BD271BAFA17D}, {1E513B6C-15CB-40BA-9F61-BD271BAFA17D}, {1E513B6C-15CB-40BA-9F61-BD271BAFA17D}, {1E513B6C-15CB-40BA-9F61-BD271BAFA17D}., Model Release: no, Credit line: / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživači su morali ispitati medicinsku povijest svakog pacijenta i bilo kakvu ulogu koja bi bila ključna da njihovo zdravlje podlegne infekciji. Tim sa oxfordskog Sveučilišta i Londonske škole higijene i tropske medicine utvrdio je da je smrt od koronavirusa čvrsto povezana s "muškošću" i da muškarci imaju duple šanse da se zaraze nego žene.

Taj rizik se povećavao u slučajevima ako osoba ima dijabetes i pretila je, no istraživači kažu da je postojanje tih bolesti samo mali dio rizika kada su u pitanju etničke manjine i zaraza.


Otočne države pokazale se sigurnom lukom za vrijeme pandemije

7:20 - Na Cipru su nakon šest tjedana ublažene mjere ograničenja kretanja pa Michalis Evelidis trči plažom od bijelog pijeska i pod blještavim suncem zaranja u osvježavajuće Sredozemno more.

Image
Image

A couple walks along Finikoudes beach in the Cypriot coastal city of Larnaca on May 4, 2020, as the island country gradually eases lockdown restrictions placed for the COVID-19 coronavirus pandemic. Cyprus revealed a plan to gradually ease coronavirus lockdown measures and reboot the Mediterranean holiday island's economy. The Republic of Cyprus, which controls the southern two-thirds of the divided island, had imposed strict measures soon after its first novel coronavirus cases were confirmed on March 9., Image: 516936569, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Christina ASSI / AFP / Profimedia

"Jako mi je drago doći na svoju plažu i zaplivati prvi put ove godine", govori nasmiješeni 39-godišnji stanovnik mondenog odmarališta Ayia Napa, inače prepunog stranih turista, a danas pustog.

Cipar među nekoliko inače otvorenih otočnih nacija, poput Islanda, Malte i Novog Zelanda, koje su nedavno započele ili uskoro planiraju ublažiti mjere zabrane kretanja.

Sve četiri države su, barem zasad, postigle impresivne rezultate u borbi protiv virusa.

Pročitajte više ovdje.


U SAD-u broj umrlih premašio 75 000

7:15 - Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u premašio je 75.000, a njihov broj prosječno je iznosio dvije tisuće osoba dnevno od sredine travnja unatoč naporima da se ta epidemija uspori..

Broj umrlih veći je nego što ih je bilo od posljedica sezonske gripe iz 1967. godine te je i veći od broja umrlih tijekom prvih deset godina epidemije AIDS-a u SAD-u, od 1981. do 1991.

Image
Image

Seriate Cemetery, the priest celebrates a funeral with a single relative for the anti-contagion security measures from corvid-19 Coronavirus outbreak, Bergamo, Italy - 20 Mar 2020, Image: 508077316, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Nicola Marfisi / Shutterstock Editorial / Profimedia

Broj zaraženih prelazi 1,25 milijuna, jer broj novozaraženih i dalje raste u mnogim državama SAD-a, uključujući države Illinois, Maryland, Minnesota, Tennessee, Texas, Virginia i Wisconsin, pokazuju podaci Reuters-a i analiza povijesnih podataka iz projekta praćenja COVID-a.

New York i New Jersey, dvije države s najvećim brojem slučajeva zaraze koronavirusom, posljednjih su tjedana zabilježile pad broja novozaraženih.

Neki zdravstveni stručnjaci predviđaju porast broja smrtnih slučajeva kasnije ovog ljeta, jer Amerikanci ponovno počinju jesti u restoranima i opet idu u teretane.

Države su željne ponovnog otvaranja zbog povećanja stope nezaposlenosti. Od 21. ožujka oko 33,5 milijuna ljudi podnijelo je zahtjeve za pomoć za nezaposlene, što je otprilike 22,1 posto radno sposobnog stanovništva SAD-a.


Australija se priprema za ublažavanje ograničenja tijekom četiri tjedna

7:00 - Australija će ublažiti ograničenja socijalnog distanciranja u više koraka tijekom iduća četiri tjedna, izjavila su dva izvora za Reuters.

Image
Image

May 4, 2020, Melbourne, VIC, USA: MELBOURNE, AUSTRALIA - MAY 04: A nurse takes a swab at one of Victoria's Mobile Testing Sites at Highpoint Shopping Centre during COVID-19 on 04 May, 2020 in Melbourne, Australia. (Photo by Speed Media/Icon Sportswire), Image: 517004671, License: Rights-managed, Restrictions: * France, Italy, and Japan Rights OUT *, Model Release: no, Credit line: Speed Media / Zuma Press / Profimedia

Vijeće ministara Australije sastalo se u petak kako bi odlučilo koje će restriktivne mjere ukloniti uslijed smanjivanja broja slučajeva zaraze koronavirusom.

Australija je u ožujku uvela stroga ograničenja socijalnog distanciranja, zajedno s zatvaranjem granica, što je drastično usporilo broj novih zaraza koronavirusom.

S manje od 20 novih zaraza svakog dana, australijski premijer Scott Morrison u petak je započeo razgovore s čelnicima država i teritorija kako bi odlučio koje će se ograničenje ublažiti.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo