MINISTAR ZA RTL DANAS / Kuščević: 'Nije problem, ako netko baš želi, napravit ćemo 'enter' i liste isprintati u 15 minuta'

U Saboru traje nova vatrena rasprava, ovaj put o Vladinu izvješću o zahtjevima za raspisivanje referenduma

13.2.2019.
18:55
VOYO logo

Ministar uprave Lovro Kuščević, kojeg dio oporbe proziva da je uništio kontrolne liste, gostovao je u RTL Danas, a s njim je razgovarala novinarka Damira Gregoret.

Ministre, zašto ste fizički oblik kontrolnih lista uništili?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević: Ništa nije uništeno. Kontrolne liste su pohranjene u aplikaciji koji održava DIP, a smještena je u APIS-u, a svi potpisi, svi originali, sve liste su smještene u Hrvatskom saboru.

Predsjednica Povjerenstva, ujedno i zaposlenica Ministarstva uprave, rekla je da je fizički oblik tih lista uništen - zašto? 

Kuščević: Zato jer je procedura takva - nema potrebe da te kontrolne liste budu i u digitalnom obliku i u fizičkom obliku. Nema problema, ukoliko netko želi, napravit ćemo 'enter' i isprintati u 15 minuta, imamo sve to u papirnatom obliku. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Shvaćate zbog čega je to sve sad sumnjivo? Zašto niste čekali, makar da sve to prođe kroz saborsku proceduru, da fizički oblik imate? Koliko shvaćamo i koliko smo imali prilike čuti, to ne zauzima puno prostora. Koji je onda razlog?

Kuščević: Nije problem, sutra ćemo isprintati pa ćemo imati i u fizičkom obliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da, ali zašto ste uništili ovo što je bilo u fizičkom obliku?

Kuščević: Zato - te kontrolne liste kao pravni pojam ni ne postoje. To je radni materijal koji je Ministarstvo imalo, odnosno članovi povjerenstva prilikom provjere važećih potpisa. Sve je do u detalje pohranjeno u aplikaciji APIS-a i ako je nekome baš želja, možemo isprintati ujutro pa da taj netko vidi sve u papirnatom obliku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vi obećavate to?

Kuščević: Ukoliko netko zaista želi - nije problem, to se isprinta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li sigurno da su svi podaci s kontrolnih lista prebačeni u digitalni oblik, baš sve?

Kuščević: Sasvim sigurno. Dakle, svaki nevažeći potpis je jasno pojašnjen zbog čega je nevažeći - da nedostaje ime, prezime ili OIB, odnosno ne odgovara OIB imenu i prezimenu, a sve to se da u svakom trenutku provjeriti sa stvarnim stanjem, odnosno s originalnim listićima koji se nalaze u Hrvatskom saboru. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači - poručujete da sutra mogu očekivati članovi inicijativa, kao i saborski zastupnici Mosta,  da ćete im to dostaviti? 

Kuščević: To je stvar Hrvatskog sabora. Svi su imali priliku izaći na uvid. Te kontrolne liste su isprintane upravo radi tih inicijativa i radi naših građana, radi saborskih zastupnika prilikom uvida. To što se oni nisu udostojili doći na uvid - to je samo dokaz da njima nije stalo do istine, nego do sakupljanja jeftinih političkih poena na lažima koje svakodnevno plasiraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević: Rasprava u Saboru o avionima za Krstičevića će biti 'piece of cake'

Vidjet ćemo kako će to završiti, no sigurno je da je sutra u Saboru na dnevnom redu rasprava o interpelaciji o radu Vlade vezano uz propalu nabavu izraelskih borbenih aviona. Hoće li ministra Krstičević izdržati? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević: Ja vjerujem da će ministar Krstičević izdržati. Izdržao je puno gore situacije u Domovinskom ratu. Mislim da je ovo sutra za njega, mi bismo kazali - 'piece of cake' - da će ta interpretacija proći kvalitetno, konstruktivno i naravno - neće dobiti potreban broj glasova. 

Znamo da je prošli put kad se raspravljalo o tome poprilično burno reagirao? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević: Gospodin Krstičević nije očekivao tako niske udarce od strane opozicije, no sad je očito spreman na svaku vrstu napada, bilo argumentiranih, bilo neargumentiranih. Hrvatska Vlada je odustala od nabave zrakoplova - za to je odgovorna izraelska strana, koja nije dostavila potrebnu dokumentaciju. Sutra će se to tako potvrditi u Hrvatskom saboru. Hrvatska Vlada ide dalje. 

Ali Vladina detaljna analiza još nije gotova? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević: Da, to predsjednik Vlade radi analizu, upravo da bi shvatio gdje smo pogriješili, u kojem koraku, Možda smo trebali tražiti ranije suglasnost SAD-a ili nešto drugo, upravo to radimo kako bismo u idućoj nabavi zrakoplova bili spremni i kako se ne bi dogodila, rekao bih, ovakva pogreška. 

Možda će analiza otkriti nečiju odgovornost? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević: Sve je moguće, međutim, sukladno izvješću koje smo imali prilike pročitati i usvojili ga u hrvatskoj Vladi, ja ne nalazim po tom izvješću, nikakvu odgovornost, a analiza će utvrditi ono što će utvrditi.

Ali sve je moguće? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuščević: Tako je.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike