90 dužnosnika manje / Kuščević najavio 2500 zaposlenih manje u državnoj upravi, ali... 'Nitko neće dobiti otkaz'

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

"Novim zakonom ćemo imati 90 dužnosnika manje i oni će postati naši rukovodeći službenici, profesionalci koji se neće mijenjati promjenom politike", kazao je ministar

29.3.2019.
14:20
Grgo Jelavic/PIXSELL
VOYO logo

Ministar uprave Lovro Kuščević s predstojnicima ureda državne uprave održao je sastanak u Dubrovniku na temu Prijedloga Zakona o sustavu državne uprave koji predviđa povjeravanje dijela poslova državne uprave županijama u jedinicama područne (regionalne) samouprave.

Ministar Kuščević pojasnio je kako se ovim zakonom uvode depolitizacija i decentralizacija javne uprave s ciljem ravnomjernog regionalnog razvoja Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo u javnu službu uvesti što je više moguće profesionalaca, a što je manje dužnosnika. Novim zakonom ćemo imati 90 dužnosnika manje i oni će postati naši rukovodeći službenici, profesionalci koji se neće mijenjati promjenom politike", kazao je ministar dodavši kako će zahvaljujući ovoj reformi sustav državne uprave imati 2500 uposlenih manje.

Kuščević je naglasio kako nitko neće dobiti otkaz, a s Ministarstvom financija radi se na programu stimulativnih otpremnima zbog čega, smatra on, nitko ne bi trebao biti zakinut.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o decentralizaciji ministar je pojasnio kako se država odriče svojih ovlasti koje prepušta županijama, točnije preko 200 poslova, a neki od njih su poslovi kategorizacije apartmana, poslovi otvaranja obrta, poslovi izvlaštenja... 

"Županije raspolažu dobim resursima na terenu i dobro prepoznaju porebe građana te tako mogu na kvalitetniji raditi. Moj stav je da je Hrvatska jaka koliko je jako i najmanje selo, općina ili grad, a ne bi se trebali svi mjeriti po Zagrebu", naznačio je ministar Lovro Kuščević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić smatra kako je integracija poslova državne uprave u administraciju županija dobar potez.

"Županija će dobiti nove djelatnike i nove poslove. Mi smo dobro organizirani i uspješni i prepoznajemo potrebe građana zbog čega ćemo bolje obavljati poslove spuštene na razinu gradova i općina. Ovaj potez ide ka decentralizaciji i jača načelo višerazinskog upravljanjanje interiranog u jedinstvenu administraciju što će biti bolje za naše građane", zaključio je župan Dobroslavić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada je usvojila Prijedlog Zakona o sustavu državne uprave koji ide u saborsku proceduru, a ministar je najavio kako očekuje da isti bude usvojen te da stupi na snagu od 1. siječnja 2020. godine.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo