KUŠČEVIĆ JE TRENUTNO NA TAPETI, ALI PAZITE ŠTO KAŽU BROJKE: / Da se pita građane, još dva ministra lako bi odletjela iz Vlade

Image
Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Ekskluzivno istraživanje RTL-a i Promocije plus donosi rezultate ispitivanja građana o rekonstrukciji Vlade i budućnost ministra Kuščevića

6.7.2019.
20:19
Patrik Macek / PIXSELL
VOYO logo

Prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja, nakon svih informacija koje su objavljene o bogaćenju ministra Kuščevića, dok je bio načelnik Nerežišća, preko 80 posto ispitanih ga više ne vidi u Vladi.

Od toga 53 posto ispitanih smatra da bi Kuščević sam trebao dati ostavku, dok ih 30 posto smatra da ga premijer treba smijeniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tek 4,5 posto ispitanih misli da Kuščević i dalje treba ostati ministar. 12,5 posto ispitanih kaže da ne zna.

Image

Zanimljivo je kako čak 56 posto birača njegova HDZ-a misli da treba otići. Treba li Kuščević otići jer je riječ o iskorištavanju političke pozicije, kao što tvrdi oporba pa i koalicijski partneri, ili je žrtva političkog podmetanja kako tvrdi sam ministar?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Gotovo 77 posto ispitanih misli kako je ovdje ipak riječ o neprimjerenom postupanju političkog dužnosnika (76,9%) , dok samo deset posto (10,3%) vjeruje da u svemu ima i političkog podmetanja.

Nekoliko je mogućih rješenja, a građani najviše misle da bi se problem riješio "širom rekontrukcijom Vlade" ili "prijevremenim izborima". Tek desetak posto ispitanih smatra da je dovoljno zamijeniti samo ministricu vanjskih i europskih poslova Mariju Pejčinović Burić koja odlazi na mjesto glavne tajnice Vijeća Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

S obzirom na činjenicu da se 40 posto ispitanih zalaže za širu rekonstrukciju Vlade (39,7%) zanimalo nas je i tko treba biti smijenjen?

Više od 70 posto građana odmah bi smijenilo Lovru Kušćevića (71,4 %). Vrlo blizu su i ministar zdravstva koje grca u problemima - Milan Kujundžić (65,2%), ali i Gabrijela Žalac (62,4%) koja se nedavno također našla u aferi sa skupocjenim vozilom, ali i neispravnom vozačkom dozvolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na crnoj listi je i ministar rada Marko Pavić ( 57,4%) koji gura mirovinsku reformu i rad do 67-me godine, ali i ministrica obitelji Nada Mrganić (54,6%). Posljednji koji se našao u nekoliko afera s nekretninama ministar državne imovine Goran Marić (54,2%).

Image

Među ministrima kojima je najsigurnija stolica u Vladi, da se građane pita, su ministar turizma Gari Cappelli za kojeg 72,4 posto ispitanih smatra da treba ostati u Vladi), ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za koju isto smatra 64,7 posto ispitanih pa ministar prometa Oleg Butković sa 62,5 posto podrške, ali i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za koju je 56,4 posto građana kazalo da treba ostati u Vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje se provodi početkom mjeseca od 1. do . srpnja 2019. na reprezentativnom uzorku od 1.300 ispitanika CATI metodom (telefonski). Uzorak je stratificiran po županijama i veličini naselja, uz kontrolu socio-demografskih obilježja birača po spolu, dobi i obrazovanju; standardna greška uzorka: ±2,77% uz razinu pouzdanosti od 95%

KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike