KAZNE GA NE BRINU / Kulturocid u Splitu: Rođak Zlatana Ibrahimovića bagerima po mozaiku iz 5. stoljeća, na najstariju krstionicu stavili košaru bagera

Image
Foto: Ministarstvo kulture/Wikipedia

Iz Grada Splita na pitanje novinara odgovorili su tek nakon mjesec dana, rekli kako su naložili obustavu radova, ali se stranka žalila

27.8.2023.
13:22
Ministarstvo kulture/Wikipedia
VOYO logo

Na čestici  zaštićenog kulturnog dobra u Splitu planira se izgraditi 14 stambenih jedinica i četiri poslovna prostora, od čega dva ugostiteljsko-turističke namjene i druga dva uredske namjene. U dozvoli stoji da je predviđen “arheološki park (prezentacija arheološkog lokaliteta Ad basilicas pictas)”, piše Slobodna Dalmacija. Zahtjev za ovim su podnijeli Jasmin Nedžad Ibrahimović (rođaci nešto poznatijeg Zlatana Ibrahimovića). Nedžad je vlasnik građevinske tvrtke “Visoko potkrovlje”, koja uglavnom radi po Splitu, dok je Jasmin osnivač tvrtke Rainmaker d.o.o.

Image
Misterij nebeskih jama /

Nevjerojatno otkriće na dubini većoj od 180 metara ispod površine zemlje: 'Dobro je očuvano na dnu'

Image
Misterij nebeskih jama /

Nevjerojatno otkriće na dubini većoj od 180 metara ispod površine zemlje: 'Dobro je očuvano na dnu'

Lokalitet na piku investitora još od 1996.

"Od 1996. godine investitori na lokaciji Ad basilicas pictas planiraju izgradnju stambeno – poslovnog objekta zbog čega konzervatori i danas vode borbu za očuvanje tog vrijednog arheološkog lokaliteta koji je odlukom Gradskog poglavarstva Grada Splita građevno područje provedeno kroz različite prostorne planove. Različitim mjerama i intervencijama, od istraživanja, preko donošenja akata zaštite, do sudjelovanja u prilagođavanju prostorno planske i projektne dokumentacije različitih investitora i projektanata lokalitet je u potpunosti spašen, a njegova je prezentacija javnosti zajamčena.", navodi se na stranici Ministarstva kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No čini se da o toj zaštiti nitko ne vodi računa. Kako tvrdi Slobodna Dalmacija, ne samo da gradilište radi unatoč tome što traje ljetna zabrana radova za taj dio Splita, nego investitori nemaju ni druge potrebne dozvole.

Tragovi bagera na mozaiku, košara bagera na krstionici

Radovi su sada uznapredovali do te mjere da je na lokaciji postavljena dizalica te se pod njom nalaze bageri. Uklonjena je i postojeća zaštitna konstrukcija/kućica iznad ranokršćanske krstionice (najstarije u Splitu), dok su preko pronađenog mramornog mozaika (izuzetne kvalitete i neprocjenjive vrijednosti), koji je prethodno bio teško oštećen i malim dijelom saniran, vidljivi tragovi bagera, što je, bez sumnje, uzrokovalo nepovratna oštećenja. Na samu krstionicu postavljenja je košara dizalice za ljevanje betona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Osim toga, na stranici Državne geodetske uprave za predmetnu česticu navodi se: "Pravo građenja NE".   Kako se radovi izvode bez dozvole, samim time ne postoji ni odgovarajući građevinski nadzor, a ni onaj Konzervatorskog odjela u Splitu.

Zabranili radove, ali investitor ne haje

Iz Grada Splita na pitanje novinara odgovorili su tek nakon mjesec dana. "Komunalni redar je za radove na predmetnoj lokaciji donio dana 24.7.2023. godine rješenje o obustavi radova, na koje je stranka uložila žalbu. Žalba je sukladno Zakonu o upravnom postupku proslijeđena drugostupanjskom tijelu na rješavanje. Stranka nije obustavila radove po primitku Rješenja što je zapisnički utvrđeno 16.08.2023. godine te joj je na dan 21.08.2023. godine izdano Rješenje o novčanoj kazni.", kratko su priopćili iz Grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike