KULTUROCID KAKAV SE NE PAMTI: / 'To je kao da provalite u zagrebačku katedralu i ispraznite riznicu. Iza ovoga ne stoje amateri'

Image
Foto: PIXSELL/Varaždinske vijesti

Na arheološkom lokalitetu u Jalžabetu, na položaju Bistričak, nalazi se jedinstveni lokalitet, odnosno jedan od najvećih prapovijesnih grobnih humaka u Europi.

12.9.2017.
14:24
PIXSELL/Varaždinske vijesti
VOYO logo

Iskapanja na vrijednom nalazištu trebala su uskoro početi, no lopovi su preduhitrili arheologe i sami prekopali, opljačkali i oštetili vrijedan lokalitet.

Dr. Saša Kovačević iz Instituta za arheologiju zgrožen je događajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Radi se o kriminalnom i kaznenom djelu kulturocida i o uništavanju hrvatske kulturne baštine. To je kao da provalite u zagrebačku katedralu i ispraznite riznicu", slikovito je opisao dr. Kovačević te istaknuo kako je lokalitet u Jalžabetu spomenik nulte kategorije koji je u posljednjih nekoliko godina dva puta oštećen, a sada i ozbiljnije", rekao je dr. Kovačević za Varaždinske vijesti.

"Na području sjeverne Hrvatske općenito se događa eksplozija ljudi s detektorima metala koji neovlašteno prikupljaju nalaze, ali i kopaju u potrazi za nalazima, a ovo je jedan od najdrastičnijih i najskandaloznijih primjera te vrste", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Galerija

Image

Jalžabet: Iskopan i opljačkan jedan od najvećih prapovijesnih grobnih humaka u Europi

Image

Jalžabet: Iskopan i opljačkan jedan od najvećih prapovijesnih grobnih humaka u Europi

Objasnio je kako je netko iskopao bunar širine tri metra, spustio ga 10 metara te opljačkao i oštetio tumul. Pojasnio je kako se ne radi o amaterskoj krađi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nisu mogle napraviti dvije osobe s lopatama, već je ovo trebala biti organizirana skupina koja je uklonila svu zemlju", kazao je te pozvao mještane da jave policiji ako imaju bilo kakva saznanja o sumnjivim osobama na lokalitetu.

Image
Image

Pozvao je sve institucije da odrade svoj posao i ljudima s detektorima metala stanu na kraj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Njihovo ponašanje preraslo je u divljanje bez kontrole. Ono što se ovdje dogodilo je moglo završiti i tragičnije. Primjerice, netko od mojih kolega je mogao propasti kroz improvizirano drveno okno i slomiti vrat. Dakle, radilo bi se o ubojstvu iz nehaja, a ovako se samo radi o ubojstvu kulturne baštine", upozorio je Kovačević.

Pozvao je sve koji vide nekoga da detektorom metala obilazi neke lokalitete, da odmah pozovu policiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo