na crnoj listi /

Kultura nezdravog života i loših navika: Hrvatska je među 'najnezdravijim' zemljama svijeta

Image
Foto: Thinkstock.com

Autori kao zanimljiv podatak ističu činjenicu da su Slovenci šesti najveći pušači na svijetu - u prosjeku svaki popuši 2637 cigareta svake godine

2.10.2017.
11:50
Thinkstock.com
VOYO logo

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), tzv. neprenosive bolesti glavni su uzrok smrti u svijetu.

To se odnosi na bolesti koje se mogu izbjeći i koje su vrlo često posljedica nezdravog načina života i loših navika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na temelju tih podataka britanski portal Clinic Compare načinio je popis zdravih i nezdravih zemalja. 

Analiza je pokazala da se Česi najmanje brinu o zdravom životu jer konzumiraju najveću količinu alkohola na svijetu (13,7 litara čistog alkohola godišnje), po konzumaciji duhana su na 11. mjestu na svijetu, dok je čak četvrtina Čeha pretila. Prema tim kriterijima oni su nacija koja vodi najnezdraviji život. Prema analiziranim zdravstvenim rizicima, Česi su smješteni ispred Rusije i Slovenije, a u načelu su najranjivije zemlje u istočnoj i jugoistočnoj Europi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrta je Bjelorusija, slijede Slovačka i Mađarska, a na sedmom je mjestu Hrvatska. Pozicije od osmog do desetog mjesta zauzeli su Poljska, Luksemburg te Litva i SAD (dijele deseto mjesto). Sjedinjene Američke Države tako visoko nisu podignuli ni duhan ni alkohol, nego takozvana fast food kultura, koja je građane SAD-a učinila jednom od najdebljih nacija svijeta. Čak 35 posto odrasle populacije tamo je klasificirano kao iznimno pretilo.

Autori kao zanimljiv podatak ističu činjenicu da su Slovenci šesti najveći pušači na svijetu - u prosjeku svaki popuši 2637 cigareta svake godine.

Osim ljestvice 'najnezdravijih zemalja', Clinic Compare je sastavio i onaj suprotni popis - najzdravijih zemalja za život, odnosno zemalja čiji stanovnici imaju osviještenu kulturu zdravog životnog stila. 

Najzdravija svjetska nacija Afganistan, a slijede Gvineja, država u zapadnoj Africi te još jedna afrička zemlja - Niger. Potom su mjesta zauzeli Nepal, Kongo, Eritreja, Malavi, Somalija, Mozambik i Etiopija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako imena na popisu vjerojatno mnoge iznenađuju, treba istaknuti kako su u većini od tih zemalja alkohol i duhan društveno neprihvatljivi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo