Kukuriku koalicija pukla na dva dijela

Zadnjih dana u strankama Kukuriku koalicije razmišlja se o mogućnosti da četveročlani savez u riječko-istarskoj, 8.

24.6.2011.
9:36
VOYO logo

U tom slučaju, pred birače bi vjerojatno izašla lista SDP-HNS kao jedna poluga saveza, te IDS-HSU kao druga poluga, ali moguće su i druge kombinacije.

Dogovor još nije postignut i zapravo je kombinacija stvar taktičke procjene u određenom trenutku, no strateški se svakako razmišlja da se savez u 8. jedinici podijeli u dvije liste kako bi se matematički nadigrali najveći suparnici – HDZ i Ladonja Plinija Cuccurina, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takvih razmišljanja najviše ima u SDP-u, iz jednostavnog razloga što bi zajednička Kukuriku lista najviše oduzela upravo – SDP-u. Naime, 8. jedinica je jedina gdje nastupa IDS, koji opravdano traži svoja tri saborska zastupnika (dakle, tri sigurna prolaza u Sabor), a u ovoj regiji i HSU i HNS smatraju opravdanim da dobiju barem jedan mandat – HSU zato jer iz Istre dolazi upravo njihov predsjednik Silvano Hrelja, a HNS zato jer su na prošlim izborima prešli prag u 8. jedinici, ali ih je oštetio D'Hont te na kraju nisu dobili zastupnika. Uz to, HNS sudjeluje u vlasti i u Gradu Rijeci i u PGŽ-u, gdje imaju dožupana i dogradonačelnika, te stoga smatraju da imaju pravo na jedan mandat.

Visokopozicionirani SDP-ovci iz ove regije procjenjuju da će HDZ vjerojatno osvojiti tri od 14 mjesta, jer je to njihov uobičajeni rezultat, a ovoga se puta kao novi konkurent, uz PGS, pojavila i Cuccurinova Ladonja, koja se po istraživanjima kreće oko praga od pet posto i ima realne šanse dobiti jednog zastupnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako bi IDS dobio tri, a HNS i HSU po jednog zastupnika, to bi značilo da SDP-u ostaje maksimalno šest mandata, a ako uđe Ladonja – samo pet, što bi zapravo bio poraz, a ne pobjeda objektivno najsnažnije stranke saveza.

S dvjema listama, smatraju, Kukuriku može osvojiti jedan mandat više, jer će se tada glasovi lijevog centra dijeliti u korist lijevog centra, a na štetu HDZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201103110132006 arti-201101270618006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo