zadržati zdravstvenu uslugu / Kujundžić: 'Ispada da bolnice ne znaju raditi, ali po cijenama HZZO-a ne mogu raditi'

Image
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Cijene po kojima HZZO plaća bolnicama usluge su manje nego u Sloveniji ili Austriji

30.10.2019.
17:03
Grgo Jelavić/Pixsell
VOYO logo

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u srijedu se osvrnuo na moguću promjenu cjenika bolničkih usluga te poručio da je bolnicama teško raditi po cijenama kojima im Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) plaća usluge.

Održiv sustav zahtijeva primjerene cijene

"Cijene po kojima HZZO plaća bolnicama usluge su u prosjeku dva do sedam puta manje nego što plaćaju osiguravajuća društva u Sloveniji, Austriji, Engleskoj. Uistinu je po tim cijenama bolnicama teško raditi. Nekada više potroše na materijal koji ugrade nego što dobiju za izvršeni posao", upozorio je ministar Kujundžić u izjavi za novinare prilikom dolaska na sjednicu užega kabineta Vlade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O tome treba dugoročno razgovarati, a ako želimo imati održiv sustav", tvrdi, "onda moraju i cijene biti primjerene."

"Stalno ispada da bolnice, uvjetno rečeno, ne znaju raditi, a po takvim cijenama ne mogu raditi", ocijenio je. Upitan tko će platiti veću cijenu, uzvratio je da ćemo svi zajedno platiti. 

"Svi se moramo pomiriti s time da trebamo zadržati zdravstvenu uslugu kakvu imamo u Hrvatskoj, ali da to za sobom povlači i ono što imaju drugi", rekao je i dodao da dok druge zemlje po stanovniku imaju tri do četiri tisuće eura, Hrvatska ima samo 800. Pojasnio je da nije rekao da se mora poskupiti, već tražiti rješenja za više novca. 

Što se tiče koalicijskih pregovora o plaćama učitelja, rekao je da ne zna kako teku pregovori te izrazio uvjerenje da razgovaraju mirno i argumentirano. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo