udruga roda u akciji /

Kujundžić dobio 400 potresnih svjedočanstava: 'Kreću inspekcije, anonimne prijave žena primio sam i ja'

Image
Foto: Vijesti.hr / Patrik Macek/PIXSELL

Na Facebook stranicu Roda stiglo je više stotina svjedočanstava s imenima i prezimenima

15.10.2018.
10:05
Vijesti.hr / Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Udruga RODA predaje u Ministarstvu zdravstva svjedočanstva žena koje su prošle postupak kiretaže (vađenja ostataka ploda iz maternice nakon spontanog pobačaja) bez ikakve anestezije ili su pak imale neugodnosti druge vrste na porodu te sličnim ginekološkim zahvatima. Skupljeno je 400 svjedočanstava.

Image

Ministarstvu zdravstva predana potresna svjedočanstva žena

Image

Ministarstvu zdravstva predana potresna svjedočanstva žena

"Ovo nije prvi put da govorimo o tome, ali se nadam da će biti zadnji i da se to neće ponoviti", rekla je predstavnica Rode. Javnosti je već puna kapa. Nadam se da će pritisak biti dovoljan da ovo izguramo do kraja. Ne smijemo dopustiti da se ovo događa našim kćerkama i unuka. - Nadamo se da će se uključiti sve relevantne institucije", dodali su iz udruge. Rekli su i da će zatražiti žurni sastanak s ministrom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo kreće s inspekcijama

"Uvažavamo primjedbe i provjerit ćemo sve podatke u svakom slučaju. Ono što je najpotrebnije hrvatskoj državi i hrvatskoj naciji su djeca i sve ćemo učiniti da trudnice i djeca budu zaštićeni. Bilo koja nepravilnost će se sankcionirati, nikoga nećemo štititi", rekao je Kujundžić novinarima nakon sastanka s predstavnicima Roda.

Najavio je da prve rezultate zdravstvene inspekcije, koja će krenuti u nadzor po bolnicama, očekuje za 10 do 20 dana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U nadzor će se ići kao i do sada, gdje god imamo konkretnu dojavu ići će se. Ono što ćemo posebice napraviti, to smo se dogovorili, jest informacija i edukacija trudnica, što sve mogu dobiti preko HZZO-a, kako ne bi dolazilo do zlouporaba", kazao je Kujundžić.

Pozvao je trudnice i druge pacijente da prijave nezakonite radnje te dodao kako će se u nadzor ići čim dobiju imena bolnica, liječnika i ordinacija, a inspekcija će izlaziti i po anonimnim prijavama.

"Neće se sve moći preko noći promijeniti, ali mislim da svi zajedno možemo sustavno mijenjati ako ćemo sankcionirati sve nepravilnosti koje se događaju", rekao je Kujundžić.

Komentirajući slučaj Mostove saborske zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić, čija je izjava o kiretaži bez anestezije u KBC-u Split pokrenula cijelu akciju, rekao je kako i među zdravstvenim djelatnicima može biti neprimjerenih ispada i to treba sankcionirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam odmah te noći odjurio u Split. Već ujutro sam imao sastanak s upravom bolnice, a nakon toga su oni imali sastanak sa stručnim vijećem i predstavnicima klinike, gdje je analiziran konkretan slučaj i oni su rekli o tome što imaju. Oni su to rekli i oni stoje iza toga, a za detalje trebate njih pitati", rekao je.

Udruga RODA je najavila da će na ponovni sastanak za desetak dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na Facebook stranicu Roda stiglo je više stotina svjedočanstava s imenima i prezimenima, a lavina rekacija i akcija udruge #prekinimošutnju krenula je nakon istupa saborske zastupnice Mosta Ivane Ninčević Lesandrić koja je u Saboru, u okviru rasprave o opozivu ministra zdravstva Milana Kujundžića, iznijela svoje strašno iskustvo s kiretažom iz splitskog KBC-a.     

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo