Upute migrantima /

Kroz Europu preko YouTubea: Internetom kruže snimke s uputama za ilegalne prolaske kroz Hrvatsku

Policija je u Istri i Lici privela krijumčare 72-oje migranata. Otkrivamo kako ilegalni migranti pokušaju prijeći Hrvatsku

17.8.2018.
19:04
VOYO logo

Nova uhićenja krijumčara migranata. Istarska i ličko-senjska policija jučer su u zasebnim akcijama uhitile tri strana državljana koji su prevozili čak 72-oje ilegalaca.

U Kapeli Koreničkoj, zaustavljen je kamion koji je vozio 32-godišnji Talijan. U tovarnom prostoru pronađeno je 59 migranata. Isti dan, buzetska policija na državnoj cesti u naselju Ročko Polje uhitila je dvojicu Španjolaca starih 39 i 30 godina, koji su u Hrvatsku u kamp kućici ilegalno prevezli 13 državljana Pakistana i Nepala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izvjestio je o novim brojkama o migranitima. Prema njima iz Bih je nestalo nekoliko tisuća migranata.

Podaci su jasni: od početka godine u BiH je ušlo čak 10 tisuća 800 ilegalnih migranata, a trenutno ondje boravi između 2 tisuće njih, što je znatno smanjenje u odnosu na srpanj. Mektić zapravo neizravno otkriva broj migranata koji su uspjeli ući u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno nam je potvrđeno da iz BiH u Hrvatsku svakodnevno ilegalno dolazi između 15 i 30 migranata. Snalaženje u Hrvatskoj im olakšava i snimka s detaljnim rutama za ilegalne prelaske koja kruži Internetom. 

Migrantima je u tom vodiču objašnjen svaki korak kako proći preko Balkana do Zapadne Europe. Takvih videa je desetak, koji trenutno kruže po YouTubeu. Videi prikazuje mape gdje se točno nalaze granični prijelazi, čak i po kojim cestama policija patrolira. Tutorijale su radili oni koji su tu rutu već prošli.

Kroz Europu preko Youtubea. Tako migranti koji žele ilegalno do zapadne Europe prolaze teške i nepristupačne terene. Videi na YouTubeu pokazuju kako iz Bosne i Hercegovine prijeći u Hrvatsku.

"Svi ljudi prelaze iz Bihaća do Plitvica. Iz grada Bugara se ide do hrvatske granice između granice i vojnog aerodroma Željava, kroz minsko polje. Navodno su mine uklonjene", objašnjava nam sugovornik koji je prošao tu rutu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Objašnjava se u detalje, svaka lokacija, od ceste, makadama do šuma. "Stigli smo do Plitvica gdje su bili psi i ovce. Nažalost, psi su nas razotkrili. Poslije toga prijatelj je otišao po automobil, taxi, koji nas je povezao. Policija nas je slučajno otkrila 7 kilometara prije Zagreba."

Na YouTubeu je objašnjena cijela ruta, još od Grčke prema Albaniji, Crnoj Gori pa sve do BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"S mišem vam upravo pokazujem granični prijelaz Grčke i Albanije. Tu je asfaltirana cesta na kojoj se nalazi benzinska postaja. Svi koj idu od Grčke do Albanije i žele si olakšati, uzimaju taksi do Kriste Lobigija."

Za dalje postoje detaljne upute, a dio rute treba se treba prehodati. "Svjetla ne smijete koristiti, a čim prijeđete granicu, na sigurnom ste i niste u opasnosti od grčke policije. Nastavljte hodati, ali bez svjetala i u tišini dok ne dođete do ovog makadama. Na ovom makadamskom putu vozi policija. Nemojte ulaziti u grad i čuvajte se mjseta gdje čujete da psi laju. 

Iako taksisti olakšavaju kretanje migrantima, oni imaju malo povjerenja u njih. Moraju provjeravati je li nakon vožnje taksist pozvao policiju.

"Nemojte odmarati i ništa uzimati s poda. Ja sam tamo podigao granu i ispod nje je bio škorpion koji me ugrizao. Nastavljajte dalje putem koji sam označio, ali isključivo s lijeve strane. Graničnom prijelazu s Crnom gorom se nemojte približavati jer tamo je policija. "

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dašak slobode osjeti se, izgleda, u Albaniji. Ondje imaju nekoliko opcija. Pješačiti ili se prijaviti policiji koja će ih registrirati i odvesti u Tiranu. Nakon toga mogu nastaviti svoj put prema Crnoj Gori.

"Ovo je neimenovana cesta i ovdje je policija. Nastavite kako sam vam označio. Doći ćete do pruge i uz prugu hodajte dok ne dođete do sela. Prije nego uđete u mjesto, presvucite se i dotjerajte kako bi mislili da ste turisti. Put do grada nastavite taksijem", pokazuje nam sugovornik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bosni i Hercegovini već su svjesni da je do Slovenije ostalo 250 kilometara, ali taj je put možda i najteži.

"Od BiH do Slovenije je najteži put koji sam prošao u životu. Hodao sam kroz šume 250 kilometara. Toliko je mračno da ne vidiš prst pred nosom. Kad dođete do glavne ceste u Hrvatskoj, čekate 8 sati ujutro zbog smjene policije. Onda prelazite cestu i nastavljate put do Plitvičkih jezera. Čuvajte se pasa jer laju bez prestanka." 

Svaki od ovih tutorijala ima i po nekoliko tisuća pregleda, a radili su ih oni koji su tu rutu već prošli.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo