PAZI, ILICA 73! / Krov povijesne zgrade prijeti urušavanjem na žilu kucavicu: Iseljeni stanari se još uvijek bore s birokracijom

Image
Foto: Screenshot: Google Maps

Krov na zgradi u Ilici 73 prijeti urušavanjem, a stanari su ostali bez grijanja i bore se s birokracijom

29.7.2021.
12:47
Screenshot: Google Maps
VOYO logo

Pitanje je vremena kad će se krovište urušiti i pasti na cestu, upozoravaju stanari Ilice 73, čija je zgrada teško stradala u potresu i označena je crvenom naljepnicom. Naime, greda koja nosi čitavo krovište zgrade iz 1899. koja se nalazi na samom Britanskom trgu puknula je, ali još drži. Samo je pitanje dokad.

Image
MIRKA JOZIĆ KOMENTIRALA OPTUŽBE /

'Glupost je da se odugovlačilo s obnovom kako bi neke privatne tvrtke dobile posao'

Image
MIRKA JOZIĆ KOMENTIRALA OPTUŽBE /

'Glupost je da se odugovlačilo s obnovom kako bi neke privatne tvrtke dobile posao'

"Kad se dogodio potres većina dimnjaka se urušila u zgradu, točnije pet ih se srušilo u prvom, a jedan u drugom potresu. Jedan od njih je oštetio kameno stubište, a osim dimnjaka pao je dio zapadnog zabata", nabraja za Jutarnji svu štetu predstavnik stanara Saša Đukanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godina dana za projekt

Urušeni dimnjaci i otvoreno krovište predstavljali su opasnost za cijelu zgradu. Stanari su htjeli izvesti sanaciju, ali mnoge su ih tvrtke odbile zbog "kompliciranog projekta". Sam projekt, odnosno plan obnove je napravila tvrtka Fabrika Arhitekti. No, i njima je trebala godina dana zbog komplicirane birokracije oko obnove zgrade od povijesnog značaja. Stanari sad, pak, imaju drugi problem.

"Projekt je završen, ali naći izvođača je vrlo teško. Slali smo zamolbe na razna mjesta, ali nismo dobili povratne odgovore, osim od velikih kompanija koje smatraju projekt premalim i prekompliciranim. Tri tvrtke su pristale raditi na projektu. Čim smo ih dobili, počeli smo skupljati potpise za kredit. Strah nas je jedino da ne dobijemo kredit, jer smo čuli da zgrada preko puta isto ima poteškoća s dobivanjem kredita", govori predstavnik stanara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skelom protiv krovišta

On procjenjuje radove na najmanje 4,7 milijuna kuna, a pribojava se mogućih dodatnih troškova koji bi se mogli pojaviti tijekom sanacije. Predstavnik stanara tvrdi da su zgradu htjeli obnoviti i prije potresa, ali nisu mogli naći izvođače. Smatra da ih je općenito teško naći u Hrvatskoj, kao i boriti se s birokracijom, zbog čega se sve i oteglo.

Većina stanara Ilice 73 iselila je zbog velike štete u stanovima. Ostali nemaju grijanje, što će biti problem na zimu ako projekt ne bude dovršen. Dotad prolaznicima, automobilima i tramvajima prijeti pad krovišta. Postavljena je samo skela, za koju je upitno može li izdržati nalet građevinskog materijala s krova. Za to su stanari dali novac iz vlastitih džepova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo