FALI NAM 20.000 SEZONACA / Sindikati ne žele radnike iz drugih zemalja, traže lovu za firme: 'Ove sezone je kulminiralo'

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Dok nam nedostaje radne snage, na burzi u Hrvatskoj imamo gotovo 130.000 ljudi

24.7.2021.
9:23
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Procjene su da Hrvatskoj nedostaje 20 tisuća sezonskih radnika, Marina Cvitić, predsjednica Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, ističe za HRT da ih nedostaje u svim poslovima, bilo da je riječ o niže složenim ili više složnim poslova.

"Ove sezone je samo kulminiralo. A kulminiralo je zbog toga jer veliki broj sezonskih radnika nije mogao čekati poziv za zapošljavanje. Poslodavci isto tako, s druge strane, nisu mogli pozvati radnike na rad jer nisu znali kad će se otvoriti granice, odnosno kad će početi normalni turizam", rekla je Cvitić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TRAŽE SE KUHARI, KONOBARI... /

U Hrvatsku stižu radnici iz Srbije: Voditelj restorana objasnio zašto se rado odlučuju baš za 'sezonce' iz te zemlje

Image
TRAŽE SE KUHARI, KONOBARI... /

U Hrvatsku stižu radnici iz Srbije: Voditelj restorana objasnio zašto se rado odlučuju baš za 'sezonce' iz te zemlje

Što je rješenje problema?

Cvitić smatra da je rješenje problema sezonskih radnika dugoročno donošenje mjera od strane Vlade tako da se osiguraju potpore turističkim poslodavcima sve dok oni ne dosegnu jedan određeni nivo poslovanja u odnosu na 2019.

"Istovremeno mi moramo govoriti veće plaće za sve radnike u turizmu jer nama se dešava da ne odlaze samo sezonski radnici, nego odlaze i stalni radnici. Jer u ovih 17 mjeseci koliko traje korona, stalni radnici nisu dobili niti 7 punih plaća koje su inače dobivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijelo ovo vrijeme mi se trudimo da nekako osiguramo kontinuitet rada i da radnici ne dobivaju otkaz, međutim značajno su primanja smanjena i to je okidač da mnogi radnici odlaze negdje drugdje raditi gdje će imati veću plaću", naglasila je.

Rješenje nije uvozna radna snaga

Apsurdno je da nam nedostaje radne snage a na burzi u Hrvatskoj imamo gotovo 130.000 ljudi. Ističe da je početak ove godine obilježilo veliko kompliciranje MUP-a te su se morali provjeravati svi podaci, ali sad je i to malo olakšano.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međutim, nama nije rješenje uvozna radna snaga. Nama rješenje mora biti domaća radna snaga jer mi u ovom momentu imamo iz svih krajeva svijeta. Imamo iz Moldavije, Argentine, Nepala, Albanije, Ukrajine. To nije rješenje. Ti ljudi ne znaju naš jezik, našu kulturu i prije svega oni nisu naučili raditi taj posao", naglasila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo