KRONIČNO NAM FALI LIJEČNIKA, A ONI NJIMA OVAKO: / Dižu im cijenu najma i do 300 posto; 'Gaze nas kako stignu i tjeraju da ratujemo s pacijentima'

Image
Foto: Ilustracija: Nikola Čutuk/PIXSELL

Dvije liječnice smatraju kako novi potez Županije neće pridonijeti dolasku novih liječnika u županiju u kojoj ih već kronično nedostaje, a dio njih će i u mirovinu

28.8.2019.
11:41
Ilustracija: Nikola Čutuk/PIXSELL
VOYO logo

U Vukovarsko-srijemskoj županiji nedostaje obiteljskih liječnika, a neke ordinacije su godinama prazne. Unatoč tome Županija je prošloga mjeseca odlučila podići cijene najma ordinacija. Prema novom cjeniku, neki će liječnici najam plaćati i trostruko više nego prije, piše 24sata.

Doktorica Ljiljana Arnautalić radi kao liječnica u županjskom Domu zdravlja već 24 godine. Najam svoje ordinacije je prema koncesiji dosad plaćala 1562 kune, a sad će morati izdvojiti 4500 kuna. Rečeno joj je i da će morati plaćati najam čekaonice po kvadratu, ali i sterilizator koji je u vlasništvu Doma zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spast će na dvoje liječnika

"Pola Županje je iselilo, i ostali su stari, bolesni i nemoćni. Sa štitnjačom svi imaju problema, a trenutačno među pacijentima imam čak tri mlade djevojke s karcinomom dojke. To je cijena života ovdje. Mi smo se školovali da pomažemo ljudima i da radimo javnozdravstvenu djelatnost, a na kraju nas gaze kako stignu, kažnjavaju i tjeraju da ratujemo s pacijentima kroz one razne zakonske obveze prijavljivanja", kaže Arnautalić dodajući da na području Županje nedostaje sedmero liječnika i da nitko ne želi doći raditi.

Kaže kako bi oni koji bi došli raditi u Županju, nakon godinu dana nestali. Mlade liječnike obiteljska medicina ne zanima, a u sljedećih pet godina situacija će biti još gora. Naime, uz sedmero liječnika koji sad nedostaju, u mirovinu će otići još četiri liječnice, pa će o pacijentima u Županji skrbiti samo doktorica Arnautalić i njezin kolega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
LIJEČNIČKA KOMORA: /

'Stanje sa zdravstvenim kadrom je svaki dan sve teže, a odbijanje povećanja plaća je degradirajuće'

Image
LIJEČNIČKA KOMORA: /

'Stanje sa zdravstvenim kadrom je svaki dan sve teže, a odbijanje povećanja plaća je degradirajuće'

Nezasitna županijska rupa

Političari, uz povećanje plaća u zdravstvu, često govore i o mjerama za dovođenje liječnika u ruralne krajeve. No, u praksi se događa suprotno.

"Mnogi kolege s područja županije su već najavili da će izaći iz svojih prostora u domovima zdravlja i kažu da će radije dići kredite i plaćati nešto što će njima ostati, nego da trpaju u nezasitnu županijsku rupu. Vinkovačka bolnica je u dugovima, kao i dom zdravlja, i mislim da županija preko naših leđa želi namaknuti novac za te dugove. Umjesto da stimuliraju dom zdravlja da uvede nove usluge i dijagnostičke postupke te tako od HZZO-a namakne novac za svoje poslovanje, čelni ljudi to žele iscijediti od nas doktora koji uredno plaćamo svoje obveze", tvrdi doktorica Ljiljana Ćenan iz Ivankova, koja se brine o 1700 pacijenata, a najam joj je povećan za 1000 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovaraju za poslovanje ustanova

Iz Županije, pak, tvrde kako aktivno razrađuju modele za poticanje dolaska novih i ostanka postojećih liječnika. No, ističu i drugu stranu priče.

"Vukovarsko-srijemska županija aktivno razrađuje modele kojima bi se potaknuo dolazak novih i ostanak postojećih liječnika. S druge strane, Županija jednako tako mora brinuti za poslovanje domova zdravlja kojima je osnivač, time i za sve zaposlenike domova zdravlja i njihove obitelji, jer prema sadašnjem modelu financiranja osnivač zdravstvene ustanove solidarno i neograničeno odgovara za njeno poslovanje", kažu u Županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike