KRIZA UDARILA HRVATE TAMO GDJE SE NITKO NIJE NADAO: / Broj korisnika mobitela manji je za gotovo broj Zagrepčana

Image

Kriza je građane udarila i tamo gdje se činilo da neće tako lako: u Hrvatskoj nije bilo nikad manje vlasnika mobitela i fiksnih telefonskih priključaka!

1.9.2016.
7:45
VOYO logo

Prema podacima Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) u prvom kvartalu ove godine vlasnika mobitela bilo je 4,37 milijuna, a vlasnika fiksnih priključaka 1,4 milijuna. U pola desetljeća broj korisnika mobitela manji je za 739 tisuća, što je gotovo broj stanovnika Zagreba, piše Slobodna Dalmacija.

Sve popularnije aplikacije za besplatne razgovore

No, budući da je komunikacija neminovna, građani nastoje uštedjeti što je više moguće. Stoga se sve više okreću računalima i internetskim komunikacijama poput Vibera, WhatsAppa, Skypea i ostalih aplikacija putem kojih besplatno razgovaraju, šalju SMS-ove i fotografije. Neki se čak posve odriču i mobitela i fiksne telefonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podaci HAKOM-a također kažu da je na godišnjoj razini, u odnosu na prvi lanjski kvartal, mobitela manje za 0,44 posto, a fiksnih priključaka za 3,2 posto. Njihov broj se iz kvartala u kvartal polako, ali sigurno smanjuje.

Na to vjerojatno utječu i ovrhe jer je, piše splitski dnevnik, telekomunikacijski sektor polovicom ove godine blokirao račune građana na 1,05 milijardi kuna zbog neplaćenih računa, dok su prije godinu dana dugovali 894 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŠTA SE ČEKA? /

Predlažemo 10 tehnologija kojih se trebamo riješiti što je prije moguće

Image
ŠTA SE ČEKA? /

Predlažemo 10 tehnologija kojih se trebamo riješiti što je prije moguće

Image
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Image
Foto: Duško Marušić/PIXSELL

Skoro 2 milijuna mobitela manje nego 2010.

Godine 2010. bilo je 6,4 milijuna korisnika mobilnih telefona, a 2008. 5,88 milijuna, no usporedbe s današnjim brojkama nisu uputne jer je HAKOM od 2011. promijenio metodologiju, pa korisnicima usluga u pokretnoj telefoniji smatra samo one koji imaju preplatu ili su jednom u 90 dana na svoj prepaid broj uplatili bon.

A te 2011. korisnika mobitela bilo je 5,11 milijuna i otada svake godine broj korisnika je sve manji. Isto je i s fiksnim telefonskim priključcima kojih je 2011. bilo 1,6 milijuna, dok ih je danas 192 tisuće manje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, piše Slobodna Dalmacija, korisnici danas gledaju svaku kunu nastojeći pronaći najpovoljnije opcije. Tomu svjedoči i podatak HAKOM-a o broju prenesenih brojeva: na koncu ovogodišnjeg prvog tromjesečja ukupno je bilo preneseno 1,25 milijuna brojeva u fiksnim mrežama što je 10,8 posto više no u istom lanjskom kvartalu, dok je bilo 2,1 milijun prenesenih mobilnih brojeva, odnosno 0,28 posto više no prije godinu dana.

Prihodi operatera lani pali za 13 posto

Građani manje telefoniraju i putem fiksnih telefona - lani ukupno 2,4 milijarde minuta što je 10 posto manje nego pretprošle godine. Lani se u Hravtskoj slalo i manje SMS-ova i MMS-ova. Lani je poslano 2,9 milijardi SMS-ova ili devet posto manje nego godinu dana ranije, dok je MMS-ova poslano 17,6 milijuna ili 12 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom svega, prihodi operatera lani su u odnosu na prijašnju godinu pali za 13 posto, na 4,2 milijarde kuna.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo

Još iz rubrike