U RH NOVIH 77 ZARAŽENIH: / U Splitsko-dalmatinskoj od jutros 10 novih slučajeva; Capak otkrio dokad bi mogle trajati mjere

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Dok se svijet i dalje bori s pandemijom koronavirusa, u žarištu epidemije Wuhanu do nedjelje nije zabilježila niti jedan novi slučaj zaraze šest dana zaredom

30.3.2020.
7:18
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo
  • U Hrvatskoj je prema najnovijim podacima 790 oboljelih, 64 izliječenih i 6 umrlih od koronavirusa.
  • 26 osoba se nalazi na respiratoru
  • U svijetu 687.905 osoba je zaraženo, 146.319 je izliječeno, a preminulo je 31.771

Pratite događanja:

Njujorški guverner: Dođite i pomozite

23:19 Njujorški guverner Andrew Cuomo pozvao je u ponedjeljak američke zdravstvene radnike iz drugih država da dođu i pomognu njegovoj, gdje je već više od 66 tisuća zaraženih koronavirusom.

U nedjelju je 1218 Njujorčana umrlo od virusa, 300 više nego dan prije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molim zdravstvene profesionalce iz cijele zemlje, ako nemate krizu u svojoj zajednici, dođite i pomozite nam", rekao je Cuomo na tiskovnoj konferenciji.

Kazao je da njujorški liječnici i sestre trebaju predah i kazao je da će "vratiti uslugu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što se događa u New Yorku nije anomalija", rekao je i upozorio da se slični scenariji mogu očekivati i drugdje.

"Brojevi su zapanjujući.. Izgubili smo više od tisuću Njujorčana", rekao je Cuomo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, u New York je uplovila ploveća vojna bolnica s 1000 kreveta, USNS Comfort, kako bi olakšala pritisak na bolnice zbog priljeva oboljelih od koronavirusa.

Gradske bolnnice preplavljene su oboljelima pa je u Central Parku podignuta i jedna poljska bolnica sa 68 kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države su zemlja s najviše zaraženih u svijetu, više od 150 tisuća, a gotovo pola ih je u New Yorku.

"U gradu je ratna atmosfera", kazao je gradonačelnik Bil de Blasio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki dužnosnici pozivaju građane da ostanu u svojim domovima i poštuju ostaje mjere uvedene s namjerom suzbijanja zaraze.

"Ako napravimo stvari gotovo savršeno, mogli bismo imati između 100 tisuća i 200 tisuća mrtvih", kazala je doktorica Deborah Birx, koordinatorica krizne skupine Bijele kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je to izgovorila, napominje Reuters, čini se da je sugerirala da bi to mogao biti donji prag, a ne gornji.

Rimski vikar, kardinal De Donatis zaražen koronavirusom

22:47 Kardinal Angelo De Donatis, koji upravlja Rimskom biskupijom u papino ime, zaražen je koronavirusom, objavio je u ponedjeljak navečer Rimski vikarijat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kardinal ima temperaturu, ali je njegovo opće stanje dobro i prima antiviralnu terapija", priopćeno je. De Donatis (66) smješten je u rimsku bolnicu Gemelli.

Papa Franjo je rimski biskup, ali u njegovo ime biskupijom upravlja generalni vikar, kojemu je sjedište u bazilici svetog Ivana Lateranskog. De Donatis je na tom položaju od 2015. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vatikanu je dosad zabilježeno šest slučajeva zaraze koronavirusom.

Oko Franje se održava strog sanitarni kordon pa niti on niti bilo tko od njegovih najbližih suradnika u Vatikanu nisu među njima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Federacija BiH smješta prekršitelje u prisilnu izolaciju

22:11 Vlasti Federacije BiH u ponedjeljak su odlučile da će se prekršitelji samoizolacije smještati u prinudnu izolaciju kako bi se smanjila opasnosti od širenja koronavirusa.

Zapovjednica stožera civilne zaštite Jelka Miličević naložila je da svi županijski i gradski stožeri trebaju osigurati objekte u koje bi prekršitelji bili pod nadzorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva tako privedena osoba je u Kiseljaku i smještena u gradsku dvoranu.

Ukupno je u BiH više od 36.000 ljudi kojima je određena izolacija zbog opasnosti od širenja koronavirusa, dok su izrečene sankcije za 250 osoba jer nisu poštovali tu mjeru. Najviše pih je s područja Sarajevske i Tuzlanske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti Republike Srpske ranije su najavile da će objaviti imena osoba koje se nalaze u samoizolaciji jer su bile u kontaktu sa zaraženima od koronavirusa ili su pak stigle iz inozemstva. To su već učinile vlasti u Hercegbosanskoj županiji objavljujući identiet više od 250 osoba kojima je određena samoizoalcija.

BIH je do ponedjeljka zabilježila 358 zaraženih i devetero umrlih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Erdogan: Turska mora nastaviti proizvoditi usprkos koronavirusu

22:10 Turska mora nastaviti proizvoditi tijekom pandemije koronavirusa kako bi održala izvoz i opskrbu ključnjim potrepštinama, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Tayyip Erdogan dok je broj slučajeva u njegovoj državi prešao 10 tisuća.

Ankara je uvela stroge mjere ograničavanja društvenih kontakata kako bi spriječila širenje virusa. Prvi slučaj u Turskoj zabilježen je prije tri tjedna, a vlada do danas nije građanima naredila da ostanu kod kuće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Broj potvrđenih slučajeva u ponedjeljak je narastao na 10.827, objavio je ministar zdravstva Fahrettin Koca. Preminulo je 168 ljudi.

Biogradska bolnica spremna za COVID-19 pozitivne pacijente

21: 09 Specijalna bolnica za ortopediju Biograd spremna je za epidemiju COVID-19 i oboljelim pacijentima pružiti najbolju moguću skrb, a sve resurse uložiti u obustavu širenja zaraze kronavirusom, priopćio je u ponedjeljak njezin ravnatelj Andrija Marcelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje sugrađane je pozvao da se pridržavaju uputa nadležnih tijela.

U Specijalnoj bolnici za ortopediju Biograd u tijeku je proces prenamjene kako bi mogla imati primarnu ulogu u borbi protiv epidemije koronavirusa i ekipiranje kadra koji će svakodnevno brinuti o stanju COVID-19 pozitivnih pacijenata, dodao je Marcelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je rad bolnice nakratko prekinut kako bi se opremile i pažljivo dezinficirale sve njezine prostorije, a zaposlenici mogli pripremiti za prihvat prvih pacijenata s okolnog područja.

Pripreme za prihvat pacijenata su detaljne, a sve u cilju pružanja najbolje medicinske skrbi oboljelim pacijentima, istaknuo je ravnatelj Marcelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zahvalio je svim djelatnicima Specijalna bolnica za ortopediju Biograd, koji su, naveo je, u posebno zahtjevnim okolnostima pokazali požrtvovnost, odgovornost, skromnost i spremnost na neupitnu podršku svima kojima zatreba liječnička pomoć.

Najmrtonosniji dan u Francuskoj, prijeđena granica od 3000 umrlih

21:05 U ponedjeljak je u Francuskoj prijeđena granica od 3000 umrlih od koronavirusa sa 418 slučajeva samo u posljednjih 24 sata, najviše u jednom danu od početka epidemije, objavila je vlada.

Broj umrlih od 1. ožujka skočio je 16 posto na 3024, a broj pacijenata na intenzivnoj skrbi više od deset posto na 5107 nakon dva dana pada.

Ukupan broj hospitaliziranih je gotovo 21.000 (ili 1592 više nego u nedjelju), među kojima veliki priljev teških slučajeva na reanimaciji (424) gdje je do sada primljeno 5056 pacijenata.

Gneralni direktor francuskih zdravstvenih službi (DGS) Jérôme Salomon objavio je bitno veći broj od 5107 hospitaliziranih pacijenata na reanimaciji, ili 75 više u 24 sata.

"To su pacijenti s respiratornim problemima ili pate od nekog drugog zatajenja", precizirao je. Među tim pacijentima 34 posto ih je mlađih od 60 godina, a 64 oboljelih imaju manje od 30 godina.

U parškoj regiji Ile-de-France, koja je sada najpogođenija i očekuje vrhuac ovog tjedna, 954 umrlih je zabilježeno u bolnicama (+147) i 1792 je na reaniaciji (+124). Hospitalizirano je 597 pacijenata kojih sada ukupno ima 7689.

Vukovar: Županija utrošila pola milijuna kuna za sprječavanje zaraze

20:25 Vukovarsko srijemska županija je do sada u sprječavanju širenja zaraze koronavirusom iz svog proračuna pomogla nabaviti zaštitnu opremu svim gradskim i općinskim stožerima Civilne zaštite, i svim žurnim službama, utrošivši oko 500.000 kuna.

Od toga samo za zaštitne maske za zdravstveno osoblje izdvojeno je oko 238. 000 kuna.

Županijski Stožer CZ je osigurao rad tri ambulante pri domovima zdravlja Vinkovci, Vukovar i Županja sa izdvojenim radom za potencijalnu sumnju na koronavirus, od 0 do 24 sata. Organiziran je i rad sustava zdravstva u dijelu davanja propusnica, naveli su u ponedjeljak iz Stožera.

U suradnji sa županijskim Upravnim odjelom za poljoprivredu osiguran je sustav kako bi OPG-ovi što kvalitetnije funkcionirali u nastalim uvjetima epidemije.

Domovina za starije i nemoćne na području županije izdane su precizne upute te je osigurano njihovo funkcioniranje uz maksimalne mjere opreza.

Za strane državljanje koji su se zatekli na području županije kao i za vozače kamiona koji su izdvojeni iz konvoja ili su kao pojedinačni na utovaru ili istovaru, osigurana je karantena.

Također vukovarsko-srijemski županijski Stožer daje redovite odgovore i tumačenja koja dolaze na mail ili telefoni i prati rad lokalnih stožera, a dostupan je od 0 do 24 sata, na e-mail adresi: cz.vusz@vusz.hr i na broju mobitela: 099 267 6435.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sada je koronavirusom zaraženo ukupno 10 osoba od kojih je pet hospitalizirano, dok se u samoizolaciji nalazi 780 osoba.

Sisak: Zdravstvene ustanove u županiji imat će dovoljno zaštitne opreme

20:23 Zdravstvenim ustanovama na području Sisačko-moslovačke županije dostavljena je zaštitna oprema iz kontigenta koji je dopremljen iz Kine, a župan Ivo Žinić tvrdi kako će nakon ove dostave zdravstvene ustanove u županiji imati dovoljne količine opreme.

Župan Žinić pozvao je sve koji doniraju zaštitnu opremu da to učine preko županijskog Stožera civilne zaštite, kako bi se izbjeglo djelovanje izvan sustava.

Ponovo je apelirao na građane da poštuju odluke Stožera, a povoljnom je ocijenio trenutnu situaciju vezanu uz zarazu u županiji, u kojoj je virus zasad potvrđen za 14 osoba i taj broj stagnira,

Načelnik županijskog Stožera Roman Rosavec precizirao je kako je zdravstvenim ustanovama u županiji ukupno dopremljeno 24.000 kirurških maski 4600 maski FFP2, 10.000 zaštitnih rukavica, 650 zaštitnih ogrtača, 340 zaštitnih naočala te 400 litara tekućine za dezinfekciju.

Virovitica: Prijavljeno pet osoba zbog širenja lažnih vijesti o koronavirusu

20.20 Pet osoba iz Virovitičko-podravske županije prijavljeno je zbog širenja lažnih vijesti o epidemiji koranavirusa na društvenim mrežama, potvrdio je u ponedjeljak Hini načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marijo Klement.

Optužne prijedloge pokrenula je Policijska uprava virovitičko-podravska, sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, za što će petero osoba biti privedeno sucu za prekršaje, rekao je Klement.

Osobe protiv kojih su pokrenuti optužni prijedlozi, na društvenim su mrežama i komentarima ispod tekstova na portalima objavljivali potpuno nepotvrđene informacije o epidemiji, broju testiranih i broju zaraženih na području Virovitičko-podravske županije, dodao je.

„Pisali su da nam netko brani da objavimo točne podatke i da je virus prisutan u našoj županiji, a da se o tome šuti te da se uzima mali broj uzoraka“, objasnio je Klement.

Brojne komentare u sumnju vjerodostojnosti podatka prema kojima u Virovitičkoj-podravskoj županiji nema pozitivnih na korona virus i broju uzimanja uzoraka, komentirao je i ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo 'Sveti Rok', dr. Miroslav Venus.

„Moram iskazati svoje osobno i profesionalno razočarenje u postupke nekih kolega, a posebno laika jer šire objede i zlonamjerne priče koje me vrijeđaju kao epidemiologa. Postupak i broj uzimanja uzoraka provodili smo temeljem protokola koji je napravio Hrvatski zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) na preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i europskog CDC-a. One su se mijenjale kao što su se i ostale stvari tijekom vremena mijenjale. Svaku potencijalnu osobu koja bi mogla biti pozitivna na koronavirus, profesionalno i odgovorno smo uzimali,, uzimamo i uzimat ćemo“, rekao je Venus.

Usporedio je podatke o broju uzetih uzoraka s drugim županijama.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji novooboljela osoba, ukupno 11

20:15 U Vukovarsko-srijemskoj županiji je još jedna oboljela osoba od koronavirusa, a ukupno je do sada jedanaestero zaraženih, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite.

Novozaražena osoba je s područja Nuštra pokraj Vinkovaca.

Sindikat policije Hrvatske pozvao građane da izbjegavaju konfrontacije s policajcima

20:03 Sindikat policije Hrvatske u ponedjeljak je, dan nakon incidenta na splitskim Bačvicama pozvao građane da poslušaju upute policajaca na otvorenom prostoru u slučaju da od njih zatraže razilaženje i da izbjegavaju konfrontacije jer se time može pogodovati prenošenju zaraze.

Brojni građani koji su se prošlih dana šetali i rekreirali na popularnim lokacijama u gradovima možda formalno nisu pristizali u skupinama do pet osoba, ali je dolazilo do velikih koncentracija ljudi na ograničenom području, priopćio je Sindikat policije.

Ističe kako to nije u skladu s preporukama i odlukama važnima za očuvanje javnog zdravlja u vrijeme epidemije koronavirusa.

Sindikat je apelirao na hrvatske građane da se ne dovode u takve situacije, te ih je pozvao da poslušaju nalog policijskog službenika u slučaju da na terenu procjeni kako je došlo do kršenja propisa strogog ograničavanja zadržavanja na javnim mjestima i zatraži od njih razilaženje.

„Nikakve konfrontacije i prepirke s policajcima u takvim situacijama nisu dobrodošle, tim više što se na taj način može pogodovati prenošenju zaraze, budući da je poznato kako i naizgled zdrave osobe bez simptoma mogu biti prenositelji“, poručili su iz sindikata.

Sindikat policije Hrvatske napominje da podržava postupanje policajaca u okviru zakonskih ovlasti u ovakvim situacijama, a građani koji smatraju da im je povrijeđeno neko pravo uvijek mogu podnijeti pritužbu sukladno Zakonu o policiji.

U Splitu su zbog narušavanja javnog reda i mira privedene dvije žene i jedan muškarac iz skupine koja se u nedjelju prijepodne, suprotno strogom ograničenju socijalnih kontakata uslijed epidemije, okupila na splitskim Bačvicama te su pozivali i druge građane da ne pridržavaju tu mjeru.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio je da će unutarnja kontrola ispitati postupanje policijskih službenika na splitskim Bačvicama.

„Policija ima unutarnje kontrole u slučaju eventualnih suspektnih postupanja policijskih službenika. Sve će se ispitati", istaknuo je Božinović te poručio građanima da se mogu osloniti na policiju koja nadzire provedbu mjera i upozorava građane pri većim okupljanjima. "Ne zato da bi trenirala strogoću nego zbog svih nas", poručio je.

EU daje zapadnom Balkanu 38 milijuna eura za medicinsku opremu

19:00 Europska komsija je u ponedjeljak odlučila dodijeliti zemljama zapadnog Balkana 38 milijuna eura pomoći za zaštitnu opremu i medicinske uređaje kako bi im olakšala suočavanje s pandemijom koronavirusa.

Za Albaniju i Sjevernu Makedoniju namijenjeno je po 4 milijuna eura, za Bosnu i Hercegovinu, 7 milijuna, Crnu Goru tri milijuna, Kosovo, pet milijuna i Srbiju 15 milijuna eura.

Ta su sredstva namijenjena za nabavu respiratora, laboratorijskih kompleta, maski, zaštitnih naočala i zaštitnih kombinezona.

Danska razmišlja o postupnom olakšavanju mjera nakon Uskrsa

18:35 Danska bi nakon Uskrsa mogla postupno olakšavati mjere uvedene zbog koronavirusa, ako brojke novozaraženih i smrtnih slučajeva ostanu stabilne, rekla je u ponedjeljak premijerka Mette Frederiksen.

"Ako ćemo u sljedeća dva tjedna i preko Uskrsa biti zajedno na način da smo odvojeni, i ako brojke ostanu stabilne kroz sljedeća dva tjedna, tada će vlada ponovno početi postupno, tiho i kontrolirano otvarati naše društvo, nakon Uskrsa", rekla je Frederiksen na konferenciji za novinare.

Danska ima 2733 zaražena i 77 smrtnih slučajeva do ponedjeljka poslije podne.

Ta je zemlja ograničila javna okupljanja na do deset ljudi i zatvorila škole, fakultete, vrtiće, restorane, kafiće, knjižnice, teretane i frizerske salone.

Danska je zatvorila svoje granice i propušta samo one koji isporučuju robu.

U New York stigla ploveća bolnica s 1000 kreveta

18:27 Ploveća vojna bolnica s 1000 kreveta, USNS Comfort, stigla je u ponedjeljak ujutro u New York gdje će olakšati pritisak na bolnice zbog priljeva oboljelih od koronavirusa.

Brod sa 1200 liječnika i ostalog osoblja te dvanaest 12 operacijih dvorana primat će na intenzivnu njegu bolesnike koji nisu zahvaćeni virusom, kako bi omogućili bolnicama da se koncentriraju na Covid-19.

U Italiji u posljednjih 24 sata umrlo 812 osoba

18:23 U posljednja 24 sata u Italiji je od COVIDA-19 umrlo 812 osoba. Novozaraženih je 4050, što je dosta manje od jurašnjeg broja od 5217 oboljelih.

Tri nove žrtve koronavirusa u Srbiji u 24 sata, dosad 785 zaraženih

18:13 U Srbiji je od početka epidemije 6. ožujka do ponedjeljka u 15 sati preminulo 16 pacijenata povezanih sa zarazom koronavirusom, a potvrđena su i nova 44 slučaja dnevno te je ukupno 785 zaraženih, priopćio je zdravstveni stožer u Beogradu.

Od koronavirusa u Srbiji je preminulo 16 osoba, priopćeno je na konferenciji za medije. Prema posljednjim podacima, zaražene su još 44 osobe pa se ukupan broj popeo na 785. Do sada je na Institutu "Torlak" testirano ukupno 3.084 ljudi. Prema rečima epidemiologa Predraga Kona, postotak smrtnosti je 2,04 posto.

Novozaražene 44 osobe bile su pozitivne na COVID-19 među 622 testiranih od nedjelje popodne, dok je u tom razdoblju preminulo troje pacijenata.

Putin pozvao Moskovljane da ostanu doma

18:07 Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je u ponedjeljak Moskovljane da "ozbiljno shvate" pozive o ostanku kod kuće i time doprinesu spriječavanju širenja koronavirusa, a riječ je o mjeri koju poduzimaju brojne druge ruske regije.

"Pozivam Moskovljane i stanovnike regije da primijene ove potrebne mjere (...) da ih shvate najozbiljnije i s punom odgovornošću", izjavio je Putin.

Nadalje je naredio "stalno i objektivno izvještavanje" ruskog stanovništva o razvoju epidemije u vrijeme kada se treba boriti protiv "provokacija, glupih glasina i zlonamjernih spekulacija".

Konačno, predsjednik je naredio guvernerima ruskih pokrajina da "stvarno" upregnu snage u borbi protiv širenja virusa i neka se ne zadovolje "pisanjem izvješća".

Putin je pozvao ruske čelnike da povećaju broj raspoloživih bolničkih kreveta, da uspostave nove centre u kojima će obavljati testiranje na virus i da stvore zalihe respiratora i lijekova.

Policija prema strancima neće poduzimati nikakve mjere propisane Zakonom o strancima

17:50 Zbog trenutne situacije koja je izazvana novim koronavirusom određeni broj stranaca na kratkotrajnom boravku (boravak do najduže 90 dana u razdoblju od 180 dana) nije u mogućnosti iz objektivnih razloga napustiti Republiku Hrvatsku u roku propisanom Zakonikom o schengenskim granicama.

"U skladu s preporukama epidemiologa, dajemo uputu svim stranim državljanima koji su se našli u takvoj situaciji da u svrhu evidentiranja, prvenstveno putem maila pitanja@mup.hr ili pozivom na broj koji se nalazi na web stranici nadležne policijske uprave, dostave svoje podatke, a kako bi se izbjegli mogući problemi na graničnom prijelazu prilikom napuštanja Republike Hrvatske.

Molimo Vas da ne dolazite osobno u policijske postaje ili uprave, već samo u onim slučajevima kada budete pozvani od strane službene osobe putem telefona.

Zbog navedenog, prema takvim strancima neće se poduzimati nikakve mjere propisane Zakonom o strancima", stoji u priopćenju policije.

Vlada: Zatvaranje pomorskih graničnih prijelaza za promet putnika

17:30 Vlada RH je u ponedjeljak radi zaštite građana od bolesti COVID-19 za vrijeme epidemije, donijela Uredbu o zatvaranju stalnih graničnih prijelaza za međunarodni promet putnika, te o odgađanju otvaranja sezonskih graničnih prijelaza.

Na telefonskoj sjednici Vlada je, naime, dopunila Uredbu o graničnim prijelazima RH, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Radi zaštite hrvatskih građana od bolesti COVID-19, za vrijeme proglašene epidemije te bolesti, potrebno je zatvoriti stalne granične prijelaze za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu - i to Umag, Poreč, Rovinj, Mali Lošinj, Korčula i Ubli.

Također, radi navedenih razloga potrebno je odgoditi otvaranje određenih sezonskih graničnih prijelaza za međunarodni promet putnika u pomorskom prometu (koji su se trebali otvoriti 1. travnja). Riječ je o graničnim prijelazima: Umag-ACI Marina, Novigrad, Sali, Božava, Primošten, Komiža, Hvar, Vis, Stari Grad na otoku Hvaru, Vela Luka i Cavtat.

United Grupa donira Hrvatskoj zaštitnu i drugu opremu od pola milijuna dolara

17:20 United Grupa, u sklopu koje posluju i Nova TV, N1 i Tele2 Hrvatska, donirat će Hrvatskoj 5600 kompleta testova za virus, 150.000 maski, 4000 zaštitnih naočala, 280 toplomjera i sedam mehaničkih ventilatora ukupne vrijednosti 500.000 dolara, objavila je u ponedjeljak N1 televizija.

United grupa će u sedam zemalja regije u kojima posluje donirati medicinsku opremu i novac u ukupnoj vrijednosti od tri milijuna dolara, medicinska oprema je već naručena i plaćena 15. ožujka, a isporuka robe počinje već ovaj tjedan, istaknuto je na portalu N1.

''U danima u kojima je svima potrebna hrabrost i podrška, United Grupa želi olakšati zdravstvenim djelatnicima obavljanje njihovog posla, a građanima omogućiti dodatnu sigurnost kako bismo svi zajedno što prije prebrodili jednu od najvećih svjetskih zdravstvenih kriza'', poručili su iz United Grupe.

U Split upućene zaštitne maske, ogrtači i naočale

17:10 U Split je u ponedjeljak iz distributivnog središta u Jastrebarskom upućena zdravstvena oprema (zaštitne maske, ogrtači i naočale) koja je nedavno u Hrvatsku stigla iz Kine, izvijestio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.

"Radi se o opremi koja je zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske stigla iz Kine, a u našu županiju je danas upućeno 55.000 kirurških maski, 13.400 maski FS P2, 4.050 kirurških ogrtača i i 1360 zaštitnih naočala", izjavio je Boban za Radio Split.

Istaknuo je kako će ova oprema za sada biti dostatna te će se primarno podijeliti zdravstvenim ustanovama u županiji - Kliničkom bolničkom centru, Hitnoj pomoći, Zavodu za javno zdravstvo, Domu zdravlja.

"Nešto ćemo ostaviti za operativne jedinice - policiji, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, vatrogascima te za privatne liječnike koncesionare. Županijske, ali i privatne ljekarne će dobiti svoj dio," kazao je Boban.

BiH: Deveti smrtni slučaj povezan s koronavirusom

17:00 Starija žena kod koje je potvrđena zaraza koronavirusom preminula je u ponedjeljak u bolnici u Tuzli, čime je ukupni broj smrtnih slučajeva u Bosni i Hercegovini koji se mogu povezati s epidemijom povećan na devet.

Ministrica zdravstva Tuzlanske županije Dajana Čolić potvrdila je kako je tijekom dana preminula žena u dobi od 73 godine koja je bila u teškom stanju jer je ranije podvrgnuta operativnom zahvatu na privatnoj klinici "Bayer". Kada je kod nje potvrđena zaraza koronavirusom prošlog tjedna, prebačena je Infektivnu kliniku tuzlanske bolnice, gdje je i preminula.

Kao uzrok smrti liječnici su konstatirali zatajenje srca.

Ranije tijekom dana preminula su dva muškarca koja su također bila zaražena koronavirusom. Obojica su bili kronični bolesnici starije životne dobi, jedan iz Gornjeg Vakufa a drugi iz Mostara.

Ukupan broj osoba u BiH kod kojih je potvrđena zaraza virusom SASRS-CoV-2 do ponedjeljka poslije podne bio je 358.

Od jutros u Splitsko-dalmatinskoj još deset zaraženih

16:58 Stožer civilne zaštite Splitsko-dalmatinske objavio je da je od jutros još 10 osoba u županiji zaraženo koronavirusom. Trenutno je u toj županiji 91 oboljelih od COVIDA-19.

"U Splitsko-dalmatinskoj županiji u odnosu na jutrošnjih deset pozitivnih osoba na koronavirus u popodnevnim satima još je 10 osoba zaraženo koronavirusom (tijekom večeri bit će poznate njihove mikrolokacije i o njima ćemo Vas naknadno izvijestiti). Na dan 30.3.2020. u Splitsko—dalmatinskoj županiji ukupno je 91 osoba zaražena koronavirusom", priopćio je Stožer.

HZZO: Dodatna tri milijuna kuna za Kliniku za infektivne bolesti

16:54 Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dodijeljena su dodatna 3 milijuna kuna za travanj i svibanj za potrebe zbrinjavanja oboljelih i mjere sprečavanja širenja COVID-19, priopćeno je u ponedjeljak nakon sjednice Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Ukrajina: Smjena ministara u jeku krize zbog koronavirusa

16:35 Ukrajinski parlament odobrio je smjenu ministara zdravstva te financija u ponedjeljak dok se zemlja bori s gospodarskom i zdravstvenom krizom zbog koronavirusa., te odmah imenovao nove na tim funkcijama.

Ministar zdravstva Ilja Jemets te ministar financija Ihor Umanskij na svojim su dužnostima bili samo četiri tjedna. Medijska izvješća navode da su smjene rezultat sukoba unutar stranačkoga vodstva.

Na njihova su mjesta imenovani bivši guverner Odese Maksim Stepanov i zamjenik ministra financija od 2016. do 2018 Serhij Marčenko.

Parlament je u ponedjeljak također glasao protiv revizije proračuna za 2020. koji je vlada pripremila za poticanje gospodarstva.

U osiromašenoj Ukrajini mjere karantene zbog koronavirusa još su dodatno naškodile već slabom gospodarstvu.

Predsjednik Volodimir Zelenskij preustrojio je kabinet početkom ožujka, Denis Šmihal postao je premijer, u nadi da će popraviti posustalo gospodarstvo.

Očekuje se da će ovogodišnji pad gospodarstva u bivšoj sovjetskoj republici biti 3,9 posto, prema ministarstvu gospodarstva.

Na početku ove godine, očekivao se rast od 3,7 posto.

U Ukrajini je 480 prijavljenih slučajeva novoga koronavirusa, uključujući 11 smrtnih ishoda.

Vlasti su savjetovale građanima da ostanu kod kuće.

Grad Split i gradske tvrtke KBC-u donirali 2,5 milijuna kuna

16:34 Grad Split, tvrtke u njegovu većinskom vlasništvu i njihovi zaposlenici donirali su splitskome KBC-u od proglašenja epidemije koronavirusa do danas gotovo 2,5 milijuna kuna za nabavu respiratora i ostale potrebne opreme, priopćeno je u ponedjeljak iz gradske uprave.

U priopćenju se podsjeća da je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara svim gradonačelnicima u četirima dalmatinskim županijama koje gravitiraju splitskome KBC-u kao regionalnome respiratornom centru 25. ožujka poslao poziv s informacijama o postupcima vezanim uz donacije.

Mnogi gradovi i općine odazvali su se tom pozivu te se tako pokrenuo lanac solidarnosti i izvan administrativnih granica Splita, stoji u priopćenju.

UNICEF dostavio četiri tone zaštitne i medicinske opreme u Hrvatsku

16:04 UNICEF je u ponedjeljak u Hrvatsku dostavio četiri tone profesionalne zaštitne i medicinske opreme koju je nabavio kako bi odgovorio na trenutnu krizu izazvanu koronavirusom.

Iz UNICEF-ova skladišta u Kopenhagenu u Hrvatsku je dostavljen prvi dio opreme koja uključuje 30.000 profesionalnih medicinskih maski (FFP2 i FFP3), 30.000 zaštitnih rukavica, 18.000 zaštitnih odijela, kuta i pregača, 4000 vreća za sigurno odlaganje medicinskog otpada, 2500 tisuće zaštitnih kapa i 130 pari zaštitnih gumenih čizama.

Obzirom na rastuće potrebe i izazove uzrokovane pandemijom koronavirusa UNICEF nastavlja kampanju i poziva partnere, medije, tvrtke i građane da se uključe i podrže kampanju svojim donacijama.

Donacijama će se nabavljati respiratori i medicinska oprema za najugroženije pacijente, zaštitna oprema za zdravstvene radnike (zaštitna odijela, FFP2 i FFP3 maske, rukavice i drugo), sredstva za dezinfekciju i higijenske potrepštine, stoji u priopćenju UNICEF-a.

Uz nabavu opreme, UNICEF će pokrenuti programske aktivnosti kojima će osiguravati provjerene informacije i stručne smjernice kako bi pomogao u sprečavanju širenja virusa te podržao kontinuitet zdravstvene zaštite, obrazovanja i socijalnih usluga.

Pokrenut će i programske aktivnosti kojima će biti osigurana psihosocijalna pomoć i kojima će podržati održavanje ključnih usluga socijalne zaštite za najranjiviju djecu i obitelji te održavanje školovanja na daljinu.

Donirati se može na web stranici www.unicef.hr/zajedno-protiv-koronavirusa/ te uplatom na UNICEF-ov račun HR1723600001501092524, poziv na broj 2063-989.

Više od 200 zatvorenika u Sloveniji na privremenom dopustu zbog epidemije

15:44 - Više od dvjesto osuđenika u Sloveniji je pušteno iz zatvora kućama, kako bi se suzbila opasnost širenja koronavirusa na ionako prepunjene kapacitete kaznionica, potvrđeno je u ponedjeljak u Ljubljani.

Kako je potvrdila ministrica pravosuđa Lilijana Kozlovič, kod svih koji su pušteni najprije je izvršen sigurnosni pregled, a riječ je o osuđenicima za koje ne postoji opasnost da će ponoviti kazneno djelo za koje su osuđeni i kod kojih ne prijeti opasnost bijega.


Netanyahu u samoizolaciji jer je suradnik zaražen koronavirusom

15:42 - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu od ponedjeljka je u samoizolaciji pošto je njegov suradnik, parlamentarni zastupnik, pozitivno testiran na koronavirus.

Image
Foto: ABIR SULTAN / AFP / Profimedia

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly cabinet meeting at his office in Jerusalem on October 15, 2017., Image: 352919501, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Netanyahu (70) trebao bi se do utorka testirati, rekli su dužnosnici. Prijašnji test 15. ožujka bio je negativan.


Zbog pandemije Njemačka obustavila protjerivanja u Afganistan

15:38 - Njemačka je zbog pandemije koronavirusa do daljnjega obustavila protjerivanja u Afganistan, objavilo je u ponedjeljak njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

Image

"Zbog osjetljivosti stanja u Afganistanu zbog širenja koronavirusa, sve letove smo odložili za neki termin u budućnosti", priopćio je glasnogovornik ministarstva na upit Njemačke novinske agencije (Dpa).


U riječkome KBC-u tri novozaražene osobe

15:31 - U riječkome Kliničkome bolničkom centru (KBC) tri su novooboljele osobe smještene na Kliniku za infektologiju, rekao je u ponedjeljak ravnatelj KBC-a Davor Štimac i potvrdio da su dvije osobe izliječene.


Virovitičko-podravska županija i dalje bez pozitivnih na koronavirus

15:30 - Virovitičko-podravska županija još nema pozitivnih na koronavirus - do danas je napravljeno 38 testova, 33 testa su bila negativna, a za pet se čekaju rezultati, izvijestio je u ponedjeljak Županijski stožer Civilne zaštite, ističući da će se dodatno pooštriti ulazak u krug virovitičke bolnice.


U Srbiji još tri žrtve koronavirusa

15:10 - U Srbiji su još tri osobe preminule od koronavirusa, prenosi Blic priopćenje liječnika Predraga Kona. Ukupno, u Srbiji je zaraženo 785 ljudi.


Preminuo prvozaraženi muškarac u Mostaru; zavladao strah od širenja zaraze

15:03 - Od posljedica zaraze koronavirusom u ponedjeljak je preminuo muškarac u Mostaru, čime se broj smrtnih ishoda u BiH ukupno povećao na osam, a zdravstveni djelatnici upozoravaju na opasnost od širenja zaraze na području Hercegovine.

Image

Epidemiolog dr. Jurica Arapović sa Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) u Mostaru rekao je na konferenciji za novinare kako je bolesnik preminuo nakon srčanog zastoja, a ranije je bio podložan upalama pluća.

U pitanju je muškarac (53) koji je i prva registrirana osoba zaražena koronavirusom u Mostaru. Pacijent je danima bio priključen na respirator u Covid-bolnici i njegovo zdravstveno stanje bilo je teško. On je na Odjel za plućne bolesti primljen 16. ožujka s teškom upalom pluća, a naknadnim testiranjima potvrđeno je da je pozitivan na COVID-19. Zbog toga je nekoliko liječnika i medicinskog osoblja završilo u izolaciji. Koronavirusom je zaražena i supruga umrloga te dvije zaposlenice njegove kompanije.

Image
Foto: PIXSELL, Stojan Lasić

Iako se u medijima tvrdilo da se vratio iz Italije, muškarac je negirao da je odlazio izvan zemlje. Dr. Arapović rekao je kako su do sada ukupno 44 bolesnika pozitivna na koronavirus u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Po njegovim riječima, u Covid-bolnici sada se liječi ukupno dvanaestero osoba, petero je na respiratoru, a četvero je u kritičnome stanju.

"Stanje je ozbiljno. Smrtnost u našoj županiji je blizu 4 posto", rekao je dr. Arapović i pojasnio da se stvorilo više lanaca zaraženih, što može značajno otežati liječenje.


Južna Koreja isplaćuje gotovinu obiteljima zbog koronavirusa

15:01 - Južna Koreja je najavila da će svim obiteljima, osim najbogatijima, hitno na račune doznačiti novac kako bi se lakše nosile s koronakrizom a planira i još jednu dopunu proračuna kako bi ublažila pritisak na gospodarstvo.


Veliki pad rezervacija i privatnim iznajmljivačima nosi finacijski 'udar'

14:56 - Više od 90 posto privatnih iznajmljivača smještaja zbog koronavirusa bilježi veliki pad rezervacija, a 60 posto ih trenutnu financijsku štetu za svoje poslovanje procjenjuje do oko 50 tisuća kuna, neki su od rezultata iz nove ankete HGK među tim iznajmljivačima.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Posljedice potresa i koronavirusa vidljive su na svakom koraku u centru Zagreba. Puste gradske ulice i građevinski radnici koji uklanjaju opasne dimljake i građevinski materijal sa zgrada koje su oštećene

Vladika SPC umro od koronavirusa

14:53 - Episkop valjevski Srpske pravoslavne crkve (SPC) Milutin Knežević preminuo je u noći između nedjelje i ponedjeljka u beogradskom Kliničkobolničkom centru "Dragiša Mišović", gdje je prošlog tjedna primljen zbog covida-19, objavili su lokalni mediji. Vladika Milutin (71) 14. je žrtva koronavirusa u Srbiji, nakon što je Eparhija valjevska krajem prošlog tjedna priopćenjem potvrdila da su, osim vladike, na koronavirus pozitivna još dvojica njezinih svećenika. "Episkop Milutin je koronavirus dobio tako što je kao vrijedni pastir hodio i služio u svojoj Eparhiji, onako kako već više od pola stoljeća služi Bogu i rodu", priopćila je tada Eparhija. Premda zdravstveni stožer još nije službeno priopćio današnji epidemiološki presjek, vijest o smrti visokog velikodostojnika SPC-a objavljena je u vrijeme otvorenih polemika u srbijanskoj javnosti o tome treba li, s obzirom na stroge mjere u borbi protiv pandemije, u vjerskim obredima prakticirati svetu pričest.


U Sloveniji 62 nova slučaja zaraze

14:50 - Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji sada je 756, što je za 62 oboljela više od stanja objavljenog u nedjelju, objavilo je slovensko ministarstvo zdravstva ističući da se rast broja zaraženih stabilizira. Riječ je o stanju tijekom nedjelje od 00 do 24 sata. Prema novim službenim podacima, hospitalizirano je ukupno 115 zaraženih, od čega ih je 28 na intenzivnim odjelima, a broj smrtnih slučajeva ostao je isti - ukupno 11, većinom starih osoba, u najvećoj mjeri bivših štićenika domova za umirovljenike. Ministar zdravstva Tomaž Gantar kazao je na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Ljubljani da slovenski zdravstveni sustav za sada kontrolira situaciju, no budući da je epidemija deleko od kraja očekuje se i dalje porast broj zaraženih, iako blaži nego do prije koji tjedan. Više nema eksponencijalnog dnevnog rasta broja zaraženih, krivulja na grafu inficiranih se postupno stabilizira, istaknuo je Gantar.


77 novih bolesnika u Hrvatskoj

14:00 - U 14 sati Nacionalni stožer Civilne zaštite održava konferenciju za novinare na kojoj objavljuje najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. Ministar Davor Božinović je odmah dao riječ ministru zdravstva Viliju Berošu. U Hrvatskoj je potvrđeno 77 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ukupno ih je 790, a nema novih preminulih osoba, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Hrvatska je vrlo rano uvela mjere za samozaštitu građana u svrhu prevencije širenja ove infekcije. Veseli nas što najveći dio građanstva poštuje te mjere i zbog toga je naša krivulja i dalje linerna. Apeliramo i na preostali dio pučanstva da poštuje naše mjere i drže se uputa samozaštite jer je to najbolji način prevencije ove infekcije", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije. Ukupno je testirano 6.404 uzoraka, a 504 na dnevnoj bazi. Na respiratoru je 27 bolesnika, a preminulih je nadalje šest. Oporavljenih je 64, što je 12 više nego jučer.

Krunoslav Capak kaže da misle da je i dalje povoljno epidemiološko stanje. Ohrabrujuće je što najveći broj naših stanovnika dosljednos provode mjere Stožera, dodao je. "Međutim, u toj borbi dogodi se da imamo slabu kariku, ima onaj jedan manji dio koji se ne pridržava propisanih mjera. Svaki dan se izvještava o onima koji su prekršili samoizolaciju, neki su sami sebe stavili u samoizolaciju...Ponekad je potrebno i osigurati provođenje mjere, nadzirati. To radi policija", rekao je i pohvalio policiju za koju smatra da radi odličan posao.

"Naš doktor Karić iznio je jednu prestrogu ocjenu postupanja policije a da nije znao priču s obje strane", rekao je Capak koji smatra da je potrebno provoditi policijski nadzor i postupati kako bi se održavale te mjere. Kaže da nisu imali namjeru kršenja ljudskih prava pri dovođenju mjera.

Koliko će oboliti i kad će sve prestati? "Nitko ne može dati brojku jer nitko ne zna. Svaka brojka je nezahvalna... Ja sam jučer iznio svoju osobnu procjenu. To se može pokazati jako pogrešno, mjere mogu ranije ili kasnije prestati. Spomenuo sam početak 6. mjeseca, to je isključivo procjena nas nekoliko koji smo razgovarali. Tada bismo mogli popuštati s mjerama, to je isključivo osobna procjena", objasnio je Capak.

Policija je provjerama za 928 osoba utvrdila kršenje mjere samoizolacije, o čemu je obaviješten Državni inspektorat koji prekršiteljima izriče novčane kazne, izvijestio je u ponedjeljak voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. ''Županijski centri 112 su tijekom nedjelje zaprimili 41 poziv o mogućem kršenju mjera samoizolacije, prema informaciji operativno-komunikacijskog centra MUP-a evidentirano je 3790 dojava o kršenju samoizolacije, a provjerama kod 928 osoba je utvrđeno kršenje mjere, o čemu je obaviješten Državni inspektorat'', rekao je.

Božinović je podsjetio da svi oni koji žele pomoći u borbi protiv koronavirusa mogu pronaći sve potrebne informacije na službenoj mrežnoj stranici koronavirus.hr. ''Donacijski program kojeg je pokrenula Vlada omogućuje svima da doniraju financijska sredstva, medicinsku i drugu zdravstvenu opremu, hranu i kućne potrepštine za Hrvatski Crveni križ'', zaključio je.

Postavljeno je pitanje vezano za reakcije policije, jesu li prerestriktivno reagirali ili ne? Božinović kaže da su svi svjesni da svaki pojedinac različito doživljava mjere stožera, što je očekivano. "Međutim, bitno je da vlada, kada su u pitanju mjere, da vlada i solidarnost i zajedništvo i disciplina, jer ovi linearni brojevi koje imamo...su posljedica prije svega poštivanja mjera Stožera koje je propisala struka", rekao je Božinović. "S druge strane, kako je rekao Capak, Stožer ali i policija upozorava gdje god može da se svi moraju pridržavati mjera i to nije nikakvo treniranje strogoće ili izlaženje iz ovlasti. Nitko nema namjeru kršiti ljudska prava...policija ima i unutarnje kontrole ako postoje suspektne situacije..."

"Policija je institucija na koju se možemo osloniti, koja obilazi i ulice i tržnice i kad vidi da se skupila veća skupina ljudi policija upozorava radi zaštite svih nas. Policijski službenici su nakon zdravstvenih radnika i najugroženija skupima. Trenutno je 6 policijskih službenika pozitivno na korona virus...nitko ne treba brinuti je li policija provodi zakon, postupa li po zakonu, jer ona to čini, a ako bude internim procedurama utvrđeno odstupanje, zna se da je policija među prvima koja sankcionira svoje pripadnika", smatra Božinović. Rezultati koje imamo su posljedica zajedničkih napora, dodao je. Kaže da policija ima oko 2000 postupanja dnevno samo oko koronavirusa.

Beroš se osvrnuo i na Capakove procjene o tome koliko dugo će trajati mjere u borbi protiv virusa: "Treba naglasiti da je naša sudbina u našim rukama. Ako poštujemo mjere Stožera mi smo ti koji možemo smanjiti mogućnost prijenosa infekcije na najmanju mjeru. Sve je na nama. Ako slušamo mjere i održavamo distancu, higijenu, mogućnost prijenosa možemo smanjiti. To je ključ", rekao je.

Vezano za ljude koji su ozdravili, koliki je prosječan period izlječenja, od utvrđivanja zaraze, upitala je novinarka. Markotić je rekla da na 700 i nešto potvrđenih 60 i nešto puštenih nije neka statistika koja je dovoljna da bi se napravila analiza. Smatra da je potrebno više brojeva. Inicijalno veći broj mlađe srednje dobi, brže su se oporavili, iako se nisu do kraja izliječili. Oko 23 do 24 dana mogu biti pozitivni. Nakon 28 dana se ne očekuje da bi netko mogao biti pozitivan.

Umjetna pluća imamo, kada zataje pluća i srce onda se vantjelesnim aparatima pokušavaju održavati funkcije, dodala je Markotić.

"U Hrvatskoj nemamo policijski sat i ne treba ga biti zbog situacije koju držimo pod kontrolom", rekao je Božinović komentirajući slučaj u Splitu gdje je policija postupala u slučaju dvije žene koje su se šetale. Rekao je da je na unutarnjoj kontroli da utvrdi je li postupanje bilo u skladu s propisima.

Capak kaže da se smije izaći van, u skladu s uputama. "Ne treba biti isključiv. Izađite van, ali nemojte prilaziti jedni drugima na manje od 1 metar. Smijete se prošetati, otići u trgovinu. Svakome bih preporučio da ostane kući i drži se preporuka".

"Treba poštivati, i to se radi, sve ove preporuke. Znate i sami, glavna poruka je ostani doma, to već sve televizije imaju, osim ako stvarno ne postoji potreba vezano za posao..Što se tiče šetnje, bitno je da se ljudi ne grupiraju", rekao je Božinović. "Svatko onaj tko se tako ponaša, smanjuje mogućnost da bude zaražan ili prenese virus. Poruka je smanjimo socijalne kontakte..."

"Tržnice, specijalizirani dućani ni u najboljim vremenima nisu radili. Procijenili smo da je do 13 sati dovoljno", rekao je Božinović.

"Svaki pozitivni slučaj smo stavili u izolaciju, što smo tražili kontakte i stavili u izolaciju, na taj način imamo linearnu brojku koja nam omogućava pozitivnu predikciju ako se budemo držali izolacije, tako da ne ostavimo logaritamsku progresiju", tvrdi Capak. "Virus možemo pobjediti epidemiološkim mjerama, samoizolacijom, karantenom. Ako ćemo se toga držati, sve će biti dobro", dodao je.

Božinović kaže da moramo istovremeno i učiti s krizom. "Zbog toga se samoizolacija spominje iz dana u dan", kaže Božinović dodavši da samo tako možemo zaustaviti virus dok medicina ne nađe neko rješenje.

"Ja ne mogu sebi dopustiti stručno mišljenje Capaka. Nama je jasno je da samo pridržavanje mjera je ono što će nam omogućiti da se virus sporije širi, tako da ćemo biti u mogućnosti donositi blaže mjere. Jednostavno, mora nam postati refleks, barem neko vrijeme, da držimo fizičku distancu i osobnu higijenu", rekao je Božinović komentirajući pitanje o tome što misli o procjeni Capaka da će mjere trajati još dva mjeseca.


Grad Umag nabavio novi dodatni respirator i 'bio bag'

13:54 - Grad Umag nabavio je danas po žurnom postupku radi bolje zdravstvene sigurnosti građana još jedan respirator i tzv. bio bag, to jest izolacijsku jedinicu - prijenosni krevet koji služi za prijevoz pacijenata s visokozaraznim bolestima. "Zdravlje nam je svima prioritet, a u ovim novonastalim okolnostima pogotovo", poručio je umaški gradonačelnik Vili Bassanese i dodao da će na taj način "najefikasnije zaštititi građane i medicinsko osoblje od mogućih zaraza".


U Primorsko-goranskoj županiji jedna novozaražena osoba

13:52 - U Primorsko-goranskoj županiji koronavirusom je zaraženo 37 osoba, od jučer je oboljela jedna osoba, dvije su ozdravile a dvije koje su na respiratoru su u stabilnom stanju, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite. Župan Zlatko Komadina rekao je da je vikend u županiji dobro prošao, da stanje može ocijeniti stabilnim te vjeruje da će mjere ograničenih socijalnih kontakata i kretanja dati rezultata. Dodao je da se po pozivima građana vidi da su disciplinirani te je zahvalio njima i svim žurnim službama. Komadina je rekao i da će se danas pokušati riješiti problem sa zatvorenom riječkom ribarnicom te kako mu je rečeno da bi ona, uz određene mjere, ipak mogla raditi. O tome će uputiti prijedlog Nacionalnom stožeru Civilne zaštite i očekuje pozitivan odgovor.

Ravnatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZZJZ) Vladimir Mićović je rekao da je u županiji jedna novooboljela osoba, te ih je sada ukupno 37 oboljelih, a dvije su ozdravile. "To je još relativno mirna situacija s obzirom na to da se radi o tijeku epidemije koja je uzela zamah u Hrvatskoj", ocijenio je. Broj osoba u samoizolaciji se smanjuje i sada ih je 940.


Četvrti zaraženi u Brodsko-posavskoj županiji

13:27 - Muškarac u dobi između 40 i 50 godina četvrta je osoba zaražena koronavirusom u Brodsko-posavskoj županiji, a njegovo zdravstveno stanje, kao i stanje još dviju zaraženih osoba smještenih u karanteni slavonskobrodske bolnice, je stabilno, rečeno je danas u Županijskom stožeru Civilne zaštite. Prošlog tjedna u Slavonskom Brodu umrla 65-godišnja žena, onkološki bolesnik, koja je bila zaražena koronavirusom. Ravnatelj Opće bolnice "Dr.Josip Benčević" Josip Samardžić je rekao da je sinoć primljen pacijent koji je pozitivan.

"U ovom trenutku u izolaciji u bolnici su četiri pacijenta, tri su pozitivna, a za četvrtog čekamo rezultate. Sva tri pacijenta su stabilne kliničke slike", rekao je Samardžić. Dodao je da novi pacijent nije zdravstveni djelatnik. Također je rekao da se "od medicinskog osoblja koje je bilo u kontaktu s umrlom pacijenticom sukcesivno uzimaju brisevi u skladu s epidemiološkim pravilima" te da je u petak uzeto 40 briseva.


U BiH još dva smrtna slučaja; umro je prvozaraženi

12:47 - Broj umrlih u Bosni i Hercegovini čija se smrt može povezati s koronavirusom povećan je danas na osam, nakon što je tijekom dana potvrđeno kako je to bio slučaj kod još dvojice preminulih. U bolnici u Mostaru umro je muškarac koji je bio prva osoba kod koje je u tom gradu potvrđen virus SASR-CoV-2 i koji je pritom uskratio informacije kako je bio u Italiji pa je zarazu proširio na djelatnike bolnice. Zaraza koronavirusom potvrđena je testiranjem i kod drugog preminulog muškarca iz Gornjeg Vakufa. "Nije imao epidemiološki potvrđenu sliku, nije bio u samoizolaciji niti je imao kontakte s nekim tko je zaražen koronavirusom", kazao je ravnatelj Zavoza za javno zdravstvo županije Središnja Bosna Sead Karakaš opisujući okolnosti pod kojima je preminuo 66-godišnjak.


Sisačka biskupija donirala respirator Općoj bolnici

12:42 - Sisačka je biskupija Općoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" donirala respirator vrijedan gotovo 190.000 kuna kako bi pomogla medicinskom osoblju u borbi protiv koronovirusa. U dogovoru s vodstvom i stručnim timom bolnice, uz respirator je nabavljen i sav pribor potreban za njegovu uporabu, uključujući kolica, stalak za pridržavanje cijevi za ventilaciju i testna pluća.


Rigorozne kontrole na ulazu u Murter i Betinu

12:36 - Na ulazu u mjesta Murter i Betina vrše se rigorozne kontrole od strane policije i vatrogasaca. U ta mjesta koja su pod karantenom puštaju se samo vozila s posebnim dozvolama. Otok Murter jedino je mjesto u Hrvatskoj koje se nalazi u potpunoj karanteni zbog mogućnosti širenja zaraze koronavirusom.

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Preko 800 umrlih u Španjolskoj

12:30 - Španjolska je izvijestila o 812 novih smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom od nedjelje. Vlasti su priopćile kako je gotovo 6400 novozaraženih osoba, prenosi BBC.


Austrijanci će morati nositi maske prilikom odlaska u trgovinu

12:26 - Svi Austrijanci morat će nositi maske prilikom odlaska u trgovinu, priopćila je vlada u ponedjeljak donoseći još jednu mjeru u borbi protiv novog koronavirusa. Kada trgovačkim lancima supermarketa stignu maske, svaki kupac dobit će zaštitnu opremu na ulasku u trgovinu.


Slovenija poziva državljane u inozemstvu da ne dolaze za Uskrs

12:23 - Slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar pozvao je državljane koji žive u inozemstvu i u državama s dobrim zdravstvenim sustavom da za uskršnje praznike ostanu tamo. Govoreći na konferenciji za novinare u Ljubljani, Logar je kazao da se je u Sloveniju u zadnje vrijeme vratilo oko tisuću Slovenaca, a njih 360 njih je iz europskih zemalja ugroženih koronavirusom Slovenija vratila evakuacijskim rutama. Onima koji bi se željeli vratiti u zemlju za uskršnje praznike Logar je uputio poruku da to ne čine, kako bi se u te dane izbjegli očekivani zastoji i druge neprilike na granicama. "Neka u najvećoj mjeri ostanu tamo gdje jesu, vjerujem da im je tamo boravak siguran", kazao je Logar, dodavši da su u europskim državama, gdje većinom žive i rade, sigurni ako se pridržavaju restrikcija koje tamo vrijede u sadašnjoj pandemiji koronavirusa.


6 novih slučajava u Crnoj Gori

12:15 - Šest novih slučajeva koronavirusa potvrđeno je Crnoj Gori, priopćio je danas crnogorski Institut za javno zdravlje, podsjećajući da je u toj zemlji trenutno inficirana 91 osoba. Do sada su u Crnoj Gori preminule dvije osobe kod kojih je potvrđen COVID-19. Jedan životno ugroženi pacijent kasno sinoć primljen je u Klinički centar Crne Gore (KCCG) i priključen je na respirator, a nakon njegova prijema 17 zdravstvenih djelatnika upućeno u karantenu.


Jedna novozaražena osoba u Zagrebačkoj županiji

12:13 - U Zagrebačkoj županiji još je jednoj osobi dokazana bolest uzrokovana novim koronavirusom, tako da ih je sada 63, objavila je danas Županija pozivajući se na podatke Zavoda za javno zdravstvo do 11 sati. Županijski Zavod ima osam ispostava, svaka obrađuje podatke za grad sjedište ispostave i okolne općine. Grad Sveta Nedelja jedini je grad koji nema svoju ispostavu, već se podaci obrađuju u ispostavi Samobor u kojoj su potvrđena dva oboljela, dok ih je u Svetoj Nedjelji potvrđeno 15. U ispostavi Zaprešić je 14 potvrđenih slučajeva, u Velikoj Gorici 16, Dugom Selu devet, u Svetom Ivanu Zelini tri, a Ivanić-Gradu dva. U ispostavama Jastrebarsko i Vrbovec potvrđen je po jedan slučaj zaraze koronavirusom.

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

U Škorpikovoj ulici u Zagrebu otvorene su trgovine građevinskog materijala i opreme

Jedna novozaražena osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

12:09 - U Vukovarsko-srijemskoj županiji od jučer je jedna zaražena osoba više pa ih je u ponedjeljak ukupno deset, a ta posljednja zaražana Covidom -19 je liječnica koja je hospitalizirana, izvijestili su iz županijskog Stožera CZ. S jučerašnjim danom testirano je 112 osoba. Na području Vukovarsko-srijemske županije u samoizolaciji je 780 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana bilo je 20 dojava o kršenju samoizolacije, od toga su utvrđena dva kršenja, ističe se u priopćenju. Izdvojene ambulante imale su 32 poziva. Opća županijska bolnica Vinkovci ima pet hospitaliziranih osoba pozitivnih na Covid-19, među njima je i zaražena liječnica. Sedam liječnika i dvije medicinske sestre su otprije u samoizolaciji. U Općoj županijskoj bolnici Vukovar i bolnici hrvatskih veterana pacijent koji je pozitivan na Covid- 19 nije hospitalizian nego je u kućnoj samoizolaciji, navode iz županijskog Stožera.


Koronavirus mu pokvario proslavu 112. rođendana

11:48 - Najstariji žitelj svijeta, Bob Weighton iz Altona u Hampshireu u nedjelju 29. ožujka trebao je proslaviti 112. rođendan, no proveo ga je u samoizolaciji u Centru za starije osobe zbog epidemije koronavirusa. Taj bivši nastavnik i inženjer rođen je 1908 godine. Preživio je epidemiju španjolske gripe 1918., no jučer je na svoj rođendan zbog pandemije koronavirusa bio prisiljen ostati u karanteni u svojem stanu u Centru za starije osobe.


Nema novozaraženih u Međimurskoj županiji

11:45 - U Međimurskoj županiji, gdje su proteklog tjedna potvrđene dvije pozitivne osobe na koronavirus, sve zdravstvene ustanove su u pojačanom radu, a uvedena je i nova organizacija u radu izdvojenih COVID-19 dežurnih ambulanti, priopćili su danas iz županijske uprave. Oboljele osobe nisu epidemiološki povezane te se nalaze u potpunoj izolaciji i nisu na respiratoru, ističe se u priopćenju. Trenutačno je, istaknuto je, u pojačanom radu epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, ali i sve zdravstvene ustanove u Međimurju. Međimurski župan Matija Posavec naglasio je da je uvedena nova organizacija u radu izdvojenih COVID-19 dežurnih ambulanti koje se nalaze na Svetojelenskoj cesti u Čakovcu, pokraj Doma zdravlja i Županijske bolnice čakovec.


Indija neće produžiti trotjednu karantenu

11:39 - Indijska vlada rekla je danas da ne planira produžiti trotjednu karantenu u drugoj najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu, iako je koronavirusom zaraženo preko tisuću osoba. U ponedjeljak su zabilježena 92 nova slučajeva zaraze te je do sada koronavirusom ukupno zaražena 1071 osoba, prema podacima indijskog ministarstva zdravstva. Umrlo je 29 osoba, a 99 ih se izliječilo. Od 20. ožujka postojano raste broj zaraženih, a u subotu je koronavirus potvrđen kod 179 osoba, što je najveći dnevni porast.


Usporava epidemija u UK

11:34 - Epidemija koronavirusa u Ujedinjenom Kraljevstvu pokazuje znakove usporavanja, a testovi na antitijela mogli bi biti spremni za nekoliko dana, rekao je danas glavni britanski epidemiolog Neil Ferguson s londonskog Imperial Collegea. "Mislimo da epidemija u Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno usporava", rekao je Ferguson za BBC. Velika Britanija, peta najveća svjetska ekonomija, zauzela je umjeren pristup suzbijanju širenja Covida-19 u usporedbi s drugim europskim zemljama, uključujući Italiju. Zdravstveni dužnosnici objavili su u nedjelju da je u Britaniji umrlo 1228 pacijenata zaraženih koronavirusom. Do nedjelje ujutro ukupno je testirano 127.737 ljudi, od kojih je 19.522 bilo pozitivno na koronavirus.


Dvoje novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

11:25 - Na konferenciji za novinare osječkog stožera Ivan Anušić je izvijestio da u Osječko-baranjskoj županiji imaju dvoje novozaraženih, ukupno 46. "S obzirom da se građani pridržavaju mjera, one su počele davati rezultate pa se iz dana u dan smanjuje broj novozaraženih", rekao je. Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece izvijestio je kako je u posljednja 24 sata policija zaprimila dvije dojave o kršenju samoizolacije na osječkom području, što je i potvrđeno, a 11 osoba nije imalo valjane propusnice. Istaknuo je kako Policijska uprava od jučer ima jednog pozitivnog djelatnika na koronavirus, a 11 ih je u samoizolaciji.


10 novoboljelih u Splitsko-dalmatinskoj županiji

11:22 - U Splitsko-dalmatinskoj županiji od jučer do danas deset je novooboljelih od koronavirusa, te ih je ukupno 81, priopćio je jutros županijski stožer Civilne zaštite. U Solinu je oboljelo pet osoba, u Splitu i Dugom Ratu po dvije, te u Sinju jedna osoba. Kako je priopćeno, opće zdravstveno stanje oboljelih je stabilno. U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutno je 81 osoba pozitivna na koronavirus, od toga je 26 zdravstvenih djelatnika. 128 zdravstvenih djelatnika je u samoizolaciji.


U Istri tri nove osobe pozitivne na koronavirus

11:21 - Stožer civilne zaštite Istarske županije izvijestio je da je sinoć uzeto šest novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus koji su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". Tri nove osobe na području županije pozitivne su na koronavirus.

Image
Foto: Dusko Marusic /PIXSELL

Zaraženi su i dva svećenika i tri časne sestre iz Međugorja

10:57 - Koronavirusom su zaraženi dva redovnika i tri redovnice iz Međugorja, koje skrbe o napuštenoj djeci u ustanovi Majčino selo, objavila je Hercegovačka franjevačka provincija na svojim mrežnim stranicama.


SAD odobrio liječenje klorokinom i hidroksiklorokinom u bolnicama

10:26 - Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u nedjelju u borbi protiv koronavirusa korištenje antimalarijskih lijekova klorokina i hidroksiklorokina, ali isključivo u bolnicama. Ministarstvo zdravstva priopćilo je da je FDA dao zeleno svjetlo da te lijekove "propisuju liječnici pacijentima adolescentima i odraslima, koji su hospitalizirani zbog Covida-19, po potrebi". Više pročitajte OVDJE.

Image
SAD ODOBRIO LIJEKOVE KOJE JE TRUMP NAHVALIO KAO 'BOŽJI DAR' PROTIV KORONE: /

Zagovara ih kontroverzni francuski liječnik

Image
SAD ODOBRIO LIJEKOVE KOJE JE TRUMP NAHVALIO KAO 'BOŽJI DAR' PROTIV KORONE: /

Zagovara ih kontroverzni francuski liječnik


Orban traži veće ovlasti u borbi protiv koronavirusa

10:25 - Očekuje se da će mađarski parlament danas podržati zakon koji će dati veće ovlasti premijeru Viktoru Orbanu za, kako on tvrdi, isključivo borbu protiv pandemije koronavirusa. Kritičari u i izvan zemlje osudili su "zakon protiv koronavirusa". Kažu da će se njime dati nepotrebna i neograničena moć Orbanu da ojača svoje vodstvo, umjesto borbe protiv virusa.

Image
Foto: SAO Struck / Alamy / Alamy / Profimedia

Orbanova vlada proslijedila je prijedlog zakona parlamentu ranije ovog mjeseca koji će im omogućiti vladanje putem izvršnih dekreta u borbi protiv Covida-19 unutar produljenog izvanrednog stanja. Prema nacrtu zakona koji je objavljen na stranici parlamenta 20. ožujka, zakon će omogućiti vladi da produlji izvanredno stanje i s njim povezane ovlasti na neodređeno vrijeme, a zastupnici više neće morati odobravati nova produljenja. Također, uvode se kazne do pet godina zatvora za sve koji budu širili "lažne vijesti" o koronavirusu ili mjerama protiv virusa.


7 novozaraženih u Zadru

10:06 - U 10 sati se održava konferencija za novinare zadarskog stožera. Načelnik PU zadarske rekao je da od petka imaju 7 novozaraženi, 28 ukupno. 25 uzoraka je poslano na analizu. Jučer ujutro je dezinficirana bolnica u Biogradu. Krizni stožer na razini Hrvatske je poslao opremu, maske, zaštitne ogrtače i naočale.

"878 osoba je u samoizolaciji, 784 je istekla samoizolacija, a od jučer je novih 110 u samoizolaciji. Od 28 zaraženih, 16 ih je povezano s biogradskom bolnicom: 6 pacijenata i njihovi kontakti te 4 zdravstvena djelatnika i njihovi kontakti".

Pozitivna su dva liječnika. Jedna pacijentica je u jedinici za intenzivno liječenje s obzirom da je u teškom zdravstvenom stanju. U samoizolaciji su 26 liječnika i 31 medicinska sestra te 4 nezdravstvena djelatnika.

Utvrđeno je kršenje mjera samoizolacije za 4 osobe, 5 zaticanja i upozorenja zbog zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima. 71 osoba nije imala valjanu propusnicu te je vraćena.


Tri vijećničke naknade doniraju sisačkoj bolnici

9:40 - Odlukom o doniranju po tri vijećničke naknade za potrebe sisačke Opće bolnice "Dr. Ivo Pedišić", čiji djelatnici podnose najveći teret u borbi s koronavirusom, oglasili su se klubovi vijećnika HSS-HSP-a, i Mosta Nezavisnih lista u Skupštini Sisačko-moslavačke županije. U priopćenju navode kako tako žele dati svoj doprinos borbi protiv nedaća koje su snašle naše građane i gospodarstvo, te pomoći u nabavi nužne opreme. Također pozivaju i ostale klubove i vijećnike, predsjednicu Skupštine i dopredsjednike da im se pridruže i da se odreknu tri svoje naknade u korist bolnice u Sisku ili drugih županijskih medicinskih institucija i liječnika primarne zdravstvene zaštite za nabavu respiratora ili zaštitne opreme koja trenutno nedostaje. "Pozivamo župana i dožupane da slijede primjer svoje Vlade i odreknu se jedne plaće u svrhu potpore saniranju stanja koje teško pogađa županiju s trenutnim i još većim posljedicama koje tek slijede. Pozivamo i članove upravnih vijeća i nadzornih odbora županijskih institucija i firmi da slijede naš primjer."


Poruke premijerke Ardern podižu raspoloženje u Novom Zelandu

9:35 - Nekoliko sati nakon što je Novi Zeland uveo ograničenje kretanja u borbi protiv pandemije koronavirusa, premijerka Jacinda Ardern emitirala je uživo na Facebooku u džemperu iz kreveta, kako bi "provjerila" kako su građani i obavijestila ih o događajima tog dana. Njezine svakodnevne polusatne tiskovne konferencije, odgovaranje na pitanja građana, objavljivanje videa na Facebooku i fotografija na Instagramu, u kontrastu su s ponašanjem nekih svjetskih čelnika koji održavaju zbunjujuće brifinge o planovima za borbu protiv Covida-19.

Image
Foto: Marty MELVILLE / AFP / Profimedia

"Mislila sam na brzinu otići na internet i vidjeti kako su svi... dok se pripremamo na nekoliko tjedana izolacije", kazala je ona u jednoj od poruka na društvenim mrežama koju su vidjeli i lajkali milijuni ljudi. "Ovo je osjećaj utjehe kao kad me mama navečer ušuškavala u krevet", napisao je jedan od njezinih pratitelja u komentaru na objavu. "Hvala što provjeravate kako smo."

Broj zaraženih koronavirusom na Novom Zelandu je 589, a jedna osoba je umrla, što je daleko manje u usporedbi s drugim zemljama poput susjedne Australije koja ima 4200 zaraženih i 17 mrtvih. Očekuje se da će ograničenje kretanja uvedeno u četvrtak imati dalekosežan učinak u toj zemlji s pet milijuna stanovnika čije je gospodarstvo orijentirano na izvoz.


Vrijeme je za odgovornost

9:30 - Vrijeme je za odgovornost i oprez, rekao je pulmolog Saša Srića gostujući u Novom danu, javlja N1.


Šest mjeseci do vraćanja u normalnost u Velikoj Britaniji?

9:27 - Moglo bi proći i šest mjeseci dok se Velika Britanija vrati u normalan život, upozorio je viši medicinski službenik u trenutku kada je broj smrtnih slučajeva od koronavirusa u toj zemlji prešao 1200. U slijedećim tjednima ukidat će se samo "neka" oštra ograničenja, upozorio je zamjenik glavnog medicinskog službenika. Dužnosnici NHS-a priznali su da je njihov opskrbni lanac "preplavljen" potražnjom za zaštitnom opremom te se uspostavlja nacionalna radna skupina koja bi koordinirala distribuciju, piše The Independent.


Moskva od danas u karanteni

9:13 - Moskva od danas uvodi gradsku karantenu na neodređeno vrijeme, rekao je gradonačelnik Sergej Sobjanin, budući da je broj slučajeva koronavirusa u gradu tijekom vikenda premašio 1000, javlja The Moscow Times.

Image
Foto: Pavlo Gonchar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naredba o samoizolaciji primjenjivat će se na sve stanovnike grada, bez obzira na dob. Prema odredbi, stanovnici Moskve moći će napustiti svoje domove samo u slučaju hitne medicinske pomoći, nužnog putovanja na posao, odlaska u najbližu trgovinu ili ljekarnu, šetnje kućnih ljubimaca u krugu od 100 metara od mjesta stanovanja, iznošenja otpada. Oni koji napuste svoj dom moraju održavatii najmanje 1,5 metar udaljenosti između sebe i drugih.


Veliki porast broja zaraženih u Njemačkoj

9:06 - Njemačka javna zdravstvena agencija, Institut Robert Koch (RKI), izvijestila je da je 57.298 ljudi trenutno zaraženo koronavirusom širom Njemačke, što je 4951 više od jučer. Južna država Bavarska, gdje se virus prvi put pojavio u Njemačkoj, ima najveći broj slučajeva. Broj smrtnih slučajeva u državi iznosi 455, što je porast od 66 od nedjelje, javlja BBC.


Stephon Marbury donira New Yorku 10 milijuna maski

8:52 - Bivša NBA zvijezda Stephon Marbury postigao je dogovor s jednim kineskim proizvođačem zaštitnih maski i spreman je donirati 10 milijuna maski gradu New Yorku koji je pogođen pandemijom koronavirusa, piše "New York Post". "Što god da se događa, ja sam iz Brooklyna", izjavio je bivši američki košarkaš koji sada radi kao trener pekinškog kluba Royal Fighters. "To što mogu pomoći New Yorku, mi je važno i dira me u srce", dodao je bivši košarkaš New York Knicksa.


Japan zabranjuje ulazak iz SAD-a, Kine i Europe, moguća blokada Tokija

8:49 - Japan će zabraniti ulazak strancima koji putuju iz SAD-a, Kine, Južne Koreje i većine Europe kako bi spriječio širenje koronavirusa, objavio je danas list Asahi. Svima koji nisu Japanci, a bili su u nekim od tih područja posljednja dva tjedna zabranit će se ulazak u zemlju, navodi list.

Image
Foto: Kazuhiro NOGI / AFP / Profimedia

Tokio bi također mogao zabraniti ulazak putnicima nekih zemalja iz jugoistočne Azije i Afrike, piše list Asahi pozivajući se na anonimne vladine izvore. Japan zasad zabranjuje ulazak samo građanima iz nekih dijelova Južne Koreje, Kine i brojnih europskih zemalja. Oni koji dolaze iz SAD-a, Kine i Južne Koreje moraju u dvotjednu samoizolaciju.


Građani prijavili poskupljenje maski i hrane

8:00 - Prema posljednjim podacima Državnog inspektorata o kontroli cijena u maloprodaji, do 27. ožujka obavljeno je 455 inspekcijskih nadzora, 78 ih je još u tijeku, a kod 31. gospodarskog subjekta sumnja se u povredu Zakona. Građani su prijavili 53 slučaja - najviše pritužbi stiže na rast cijena zaštitnih maski i rukavica te dezinfekcijskih sredstava, ali i hrane - i to ponajviše dječje, zatim pelena, brašna, jaja, riže i mesnih konzervi, javlja HRT.


Hrvatski bruto inozemni dug 41,1 milijardu eura

7:54 - Prema podacima Hrvatska narodne banke, bruto inozemni dug Republike Hrvatske krajem studenog 2019. iznosio je 41,1 milijardu eura, što je 3,8 posto ili 1,6 milijardi eura manje nego godinu ranije, no analitičari predviđaju rast vanjske ranjivosti zbog krize uzrokovane koronavirusom. U odnosu na prethodni mjesec, bruto inozemni dug na kraju studenoga, koji obuhvaća inozemni dug opće države, središnje banke, drugih monetarnih financijskih institucija, ostalih domaćih sektora te izravnih ulaganja, manji je za 4,5 posto. U strukturi duga najveći udio od oko 41,3 posto čine ostali sektori odnosno trgovačka društva koja su nakon trogodišnjeg razduživanja prema inozemstvu od početka 2019. godine ponovno počela ostvarivati pozitivne godišnje stope rasta.


Komičar Ken Shimura prva žrtva među slavnima u Japanu

7:09 - Poznati japanski televizijski komičar Ken Shimura umro je od posljedica koronavirusa kao prva celebrity žrtva covida-19 u Japanu, izvijestila je u ponedjeljak javna televizija NHK. Shimura, jedan od najpoznatijih japanskih komičara s karijerom dugom gotovo pet desetljeća, bio je hospitaliziran u Tokiju nakon što mu je dijagnosticirana zaraza covidom-19. Umro je u nedjelju navečer u dobi od 70 godina. Japan je u nedjelju potvrdio 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je rekordan dnevni skok, čime se broj oboljelih u toj zemlji popeo na ukupno preko 1800 zaraženih, uz do sad zabilježenih 55 umrlih.


Novi pad slučajeva zaraze koronavirusom u Kini

7:08 - Kina je u nedjelju zabilježila ukupno 31 novi slučaj zaraze koronavirusom, uključujući jedan lokalan prijenos, što je pad u usporedbi s 45 novih slučajeva dan ranije, priopćile su kineske zdravstvene vlasti, a u provinciji Hubei šest dana zaredom nije bilo novih slučajeva. Kineska državna zdravstvena komisija u priopćenju je u ponedjeljak izvijestila o četiri nova smrtna slučaja od covida-19, čime se ukupan broj smrti od izbijanja pandemije koronavirusa u kontinentalnoj Kini do 29. ožujka popeo na 3304. Ukupan broj zaraženih trenutno iznosi 81.470.

Image
Foto: STR / AFP / Profimedia

Provincija Hubei sa 60 milijuna stanovnika, središte izbijanja epidemije koncem 2019., do nedjelje nije zabilježila niti jedan novi slučaj zaraze šest dana zaredom, nakon što su ukinuta ograničenja kretanja i prometa i ponovno uspostavljene zrakoplovne linije prema ostatku zemlje. Iako je broj novih zaraženih u Kini značajno pao u usporedbi s vrhuncem pandemije u veljači, vladu u Pekingu i dalje zabrinjava mogućnost izbijanja drugog vala epidemije uslijed povratka zaraženih putnika iz drugih zemalja, koji su se zarazili u tim zemljama. Kina je zabranila ulazak strancima u zemlju i naredila zrakoplovnim kompanijama da smanje broj međunarodnih dolaznih letova. Velika većina takozvanih "uvezenih" slučajeva do sad su bili kineski državljani, mnogi od kojih studenti.


Smanjena zagađenost zraka diljem Europe

7:07 - Od uvođenja mjera ograničavanja kretanja i aktivnosti zbog koronavirusa, u urbanim područjima diljem Europe smanjena je razina zagađenosti zraka, pokazuju u danas najnovije satelitske snimke. Snimke satelita Sentinel-5 pokazuju da je u razdoblju od 5. do 25. ožujka u velikim gradovima, među kojima u Bruxellesu, Parizu, Madridu, Milanu i Frankfurtu, zabilježeno smanjenje prosječne razine štetnog dušikovog dioksida u usporedbi s istim razdobljem godinu ranije.


Prva službeno potvrđena žrtva koronavirusa u Siriji

7:05 - Sirijsko ministarstvo zdravstva u nedjelju je priopćilo da je žena koja je preminula u bolnici gdje je primljena radi hitne intervencije bila zaražena koronavirusom. To je prva službeno potvrđena žrtva covida-19 u toj zemlji. Vlada je također izvijestila da je broj potvrđenih zaraženih slučajeva narastao s pet na sadašnjih devet, no medicinsko osoblje i svjedoci tvrde kako je ta brojka znatno veća.


Trump: 100 tisuća mrtvih bio bi "dobro obavljen posao"

7:04 - Američki predsjednik Donald Trump optužio je u nedjelju bolnice za gomilanje respiratora kojih je zbog koronavirusa nedovoljno na raspolaganju diljem SAD-a, te naredio bolnicama koje ih neće koristiti da ih podijele. Trump, kojega kritičari optužuju da pokušava prebaciti krivnju za vlastito loše postupanje s krizom, nije naveo nikakve dokaze kojima bi argumentirao svoje optužbe da bolnice gomilaju respiratorne uređaje. Nije jasno ni na koje je konkretno ustanove mislio.

Image
Foto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trump je također izjavio da bi se 100 tisuća mrtvih od posljedica koronavirusa u SAD-u moglo smatrati "dobro obavljenim poslom", te najavio odustajanje od ranijeg plana ponovnog pokretanja gospodarskih aktivnosti do sredine travnja, prenose agencije. Na konferenciji za novinare u Bijeloj kući Trump je kazao da je njegova administracija snizila svoje ranije procjene potencijalnih smrti u SAD-u od covida-19 s prethodnih 2,2 milijuna, te ocijenio kako bi, ukoliko Sjedinjene Države uspiju taj broj ograničiti na 100 tisuća, to značilo da je odrađen odličan posao.

"Ako bismo uspjeli zadržati tu brojku na rečenih 100 tisuća, to je užasan broj, možda čak i na manje ... Tako da imamo između 100 i 200 tisuća, onda smo svi zajedno napravili odličan posao", rekao je Trump, prenosi dpa. Svoju raniju izjavu kako želi da gospodarstvo bude ponovno pokrenuto do Uskrsa, 12. travnja, nazvao je "ambicioznom". "Do Uskrsa bismo trebali dosegnuti vrhunac i polako početi silaznu putanju i to, nadam se, značajno", rekao je američki predsjednik.


Vučić najavljuje 24-satni policijski sat

7:00 - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić najavio je u nedjelju navečer uvođenje strožih mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, uključujući i 24-satni policijski sat, ocijenivši da je dosad Srbiji više pomogla Kina nego Europska unija, ali da Beograd očekuje pomoć i iz Bruxellesa i iz Moskve. "Imamo najstrože mjere u Europi, ali se nećemo ustezati da idućeg tjedna uvedemo dvadesetčetverosatni policijski sat na 14 dana, ako ne budu bolji rezultati. Ako se ne budemo držali mjera, očekujte narednih dana tu odluku", rekao je Vučić u intervjuu za TV Prva i uputio sućut obiteljima dosad 13 preminulih žrtava koronavirusa u Srbiji.


Uhićen svećenik u Crnoj Gori

6:59 - Crnogorska policija oštro provodi mjere za sprečavanje širenja koronavirusa pa je u nedjelju uhitila svećenika Srpske pravoslavne crkve koji je u crkvi u Budvi služio liturgiju pred 11 vjernika usprkos zabrani održavanja vjerskih obreda uz prisustvo građana. Svećeniku SPC-a određen je pritvor od 72 sata. "Svećenik se nalazi u prostorijama za zadržavanje Centra sigurnosti u Budvi, i odbio je ponuđeni zdravstveni pregled. Osiguran mu je pristup hrani i vodi, a donijeta mu je i crkvena vjerska literatura”, priopćeno je iz vijeća koje kontrolira rad policije. Istaknuto je da je protiv svećenika osnovno tužiteljstvo podnijelo kaznenu prijavu za kazneno djelo „nepostupanja po zdravstvenim propisima za suzbijanje zarazne bolesti“.

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo