'KRIVOTVORITELJE' VRATILI NA POSAO: Sudovi u Holding vraćaju radnike za koje je kontrola utvrdila da imaju lažne diplome

Image

Radnici Zagrebačkog holdinga za koje je prije dvije godine utvrđeno kako su pri zapošljavanju priložili lažne diplome zbog čega su dobili otkaze, sada se vraćaju na posao.

15.11.2016.
7:50
VOYO logo

Hrvatski sudovi ovih su dana na posao počeli vraćati radnike koji su prije dvije godine u Zagrebačkom holdingu dobili otkaze jer je kontrola utvrdila kako za radna mjesta na kojima su pozicionirani nemaju odgovarajuću stručnu spremu, pišu 24 sata. Otkaz je tada dobilo 333 radnika za koje se tvrdilo da su Holding oštetili za 88,5 milijuna kuna, no odštetu im tvrtka nije naplatila, jer su smatrali kako je otkaz dovoljna kazna.

Posljednji slučaj je onaj kontrolora ZET-a Damira Ljubeja, koji je bez posla ostao jer u maticama Elektrostrojarske obrtničke škole u Zagrebu nije zaveden kao učenik koji je završio školu, iako je za posao priložio njihovu svjedodžbu. Isti problem imalo je još šest njegovih kolega, koji se još uvijek sude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
BANDIĆ UHLJEBIO SINOVE I KĆERI MOĆNIKA: /

'Savjetnici, pomoćnici, menadžeri..., svi s plaćama iznad 10.000 kuna'

Image
BANDIĆ UHLJEBIO SINOVE I KĆERI MOĆNIKA: /

'Savjetnici, pomoćnici, menadžeri..., svi s plaćama iznad 10.000 kuna'

Broj vraćenih još nepoznat

Radoslav Vlašić iz Udruge vozača ZET-a Trešnjevka, koji je i objavio povoljnu presudu za Ljubeja, također nam kaže da je u ZET-u poništeno još otkaza zbog krivotvorenja dokumenata. Nije znao točan broj. U Zagrebačkom holdingu kažu da znaju da je 59 radnika podnijelo tužbe. Njih 31 je izgubilo, jedan je vraćen na posao, a za ostale traju postupci. Za ostale podružnice u Holdingu nema podataka.

Prema riječima Pere Kovačevića, koji je vodio projekt provjere diploma u Zagrebačkom holdingu, sudska praksa je različita i na to je upozorio i Vrhovni sud. Naime, neki su na posao vraćeni bez obzira što su izigrali poslodavca, jer sud smatra da i bez te diplome mogu obavljati određeni posao. Različita je praksa i vještačenja diploma, tvrdi Kovačević, navodeći kako je sud jednom radniku priznao svjedodžbu druge škole za koju su u Holdingu također utvrdili da je krivotvorena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo