Kriva Jadranka Kosor došla u Sabor. Halo, straža?

Na Aktualnom satu trebala se pojaviti premijerka Kosor, no to se nije dogodilo.

28.9.2011.
11:18
VOYO logo

13.49Predsjednik Sabor proglašava aktualni sat gotovim i najavljuje nastavak sjednice za 15.30 sati, kada će se Ivi Sanaderu skidati saborski imunitet.

13. 22 Luka Bebić je nakon rasprave Jurjevića i Kosor ustvrdio: "U svakom slučaju, izgleda da nas čeka sjajna i ružičasta budućnost".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

13.15 Marin Jurjević (SDP) je pitao temeljem čega Kosor zasniva tezu da Kukuriku koalicija neće zaustaviti borbu protiv korupcije kada dođe na vlast. Kosor mu je odgovorila da SDP nije spreman na borbu protiv korupcije do posljednjeg daha te da tome svjedoči knjiga koja govori o putu koalicijskog partnera SDP-a, HNS-ovog Čačića, sve što se događa u Rijeci i Zagrebu, kao i činjenica da je njima "normalno da zastupničin suprug ne plaća najamninu gradu". Nabrojala je i neglasanje za antikorupcijske zakone, pokazala je da borba može biti vođena osim kad je usmjerena prema njima. Ponovno je spomenula Ostojića i rekla da je izjavio kako će vidjeti hoće li smijeniti Bajića ili ne. Jurjević joj je odvratio da joj je "gestikulacija jača od artikulacije", i da će joj "otpasti ruka od kucanja na vrata SDP-a jer iza tih vrata nema kriminala", na što se dvoranom prolomio smijeh.

12.30 Ranko Ostojić (SDP) pitao je premijerku je li bila sjednici HDZ-a na kojoj je donesena odluka o predavanju upravljačkih prava nad INA-om MOL-u. Tražio ju je da kaže "da" ili "ne". "Niste vi istražitelj, ni Bajić, ni Cvitan da meni postavljate pitanja u Saboru koja se tiču istrage!", kazala je pa ustvrdila: "Bila sam na svim sjednicama Vlade, ali takva odluka nije donesena!"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor SDP-u: "Ako ne znate urediti vrtiće, a što drugo biste mogli?"

12.23 Kosorica je upitana o tome što to točno Kukuriku koalicija predlaže vezano za lake droge. Odgovorila je da dekriminalizacije posjedovanja droge neće biti "jer će svaki diler reći da je to za njegovu upotrebu". Kazala je i kako je "vaš predsjednik u jednom intervjuu rekao da je probao drogu" i slavodobitno ustvrdila: "Ja nisam kušala drogu!"

12.20 Josip Đakić je zatražio da se Radimiru Čačiću oduzme vozačka dozvola jer je samo nedavno prouzročio prometnu nesreću na moru i na kopnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.18 Mirela Holy iz SDP-a pitala je Kosoricu zašto nisu sređeni popisi birača, niti sada kada su poznati rezultati popisa stanovništva. "Hrvatska kao da nema maloljetnih osoba!", ustvrdila je Holy. Kosor je svečano obećala da će izborne jedinice urediti u sljedećem mandatu. Holy je premijerka poručila da se "drži svoje isprike javnosti" i da SDP makar sredi kaos s upisima u vrtiće, jer joj je ured zatrpan molbama građana. "Ako ne znate urediti vrtiće, a što drugo biste mogli?", pitala je Kosoricu. Holy joj je odvratila da se bavi spiniranjem i da nije odgovorila na pitanje.

Karamarko prati i situaciju u Zagrebačkom holdingu

12.10 Đurđica Sumrak (HDZ) navela je kako se na Zagrebačkom holdingu vidi "vjerodostojna provedba programa kako pune stranačke blagajne malverzacijama". Malverzacije su se pojavile najprije u podružnicama Zagrebparking, Čistoća, Zrinjevac, Zagrebačke ceste..., kazala je, dodajući kako se sada doznaje da su malverzacijama zahvaćene i Plinara i Vodoopskrba, te da je ukupna šteta 50 milijuna kuna. Pitala je Karamarka jesu li pokrenute istrage bez obzira što je "direktor Holdinga kazao da je 30 milijuna kuna nenamjerno ukradeno". Karamarko je kazao da "i DORH i policija prate sve vezano za Holding i po ovom pitanju pokrenute su izvidne radnje koje će vrlo brzo biti realizirane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

12.05 Luka Denona (SDP) pitao je premijerku kako da joj birači vjeruju kada ne poštuje vlastite uredbe. Kazao je kako je jedna od njih zabranila dodatnu isplatu novca po honoraru u državnoj upravi, a nakon toga je 411.000 kuna isplaćeno djelatnicima Ministarstva zdravstva, između ostaloga Milinovićevoj glasnogovornici i Draženu Jurkoviću. Kosor je kazala kako joj je drago što je Denona "oprao ruke od svega što se događa u Rijeci", a onda mu odgovorila: "Dakako da ne mogu znati o svakom zaposlenom u svakom ministarstvu! To bi nadišlo čak i moje mogućnosti, a one su velike, to ste mi priznali."

11.59 Luka Bebić je izvijestio o rekordu u zadnjem aktualnom satu. Kaže da je za današnji dan rezervirano najviše pitanja za samo jednu osobu iz Vlade "Čak 25 pitanja je za premijerku Kosor, što je 62,5 posto, a svima drugima je ostalo – 37,5 posto", kazao je Bebić preporučujući zastupnicima da je možda bolje ministrima postavljati pitanja ako žele konkretnije odgovore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Stavit ću naočale da bolje vidim te kamene temeljce po Slavoniji'

11.55 Zoran Vinković (HDSSB) tražio je od Bebića da opomene Kosoricu zbog kršenja 214. članka Poslovnika zbog vrijeđanja zastupnika, jer je rekla da je HDSSB ujedinjen u mržnji s drugim oporbenim strankama. Nazvao ju je "potpredsjednicom", s objašnjenjem: "To ja malo zbog toga što je bila potpredsjednica Vlade Sanaderu." Što se tiče tih investicija u Slavoniji, dodao je: "Stavit ću naočale da bolje vidim te kamene temeljce." Došlo je do prepucavanja među zastupnicima te se začulo da je Vinković kazao: "Mislim da ste vi malo više bolesni" i "Nisam ti ja Zoran Milanović".

11.43 Kosor je nazvala SDP, HDSSB i druge oporbene stranke "udruženima u mržnji", budući da Vladu napadaju da ne pokreće projekte, a to, po njoj, nije točno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.36 Krunoslav Markovinović (HDZ) pitao je Martinu Dalić o Čačićevom Coningu koji u travnju ove godine nije plaćao radnike dugih pet mjeseci. "Što se poduzima da se naplate ti doprinosi?", pitao je napominjući da u ovom slučaju gazda živi na visokoj nozi. Poduzimaju se brojne aktivnosti da bi se ta pojava svela na minimum, odgovorila mu je Dalić, koriste se svi instrumenti policije, Porezne uprave i Regosa, podnose se kaznene prijave. Dodala je kako će neisplata plaća prema prijedlogu zakona koji predlaže Vlada postati kazneno djelo. Poručila je radnicima koji ne primaju plaće, kao što je to slučaj kod Čačića, da mogu nazvati besplatni telefon 0800 1001 na koji mogu prijaviti utaju poreza, odnosno neplaćanje doprinosa. Markovinović je ustvrdio da je Čačiću jači nagon za bogaćenje nego moralni čin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

11.24 Nadica Jelaš iz SDP-a premijerku je pitala za nekoliko projekata za koje je Kosorica uz Sanadera polagala kamene temeljce. Kosor je izbjegla odgovor o tim projektima, govoreći o Brijuni Rivijeri, Pelješkom mostu, autocesti do Dubrovnika. SDP-ovka je ustvrdila da Kosor "u maniri prethodnika ponovno polaže kamene temeljce u Petrijevcima, za južnu osječku obilaznici, kanal Dunav – Sava" i ustvrdila da je to repriza filma "prazna, lažna, neodgovorna obećanja".

11.17 Arsen Bauk iz SDP-a pitao je Kosoricu što joj znači "opasnost od crvene Hrvatske". "Na ovo sam mislila, prijetnje britvom! Prijetnje koje nam upućujete gdje se vaša partija postavlja kao sudac tužitelj i egzekutor!", kazala je Kosor. Skandaloznim je ocijenila i prijetnje glavnom državnom odvjetniku i ustvrdila da SDP želi zabraniti HDZ i "sve nas želi potjerati na Goli otok. To je crvena Hrvatska kakvu ste živjeli i kakva je zauvijek nestala!" Bauk joj je odvratio s: "Jedina crvena opasnost u Hrvatskoj je crveno na računima naših građana koji loše žive." Ustvrdio je i kako se mora prestati raditi to da na crvenu opasnost "počinju upozoravati oni koji su bili u Komunističkoj partiji, koji su bili članovi treće partijske konferencije Radio Zagreba, kao vi gospođo Kosor. I onda bih tu crvenu opasnost trebao predstavljati ja, iako nikada nisam bio u partiji."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

*Prvi dio aktualca možete pročitati ovdje.

Vezani članci:

arti-201101260398006 arti-201101260232006 arti-201003180681006 arti-201009220203006 arti-201003170235006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo