VJETROELEKTRANA KRŠ-PAĐANE / Vidović Krišto tvrdi: 'Afera Josipe Rimac je kikiriki u odnosu na ovo zbog čega tražimo interpelaciju'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Visina iznosa koji će hrvatski porezni obveznici izgubiti je nepodnošljiva”, ocijenila je zastupnica DP-a

8.10.2020.
13:38
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Saborski Klub zastupnika Domovinskog pokreta (DP) uputio je u četvrtak u proceduru interpelaciju o radu Vlade u vezi projekta vjetroelektrane Krš-Pađene, uz potporu 20 oporbenih saborskih zastupnika, izvijestila je zastupnica DP-a Karolina Vidović Krišto.

Prema izračunu stručnjaka koje smo angažirali, hrvatski će potrošači u 14 godina isplatiti dvije milijarde i 200 milijuna kuna više nego što bi prema zakonom predviđenoj cijeni trebali platiti, izjavila je Vidović Krišto o razlogu podnošenja interpelacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Visina iznosa koji će hrvatski porezni obveznici izgubiti je nepodnošljiva”, ocijenila je zastupnica DP-a koja je kao razlog tolike cijene navela "besramno pogodovanje i korupciju u režiji HNS-a, SDP-a i HDZ-a".

Nije povezano s aferom Josipe Rimac

Vidović Krišto pritom je napomenula kako interpelacija nema veze s onim što nazivamo "aferom Josipe Rimac".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ta je afera kikiriki u odnosu na ovu aferu zbog koje tražimo interpelaciju”, naglasila je Vidović Krišto uvjerena da je riječ o nizu protuzakonitih radnji - od prvotnog sklapanja ugovora s HROTE-om do dobivanja povlaštenog kredita HBOR-a.

Dodala je kako Sabor uvijek ima pravo interpelacijom raspravljati o bilo kojem segmentu rada Vlade i podsjetila da je u nedavnom intervjuu strateg prošle kampanje HDZ-a ustvrdio da su "brzo zatvorili aferu vjetroelektrane".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi znamo da se u civiliziranim i funkcionirajućim državama afere ne zatvaraju medijskim spinovima, već utvrđivanjem činjenica. Zbog toga pokrećemo ovu interpelaciju, jer Hrvatsku moramo spašavati iz korupcijske močvare. Zbog brutalne korupcije, od koje korist ima uska skupina ljudi, nama nedostaju novci za medicinske sestre, liječnike, policajce, profesore u školama, s time se mora prestati", poručila je zastupnica DP-a.

Traže dostavu svih ugovora i odluka vezanih za projekt

Interpelacijom DP traži od Vlade dostavu Hrvatskom saboru svih ugovora i odluka vezanih uz vjetropark Krš-Pađene, svih odluka Ministarstava energetike i zaštite okoliša i HERA-e vezenih uz taj projekt, kao i odluka nadzornog odbora HBOR-a i HROTE-a.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putem interpelacije zastupnici u Saboru mogu od Vlade zatražiti odgovore na određena pitanja, razjašnjenje pojedinih stavova i postupaka. Podnosi ju najmanje desetina zastupnika, a Vlada se o njoj mora očitovati najkasnije 15  dana nakon što ju je primila.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo