ZADNJA PRILIKA? / Stambeni, gotovinski... Hrvati pojačano dižu kredite, a jasno je i zašto: Novi i stroži uvjeti stižu na jesen, ali možda i ranije

Image
Foto: ilustracija, Igor Šoban / PIXSELL

Kreditiranje stanovništva također je ojačalo, a najveći dio kredita odobren tom sektoru odnosi se na stambene kredite, koji su u svibnju imali dosad najviši ostvaren mjesečni rast. No, porasli su i gotovinski nenamjenski krediti...

11.7.2022.
9:23
ilustracija, Igor Šoban / PIXSELL
VOYO logo

Novi uvjeti za kredite nastupit će na jesen, ali možda i ranije. Očekuje se rast kamata, ali i postrožavanje uvjeta kredita. I dok cijene rastu, kupovna moć pada. Krediti s promjenjivim stopama vezani uz euribor već su poskupjeli.

Očekuje se i da će poskupjeti novi krediti, bilo da im je kamata fiksna ili promjenjiva. HNB je već najavio kako će se postrožiti i uvjeti kredita koji su u zadnje vrijeme bili dosta labavi. Inače je riječ bila o omjeru rate i mjesečne plaće, visini potrebnog učešća ako je riječ o dugoročnim stambenim kreditima, omjeru vrijednosti nekretnine i kredita koji se dobije itd, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NIJE IM DUGO TREBALO /

Kamate skočile, neki su već dobili veće rate kredita, pogledajte za koliko: A dok neke banke nude savjet, druge šute

Image
NIJE IM DUGO TREBALO /

Kamate skočile, neki su već dobili veće rate kredita, pogledajte za koliko: A dok neke banke nude savjet, druge šute

Inflacija pogađa i kamate

APN je na primjer dodatno povećao cijene nekretnina i omogućio da kredit uz subvenciju mogu dobiti i građani čiji prihodi samostalno ne bi bili dostatni za pokrivanje rate. No, raste i rizik za taj kredit. Vjerojatno i jer su svjesni da će kamate rasti, a možda i zato što im redovni prihodi više ne pokrivaju potrošačku košaricu, građani se pojačano zadužuju i u dijelu gotovinskih, a naravno i stambenih kredita, koje je opet pokrenuo APN.

Inflacija pogađa i kamate pa se isplati investirati. Rastu i korporativni krediti poduzećima, i to i za investicije i za obrtna sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema posljednjim pokazateljima HNB-a za svibanj, "ukupni plasmani monetarnih institucija nefinancijskim poduzećima nastavili su snažan rast započet u veljači, a rast plasmana sektoru stanovništva povećao se uglavnom pod utjecajem novoga kruga državnog subvencioniranja stambenih kredita."

Porast stambenih i gotovinskih nenamjenskih kredita

"Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) porasli su u svibnju za 3,7 milijardi kuna pri čemu se njihova godišnja stopa rasta ubrzala sa 6,5 posto u travnju na 7,4 posto. Pritom su već četvrti mjesec zaredom snažno porasli krediti nefinancijskim poduzećima (2,1 milijardu kuna). Pritom se godišnji rast kredita tom sektoru ubrzao s 9,4 posto u travnju na 11,6 posto u svibnju."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kreditiranje stanovništva također je ojačalo, a najveći dio kredita odobren tom sektoru odnosi se na stambene kredite, koji su u svibnju porasli za 1,3 milijardu kuna (1,9 posto). To je dosad najviši ostvaren mjesečni rast stambenih kredita.

Porasli su i gotovinski nenamjenski krediti, za 0,2 milijarde kuna (0,4 posto). Promatrano na godišnjoj razini, rast se stambenih i gotovinskih nenamjenskih kredita ubrzao s 8,1 posto na 9,3 posto odnosno s 3,4 posto na 3,6 posto, navodi HNB.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve u cilju zaštite potrošača

Iz RBA su za Novi list rekli da uvjete kreditiranja definiraju u skladu sa zakonskom regulativom, a sve u cilju zaštite i interesa potrošača.

Iz PBZ-a poručuju da aktivno prate stanje na tržištu i redovno prilagođavaju uvjete kreditiranja kretanjima na tržištu i troškovima života, vodeći računa da se klijentu osigura dovoljna razina raspoloživog dohotka za redovno podmirenje obveza po kreditima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz OTP banke kažu da su kreditne politike u smislu dostupnosti svih vrsta kredita podložne stalnim promjenama ovisno o makroekonomskom okruženju i apetitima banaka za prihvaćanje rizika.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo